2020. november 20., 08:57

Ki fizeti a koporsószöget?

A koronavírus-járvány a gazdaság sok ágazatát fogta vissza vagy küldte padlóra, főleg a szabad tőkével nem rendelkező kis- és középvállalatokat. Így nyílik egy további kiskapu, amin keresztül majd nyomulnak a globális társaságok – a nagyok...

Škoda, autógyártás
Fotó: TASR

Azt azonban, hogy ilyen covidos helyzetben egy földrész teljes iparágát – nevezetesen Európa autóiparát akarja(ák) valaki(k) tönkretenni, sohasem gondoltam volna. Azt lehet ugyan érzékelni, hogy Európának valamiféle öngyilkos reflexiói támadtak, önnönmagát igyekszik kinyírni a fékevesztette liberalizmusával, migrációval, LMBTQ ideológiával, Marx-szobrok „újraszentelésével“, stb ., de ilyen könnyen belemenni egy csapdába nem lenne szabad.

A globalogazdi megtalálta a következő támadási irányt, amit ügyesen a környezetvédelem kikezdhetetlen álcájába rejtett: készül a belső égésű motorok EURO 7 elnevezésű új emissziós szabványa – informál a német Focus.

Ez az új „eurós“ szabvány gyakorlatilag megszünteti a belső égésű motorok gyártását és üzemeltetését az első beállítás szerint már 2024-től, de lehet ez még hamarabb is. Ugyanis a szabvány hatvan oldalas tervezete azt vetíti előre, hogy az emissziós normák olyan alacsonyan vannak megállapítva, hogy azokat a jelenlegi motortechnológiák mellett nem lehet teljesíteni.

Ez egyaránt érvényes a benzin- ill. gázolajas motorokra is. Hagyjuk a műszaki részleteket, ezt majd a szakemberek (ha merik) majd kitárgyalják. A szabvány még azt is előírja, hogy mindezeket a motornak tudnia kell 2000 méteres tengerszint feletti magasságig, akár csomagtartóval vagy kerékpárral az autó tetején is – 15 éves élettartama alatt.

Ha Brüsszel elképzeléseit az autógyártók teljesíteni akarják, akkor abbahagyják a belső égésű motorok gyártását és forgalmazását és csak a villamos meghajtású járművekkel fognak foglalkozni, amelyeknek ma a magas áruk mellett még számos hiányosságuk van. Az új szabvány betartása többe kerülhet, mint az eddig a villamos járművek fejlesztésébe befektetett tőke. Ez pedig padlóra küldheti az európai (és a szlovák) autóipart. Nincs tervbe véve semmi átmenet, fokozatosság, semmi kivétel! Sehol a világon nincs egyelőre tervbe véve ilyen „kivégzése“  a belső égésű motoroknak. A szabványok nem betartása pedig majd csillagászati összegű büntetéseket hoz magával.

Ha ez megtörténik, még inkább érvényesül majd a megállapítás, hogy egy nem megnevezett hajózási globalizált vállalat tankerei és áruszállító hajói több légszennyezést produkálnak, mint most Európa összes autója. Hát nem a nagy szennyezőkkel kellene kezdeni?

Itt kilóg a lóláb! Valakik rájöttek, hogy ez egy igazi üzlet a javából! Tönkremegy az európai autóipar nagy része és majd akkor (talán) enyhítenek a szabványon vagy mást vezetnek be. Az autókat pedig majd három-négy nagyvállalat gyártja majd a világon – természetesen az emissziós szabványokat is majd ők fogják újradiktálni.

Mindez pedig történik a világgazdaság leszálló ágában, pl. az Európai Bizottság tényszerű járványügyi tehetetlensége és gazdaságmegtartó tevékenységének hiánya mellett (lásd az észak-déli EU-s  gazdasági ellentéteket).  

Mi a cél: minél nagyobb a világkáosz, annál jobb a globalistáknak? A káoszt pedig az európai autóiparban és törvényelőkészítésben pár megvásárolt bérenccel könnyű megcsinálni – ez Európára különösen érvényes (sok a szabad, nem felhasználható pénz a világban).

Egy normálisan gondolkodó ember nem lehet és nincs is az ellen, hogy csökkenteni kell a légszennyeződést. Ez az egész emberiség érdeke. Azt azonban meg kellene gondolni, hogy a globalogazdik tanácsára egy-két év alatt egész iparágakat kellene padlóra küldeni.

Ha az átmenet nem lesz racionális és időben elfogadható, akkor az EURO 7 szabvány pedig semmi más, mint egy utolsó koporsószög a belső égésű motorokon keresztül Európa autóiparának és a rá kapcsolódó sok-sok ezer más iparágnak is. Csak remélni lehet némi racionalitást, amiről már lassan leszoktunk!

A világban pedig néhány százan-ezren pont erre várnak!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.