Molnár Judit

2019. január 19., 13:19

Ki a bűnös?

Jóformán el sem kezdődött az év elejei politikai nagyüzem, koalíciós nagyjaink dolgai máris nem kis meglepetést okoztak.

Danko kapitányról egyértelműen kiderült, nemcsak a kapitánysága hamis, a kisdoktorija is az, a kódexmásolók pontosságával másolták azt egy korábbi munkáról, hosszú‑hosszú fejezeteken keresztül. Robert Fico is színt vallott, talárba menekülne a mindenkori felelősségre vonás elől. Jár is az neki, hiszen önvallomása szerint az emberi jogoknak nem volt és nincs harcosabb védője kies e vidéken.

Bugár Béla is vallott, igaz, egyelőre csak az újságíróknak és mindössze színt. A Most‑Híd elnökéből kibuggyant az őszinteség.

Most már legalább tudjuk, ki okolható, amiért nem jön létre a nász az MKP‑val, mint ahogy az is csak elhangzott, hogy az MKP‑val az együttműködés kizárt.

Új ez az elem a bugári kommunikációban. A vegyespárt 2009‑es megalakulása óta másra sem játszik, csak hogy elhitesse a magyar választókkal, mindent megtenne a békéért, azért, hogy ne legyen megosztottság. S a többség nem is kételkedett, hogy semmi sem volt úgy igaz, ahogy mondták. A legtöbben kézlegyintéssel elintézték azt is, hogy vegyesék érvelése csak egy ponton, alapjában hibázott: a megosztottságnak ők nem elszenvedői, hanem okozói és generálói voltak. S ma már mindegy is, hogy mi volt a vezérlő elv: parancs vagy hiúság, ha a közösségi érdek csorbult. S már tudjuk, jóvátehetetlenül. Ma még szinte felmérhetetlen következményekkel, visszafordíthatatlanul. Csakhogy ilyen idők járnak. A szavak leginkább a valóság elfedését szolgálják. Mert a pillanat megnyerése mindent felülír, s hogy legtöbbször galád, hamis az eszköz, csak keveseket érdekel.

A Most‑Híd‑as propagandagépezet hosszú évekig jól működött, az MKP‑val szemben is hatékony volt.

Felmentést adott az identitászavaros eszméknek, s ezek már csak nehezen voltak összeegyeztethetők a magyar érdekekkel. A minden áron hatalom és minden pénz világa ez, amibe nem férnek bele egy kisebbségi közösség nyűgei. Hogy is férne bele egy kiegyezés az MKP‑val, hiszen az az irányvonalat is átszabná. S a mostani gyakorlattal ellentétben, a szavaknak a tettekkel is találkozniuk kellene. Ehelyett maradnak a hazugságok és hazugozások. Meg annak a reménye, hogy a közösségi emlékezet talán nem felejt, s a dolgokat idővel képes lesz a helyükön kezelni.

Bugár Béla eddig a békejobbot nyújtó szerepében tetszelgett – miközben a háttérben mindent megtett az MKP ellehetetlenítéséért –,

s minden csatornán azt üzente, hogy a magyar párt az együttműködés akadályozója, csakis az MKP felelőssége a megosztottság, hiszen ők nyitottak az együttműködésre. Most azonban, év eleji nyilatkozatában Bugár már másképp fogalmazott. Példa nélküli határozottsággal jelentette ki, az MKP‑val az együttműködés kizárt! Ez legalább egyenes beszéd. Bugár azt is tudja, ki ezért a felelős. A 2016‑os választásokig a magyar párt vezetőit hibáztatta és tette felelőssé, mára kiderült, az MKP választói a bűnösök az elmaradt összeborulásért. Bugár szerint ugyanis a legnagyobb problémát az MKP hívei jelentik, mivel beléjük sulykolták, hogy gyűlöljék őket, így azonban nem tudnak együttműködni. Na, itt tartunk most! A nép a hunyó! Sőt, a bűnös! Szembenézés állapotainkkal, önvizsgálat és önmérséklet helyett vádaskodás. Ettől már aligha van lejjebb. Vagy mégis?

Persze, aggodalomra nincs ok, a politikai színtéren ismét megjelent Simon Zsolt, önmeghatározásában is zavaros pártcsírájával, lopott, vagy inkább kissé elhasznált pártnévvel, minden hamisságával, jobbra‑balra csapkodva, vádlón mind a két párt felé. Megosztóként kérve számon a megosztottságot.

És ez már nem vicc, ez már tragikomédia.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2019/3. számában

0 HOZZÁSZÓLÁS
N. Gyurkovits Róza 2019. augusztus 17., szombat

Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, néhány fénycikázás zavart bele az éjszaka sötétjébe és a kiadós eső kopogásába.

Száraz Dénes 2019. augusztus 17., szombat

Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát és pártelnökét!

Aich Péter 2019. augusztus 16., péntek

Álmok

Aich Péter jegyzete

Száraz Dénes 2019. augusztus 15., csütörtök

A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.

Molnár Judit 2019. augusztus 15., csütörtök

Falsra hangolt pártbeszéd

Most az MKP-n a döntés felelőssége, hogy meddig enged az időhúzásának.

Száraz Dénes 2019. augusztus 14., szerda

Mit rejthet az interetnikusság?

A jelenlegi helyzetben senki sem akarja ellopni a vegyespárttól az interetnikussságát és kirakatszlovákjait sem.

Száraz Dénes 2019. augusztus 12., hétfő

Bugár tévedett volna? Vagy most ködösít?

Ez a mostani nemzeti tanács minden idők egyik legrosszabb parlamentje, csak a mečiari éra utolsó törvényhozó testülete vetekedhet vele.

Haják Szabó Mária 2019. augusztus 11., vasárnap

Felelősség holland módra

1995 nyarának szörnyű eseményei ma is felkiáltójelek.

Dunajszky Éva 2019. augusztus 10., szombat

Kérem vissza a lelkeinket!

Az internet olyan, mint a kés, sok hasznos dolgot lehet csinálni a segítségével, de ölni is lehet vele.

Kövesdi Károly 2019. augusztus 09., péntek

A Képviselet

Mit mondjak, nem áll jól a szénánk. Miközben itt zúg el a kertünk alatt a huszonegyedik századi valóság.

Vélemény
N. Gyurkovits Róza: Omnia mutantur…

Hirtelen jött a rövid zivatar. Ablakomon a hársfaágak kétségbeesetten kaparásztak. Messziről égdörgés, ...

Száraz Dénes: Igazi, és nem látszatösszefogásért szól a harang!

A Most-Híd pedig suszterként maradjon szépen egyelőre a kaptafánál, őrizze csak a végletekig interetnikusságát ...

Száraz Dénes: A történtek után hogyan tovább összefogási tárgyalás?

Hiteltelen emberrel nem lehet hiteles szövetséget kötni a felvidéki magyar összefogásról.