2021. szeptember 22., 13:34

A Csemadok-tag a közösség kovásza – Megjelent a MAGYAR7 38. száma

Legfrissebb számunkban két meghatározó eseményről is beszámolunk: a Csemadok tisztújító közgyűléséről, amelyen harmadszor is bizalmat kapott Bárdos Gyula országos elnök. Vele készített interjút Kolek Zsolt, aki a Közélet rovatunkban „Kegyelmi pillanat, amit ki kell használni” cím alatt foglalta össze a Magyar Közösség Pártja utolsó kongresszusának történéseit, és a Szövetséghez történő csatlakozás menetét. De hogy lesz ebből autonómia, kérdezi Kövesdi Károly, lapunk főmunkatársa annak kapcsán, hogy világos jövőkép nélkül minden átalakulás hiábavaló.

borító

Németország választ! a címe Hajtman Gábor külpolitikai jegyzetének. Európa jövőjét meghatározó voksolásról van szó, amelyen fej-fej mellett halad a jobb- és a baloldal.

Közélet

Tapasztaljuk, hogy az árak emelkednek, lassan már mindenért többet fizetünk, mint tavaly ilyenkor. Egyrészt azért, mert a kormányok nem hagyták cserben a munkáltatókat és munkavállalókat, pénz tehát van, és az emberek költenek, természetes, hogy a megnövekedett kereslet az árak emelkedését hozta magával. Jó hír viszont, hogy ez nem lesz tartós. Legalábbis ezt ígérik a kormányok, olvasható Matus Tibor Drágaságaink című írásában.

piac

A katolikus egyházfő fontos üzeneteket fogalmazott meg szlovákiai látogatása alkalmával. És maradtak megválaszolatlan kérdések is, ha már a pápalátogatást értékeljük, írja cikkében Somogyi Szilárd, például az, hogy miért hallgattak a magyarságról és a magyarság miért hallgatott?

téma

Ha megvalósul Kollárék bérlakásprogramja, jóvátehetetlenül megváltozhat a magyarlakta vidékek nemzetiségi összetétele, állapította meg Pomichal Krisztián, aki alaposan áttanulmányozta a tervezetet, amelynek lényege, hogy a már amúgy is sűrűn lakott nyugati régiókba költöztetnék a szülőföldjükről munka után elvándorlókat. 

Háttér

Érsekújvári levelében fogalmazza meg véleményét a magyarországi előválasztásról Száraz Dénes. Kövesdi Károly a mindennapi életünkbe mindenhonnan betörő szivárványos propagandáról ír az Állítsátok meg őket! című írásában. Ebben a nagy megfelelési igyekezetben sajnos nem maradnak le a rajzfilmkészítők sem.

szempont

Pirandellótól indul jegyzetében Fülöp Antal, s eljut Dante Isteni színjátékáig, amikor a szimbólumok koronként változó természetéről ír. Az Európai Parlament homlokzatán virító „Egyesülve a sokféleségben” helyett a „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel” lenne ajánlatos, véli a szerző. Kinizsi Pál különös táncáról ír Lacza Tihamér a Leporolt históriák sorozatban

Péterfalát megnézd, a világ közepe a címe Juhász Dósa János recenziójának, és egy másik táj, illetve a magyar és szlovák önkéntesek összefogásából a Bodrog megtisztításáról szól Molnár Gabriella írása.

recenzió

Idén is kiosztották a Jedlik Ányos-díjat Szímőn. Az „iskolateremtő” Albert Sándor és az „egyszemélyes intézmény”, Popély Gyula kapta az elismerést, tudjuk meg Bokor Klára tudósításából.

tájaink

Dunaszerdahelyen folytatódik a múlt felfejtése és elfogadása. Ennek jegyében hirdették meg 2021-re a Szladits Károly-emlékévet. A jogtudós most egészalakos szobrot kapott szülővárosában, amelynek felavatásáról Reczai Lilla írt A jog nemcsak az ész, hanem a szív dolga is című írásában.

Lapunkban részletesen beszámolunk az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban tartott kétnapos rendezvénysorozatról. Szomolai Andrea írásának címe: Esterházy János lelkében megrendítő titok ragyogott. A Kárpát-medence különböző vidékeiről érkezett több száz zarándok tanúságtételek, keresztút és szentmisék révén mélyíthette el hitét és a mártír Esterházy János iránti tiszteletét.

interjú

Megérte a centenáriumot a Felvidéken egyedülinek számító férfikar, amely meghatározó szerepet tölt be a város és a régió zenei, művészeti életében, írja Agócs Szvorák Emese. A nyugati emigrációban élő és alkotó B. Szabó Péterrel beszélgetett terveiről Nagy-Miskó Ildikó.

A vizuális kétnyelvűség a tolerancia szimbóluma, írja Kaszmán Zoltán annak kapcsán, hogy Zselízen vannak eredményei a kétnyelvűséget szorgalmazó törekvéseknek. Sok esetben egy kis utánajárást, némi intézkedést követően már el is helyezik a szlovák mellé a magyar nyelvű feliratokat.

Rimaszombatban is lesznek vállalkozói reggelik, írja Virsinszky Tamás, illetve arról is találunk beszámolót a lapban, hogyan zajlott a Rákóczi Szövetség iskolakezdési támogatásának átadása a Rozsnyói járásban Fábián Gergő tollából.

kávézó

Domonkos Andor kutatóorvos ezúttal a szisztémás autoimmun betegségekről ír.

Varga Róbert Lanna fővárosának csodálatos templomait mutatja be, majd Íz-lelő rovatunkban Vass Laura két ősz eleji receptet kínál. Vas Gyula cikkéből megtudhatjuk milyen a BMW 330OE Touring, a konnektoros kombi.

teszt

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György azt a kérdést teszi fel, hogy Vestappen képes lesz-e legyőzni Hamiltont. Rajkovics Péter pedig arra a kérdésre keresi a választ írásában, hogy a lelátókra visszatérő nézőkkel visszatérnek-e a bevételek is egyben? A Magyar7 38. számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt. A templomokat bemutató sorozatunkban ezúttal a szakolcai Szent Mihály-plébániatemplom került lapunk hátsó borítójára.

szurkoló

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.