cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 13., 18:22

Most mi lesz?

Az EP-választások a szó szoros értelmében „elmentek“ mellettünk, 3,88 % országos eredménnyel  nem lehet mandátumhoz jutni. A kérdés már csak az: lehet-e még egyáltalán valaha a szlovákiai magyaroknak, magyar etnikai pártban EP-mandátuma?

EP-választás 2024
Fotó: TASR

Erről a kétségtelen kudarcról nem lehet sokat írni – ez van! Meg aztán minek is, hiszen az eredményen ez már nem változtat. Az sem boldogítja az embert, hogy idejében megjósoltam a viszonylag magas részvételt, mert más (liberális) pártok a szavazóelszívás világos és egyértelmű szándékával magyar nemzetiségű képviselőjelölteket is listájukra vettek. Sajnálatosan megint igazam lett! Nem örülök neki!

Ezeknek a csaliembereknek az indítása meg is hozta az eredményt: legalább 50 ezer szlovákiai magyar más pártokra adta le szavazatát és ott magyar nemzetiségű képviselőjelölteket is karikázott – tehát nem a Magyar Szövetséget preferálta. Valahogy ellustultunk, elfásultunk!

Duray Rezső (mint minden választásnál, most is) precízen kiszámolta a várható és elért eredményeket. Mivel ez az adattömeg jópár oldalt tesz ki, foglalkozzunk csak Szenccel és a Szenci járással, ott is csak néhány magyarok lakta településsel.

A kiindulási pont a 2021-es népszámlálás adatsora volt. Ott világosan megmutatkozik a lakosság nemzetiségi és korbeli összetétele. A sajnálatos merénylet miatt várható volt egy magasabb részvétel az EP-választáson, Rezső ezt 35%-ra állította be. Mint később kiderült, aránylag jól eltalálta.

Ezen adatok szerint kiszámítható az a választói szám, ami szükséges lett volna az 5% eléréséhez, ami az 1 EP-mandátumot biztosítja a Magyar Szövetségnek. Ez Szencen és környékén nagyjából így nézett ki.


Település                   szükséges szavazószám                      leadott szavazatok száma

Szenc                                               426                                                  299
Zonc                                                106                                                  107!
Réte                                                  82                                                   84!

Magyarbél                                        99                                                    51
Fél                                                    171                                                  141
Egyházfa                                          50                                                    47
Boldogfa                                           43                                                    33

Természetesen ezekben a leadott szavazatokban nincsenek benne azok, akik nem a településükön szavaztak, ez azonban nem volt számottevő, statisztikailag nehezen követhető.

A számok egyértelműen bizonyítják, hogy bizony elszabotáltuk a választásokat. 2019-ben néhány száz szavazat hiányzott az 1 mandátumhoz. Most ennek csak kb. 2/3-át tudtuk produkálni. Pedig most nem volt sem Most-Híd, sem MKDSZ.

Járásunkban a  Magyar Szövetség mandátumszerzéséhez 1543 leadott szavazat kellett volna, azonban csak 1112 volt. Hasonlóan így volt ez országszerte, talán három járás kivételével.

A bejutott pártokra eső szavazatok így oszlottak meg:

Pártmegnevezés            Szenci járás                        Szenc

PS                                      14011                                2265
Smer-SD                            5727                                  1042
Republika                           2845                                  527
KDH                                   1755                                  280
Hlas-SD                             1272                                  244

Ezek után fel kell tenni a kérdést, hogyan tovább?

Ha meg akarunk maradni (nemcsak politikailag, hanem nemzeti szinten is), csak két lehetőség van.

  • Összeszedjük magunkat, teljes vezetést váltunk, kielemezzük a hibákat és felállítunk egy jobb és célravezető stratégiát.
  • Betagozódunk valamely számunkra megfelelő szlovák pártba, amely fel tud minket teljes szélességünkben vállalni. Szerintem ennek az esélye a nullához közelít.
Van ugyan egy szélsőséges harmadik lehetőség is, hogy lemondunk önmagunkról, nemzetiségünkről, gyerekeinkről és unokáinkról, nem csinálunk semmit - tehát szavazni sem megyünk - és simán megszűnünk. Ezt jósolta 1992-ben Ján Čarnogurský 150 év távlatában - gondolom, senki sem akarja, hogy igaza lehessen.

Politikusainknak most gyorsan hamut kell a saját fejükre szórni, előkészíteni az új választásokat az alapszervezetektől a járásokon keresztül a csúcsvezetésig, majd szép csendesen eltűnni a történelem kegyes ködében...

Mi, választók pedig, ahogy megírtam két héttel a választások előtt, vessünk magunkra!!!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.