2022. december 9., 08:34

Moldova túlélési küzdelme

Moldova válságos időket kénytelen átélni. Ha az országot (még) nem is fenyegeti a háború, sajnos az orosz–ukrán fegyveres konfliktus hatásait ők is megérzik. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy Moldova a télen áram nélkül marad.

moldova
Fotó: Pixabay

Novemberben harmadmagammal az Ukrajnával szomszédos Moldovába utaztam. Az országot Románia felől közelítettük meg, és érdekes élmény volt átlépni a határt, hiszen ott teljesen más világ fogadott bennünket. Több okból, főleg a gazdasági lemaradás miatt Moldova nem tagja az Európai Uniónak, így a határon rengeteget kellett várni. Nyáron ugyan megkapta a tagjelölti státuszt, sorsa azonban még kérdéses.

Saját szememmel láthattam a kietlen tájat, a rossz utak mentén az elhagyatott házakat, a tágas legelőket. Mintha az ember visszament volna az időben, és egy teljesen más világba csöppenne. Nemhiába mondják, hogy a világ egyik legszegényebb országa, megtapasztaltam. A főváros, Kisinyov (Kisjenő) viszont élhető, tiszta és rendezett város.

Megtörténhet, hogy télen az orosz–ukrán háború miatt a moldovai lakosok nagy része áram nélkül marad. Az ország ma is cipeli a szocializmus örökségét. A régi, szovjet típusú vezetéken a háborúban álló és megszállt Ukrajnától kapja a villanyáramot.

Ha tehát az ukrán erőművek, áramszolgáltatók sérülnek, akkor az Moldovát is sújtja, hiszen az áram nem jut el az országba.

Ennek ellenére nem láttam a jelét annak, hogy a fővárosban takarékoskodnának az energiával, a fontosabb épületek, utcák ki voltak világítva. Csak miután hazatértem, olvastam, hogy néhány órára leállt az áramszolgáltatás, de gyorsan sikerült visszakapcsolni, és minden helyreállt, de bizonyos értelemben aggasztó az a tudat, hogy télvíz idején bármikor leállhat az áramszolgáltatás.

Persze Moldovát nem hagyják magára ebben a problémás helyzetben, hiszen a szomszédos románok is jelezték, ha kell, segítenek az áramellátásban. Sőt, Moldovát a Nyugat sem hagyja cserben. A francia elnök, Emmanuel Macron azt mondta, ha kell, pénzzel is segítik az országot.

Ez természetesen jól jön Moldovának, csak hát a pénzkölcsönt majd valamikor vissza is kell fizetni. Moldovát tehát még az ág is húzza, de most a kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy azon gondolkodjanak, mikor fizessék vissza a pénzkölcsönt, amelyet egyébként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bejelentett, amikor az országban tett látogatást.

Moldova nincs irigylésre méltó helyzetben. Jelenleg Nyugat-barát kormánya van, amely mélységesen elítéli az orosz agressziót.

A Nyugatban, és az Európai Unióban látják a szövetségeseket, és jól jönne egy erős katonai szervezet védelmi ernyője is. Egy támadás esetén Moldova aligha tudná megvédeni magát, nem tagja a NATO-nak, biztonságát nem garantálja senki. Ugyanakkor az utca embere inkább oroszbarát, és visszasírja a szovjet időket.

Az országban amúgy is szinte mindenki tud oroszul, és a moldáv nyelv a románnak egy orosz jövevényszavakkal megtűzdelt változata. Magam is meglepődtem, hogy milyen sok az orosz felirat, és az elárusítók nagy része oroszul beszél, hiszen a Szovjetunió felbomlása után rengeteg orosz maradt Kisinyovban, az országot pedig nem igazán formálta a moldáv identitás.

Moldovában amúgy is folyik a vita arról, hogy az ország merre felé vegye az irányt. A progresszívek és a liberálisok Romániában látják a jövőt, hiszen ez vezet a Nyugathoz, és az Európai Unióba. A nemzeti és konzervatív érzelműek pedig inkább az oroszokkal szimpatizálnak, mert szerintük a románokkal való túlzott jó viszony egyenes út az asszimilációhoz. Minden szempontból nehéz helyzetben vannak tehát a moldávok. Egyelőre azonban a legfontosabb számukra, hogy legyen mivel világítani a télen.

Megjelent a Magyar7 2022/49. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.