2021. június 15., 18:30

Megjött Ficóék étvágya, vajon komolyan kell velük számolni?

A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények továbbra sem hoztak nagy meglepetést, a Pellegrini-féle Hlas-SD bebetonozta vezető pozícióját. Az SaS támogatottsága nagyjából megmaradt, Matovičék mélyrepülése pedig már nem újszerű. Figyelmünket azonban szegezzük másra, ugyanis a Smer-SD támogatottsága a lassú víz partot mos alapon célba ér, a tendecia alapján, szép lassan a legjobb három párt egyike lehet az elkövetkező parlamenti választáson. Jogosan merül fel a kérdés, tartósan számolni kell Ficóékkal?

Fotó: TASR

Körülbelül egy éve a Smer komoly válságot élt át. A pártjuk kettészakadt, a fiatal és kifinomultabb Peter Pellegrini újrapozicionálta magát, és megalkotta a Hlas-SD-t. Döntését többen pozitívan értékelték, hiszen így tiszta lapokkal kezdhet, leszakíthatja magáról a régi Smeres múlt árnyékait, esélye lesz újabb választókat megszólítani. Ez meg is történt, azóta ők a legnépszerűbb párt Szlovákiában.

Na de mi történt azóta Ficóval? Végleg a fiatal nők társaságába menekült és beletörődött sorsába?

Eleinte így is volt, de aztán életjeleket láthattunk a Smertől. Először is el kellett fogadniuk, hogy Pellegriniék szakítottak velük, hagyták őket elmenni, a saját ügyeikkel foglalkoztak.  A bársonyos forradalom megemlékezésein, amikor már érvényben volt az országban a veszélyhelyzet, részvételükkel azt akarták jelezni, hogy a párt még nem halt meg.

A sorozatos sajtótájékoztatók is erre utaltak, hiába kísértettek a régi korrupciós ügyek, ezek valahogy leperegtek Ficóékról.

A rossz járványkezelés, a kormányon belüli feszültségek, a Matovič és Sulík közötti örökös konfliktus egyfajta hátszélként szolgálhatott a Smernek, amely valahogy kifújta őket a gödörből. Onnantól kezdve a sajtótájékoztatóik is építő jellegűek voltak, már nemcsak a kormány hibáira mutattak rá, de saját ügyekkel is előrukkoltak.

Fontos megemlíteni az előrehozott választásokról szóló népszavazást is, amelyet előszőr ők kezdeményeztek, s ugyan a Hlas-SD sikeresebben gyűjtötte őket össze, de a Smer is életben tudta tartani ezt a témát, ráadásul úgy, hogy a Hlasnak sem tettek keresztbe. Mondhatni egyfajta fegyverszünetet tartottak a magasabb és közös cél érdekében. Az előrehozott választásokról szóló népszavazás tárgyalása és annak az esetleges kiírása most másodlagos, a lényeg, hogy ezzel a témával kerültek fel újra a térképre.

Innentől kezdve, minden hasonló részsikerrel, médiaszerepléssel Ficóék bátrabbnak és merészebbnek mutatják magukat.

Nincs mit veszíteniük, ezért is ilyen nagy az önbizalmuk, és az is látszik, hogy Fico kezd visszatalálni régi önmagához. Megőrizve régi ravaszságát, éles szemmel látja, hol lehet törést találni a koalíción belül. Ezért is tudta, hogy Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter leváltásának indítványozása milyen nagy port kavar a koalíción belül. Úgy is lett, ugyan nem váltották le Kolíkovát, de sikerült egy újabb balhét kirobbantani a kormányon belül. Ez az állapot pedig kedvező Ficóéknak, az ellenzék padsoraiból elég erőt gyűjtenek a továbbiakhoz.

S amíg a koalíción igyekeznek fogást találni, szép lassan olyan témákat is asztalra tesznek, amellyel gyarapíthatják a választótáborukat, adott esetben akár a Hlastól is csábíthatnak át szavazókat.

A legutóbbi felvetésük mindenképpen értő fülekre találhat a baloldali érzelműek között. A négynapos munkahét felvetése akár élénk társadalmi vitát is kiválthat.

A koronavírus lecsengése után jó az időzítés, a javaslat a hétköznapi embert is megszólíthatja. Talán kevésbé populista, mint a Matovič-féle családtámogatás, de baloldali téma, amely a párt arculatához jól illik: a dolgozó rétegek megszólítását célozza.

Robert Ficóék tehát magukra találtak, elkezdtek dolgozni. A Hlas megalakulása után még soha nem voltak ilyen jó kondícióban, ez pedig a közvélemény-kutatási adatok alapján is visszaigazolódik. A kérdés már csak az, mire lesz ez elég, illetve milyen veszélyt jelenthetnek Pellegriniékre nézve?

Egy biztos, a baloldalon még közel sem lefutott a meccs, a Hlas hiába indul tisztább lapokkal, nem várhatnak a végtelenségig, valamivel nekik is elő kell jönniük, mert Ficóék étvágya nagyon megjött.

Megosztás
Címkék