2021. szeptember 29., 09:39

Magyarok a komáromi Matica-házban szlovákul a magyar pártegyesülésről!

Miközben a pártegyesüléssel a Felvidék történelmet kíván írni szombaton, három egykori és mai közszereplője - Bugár Béla, Mózes Szabolcs és Gyimesi György - a szlovákiai magyar politika múltjának, jelenének és talán valamikori jövőjének egy-egy képviselője szerdán a komáromi Matica házban szlovák nyelven fognak egymással eszmét cserélni a magyar pártok egyesüléséről.

szövetség

Mindez a Denník N szerkesztőségének jóvoltából jön létre, amelynek egy része szeptember 29. és október 8. között Komáromba költözik, ahol riportokat és beszélgetéseket fognak készíteni a helyiekkel, valamint vitaesteket, lakossági fórumokat is szerveznek a városban.  

Volt már ilyen? Nem hiszem…Mi lehet a kiváltó ok? Nagy valószínűséggel a magyar pártok újra egyesülése állította a figyelem középpontjába most a felvidéki magyarságot.

Bizonyára kíváncsiak az utca emberének véleményére is, a három politikusé mellett. Nem tudni, milyen szándék fogja őket vezérelni a riportalanyok kiválasztásában, illetve a beszélgetések moderálásában, de a célközönség jelen esetben nem a város magyar ajkú lakossága lesz. Ezt sugallja a politikusokkal folytatandó beszélgetés helyszíne, illetve nyelve. Vagyis a városban élő szlovákokat kívánják megszólítani, esetleg konfrontálni a magyar nemzetiségű politikusokkal. De ne legyünk rosszmájúak!

Amennyiben a Denník N szerkesztősége következetes, akkor a közeljövőben mondjuk, az érsekújvári Csemadok-házba idézzék meg a múltból Mečiart, a jelenből Matovičot és Sulíkot, hogy fejtsék ki véleményüket tolmács segítségével magyarul a jelenlegi kormánykoalíció viselt dolgairól. De beszélhetnek akár a magyar pártegyesülésről is. Mečiarnak van erre vonatkozó közvetlen tapasztalata 1998-ból, Matovičnak van egy Gyimesije, Sulíknak pedig Korčokja és Klusa.

Nem sejteni, mi szerint esett a komáromi fórum szervezőinek választása pont Bugárra, Mózesre és Gyimesire, és miért maradt ki ebből a körből például az MKP platformjának képviselője. Hiszen Bugár köztudottan még mindig hidas, Mózes az Összefogást képviseli, Gyimesi pedig önmagát és az OĽaNO-t. Kit kell kinek ellensúlyoznia és milyen céllal?

Bugár egyértelműen a múlt, aki szombaton otthoniként Somorján, a Szövetség alakuló kongresszusán esetleg kávét öntögethet és pogácsát kínálhat a küldötteknek, valamint a vendégeknek.

Komáromban a Matica házban szerdán este csak a Híd elveszett szlovákjait sirathatja, valamint újfent a magyar kormány „káros befolyásának” veszélyére hívhatja fel a Szövetség és a közvélemény figyelmét. Illetve elmondhatja azt is, hogy a vegyespárt koncepciója mennyire jó volt, csak sajnos megbukott, és ez nagy veszteséget jelent. Ugyan már!

Mózes Szabolcs, a Szövetség majdani alelnöke az Összefogásból elmondhatja, azzal a céllal hívta őket az élet a politikai porondra, hogy egyesítsék a felvidéki magyarságot, és elmondhatja azt is szerényen, sikerrel jártak, politikai hangjuk meghallgattatott a magyarok körében.

Gyimesi György, az OĽaNO magyar nemzetiségű politikusa egyelőre csak kívülállóként fogalmazhat meg véleményt a magyar pártok egyesüléséről. Az ifjú titán még nem döntött arról, hogy a Szövetségben vagy továbbra is az OĽaNO-ban kívánja szolgálni a felvidéki magyarságot. Vagyis tőle egyelőre még minden Szövetséghez intézett intelem hiteltelennek tűnik. Paradox helyzetbe is kerülhet a komáromi fórumon egy erős Bugár-bírálattal, hiszen ő maga is egy olyan szlovák politikai közegben fejt ki tevékenységet, mint tette azt részben annak idején Bugár a vegyespártban.

A Szövetség megalakulásáról, célkitűzéseiről hármuk közül egyedül csak Mózes hivatott érdemben nyilatkozni! Hiszen Bugár már a múlt, Gyimesi pedig még nem a jövő az egyesült pártban!

Megosztás
Címkék