2021. december 30., 09:26

Jakab előélete és tanulsága

Egész biztos, hogy a Szövetség tagságának legalább kétharmadában nem aratott osztatlan sikert Jakab Elemér reinkarnációja a párt Országos Tanácsába. Ugyanez vonatkozhat az országos elnökségre is, itt sem repeshetett mindenki az örömtől. Az alapszabály értelmében és a működési szabályzat hiányában viszont ezt nem tudták megakadályozni. Ez a Híd platformjának a döntése volt, amibe a párt vezetőségének és a másik két platformnak nincs beleszólása.

Jakab Elemér
Fotó: TASR

Ezért most úgy tűnik, mintha kettészakadt volna a párt: helyi és járási szintén a platformok irányítanak, országos szinten pedig a Szövetség. Ezért lehetetlen most a „jakabelemérek” visszaszivárgásának megakadályozása, ha a Híd valamelyik járási platformja úgy látja jónak.

Róka fogta csuka helyzet a jelenlegi! A Szövetségnek ugyanis nincs még elfogadott működési szabályzata, amely szabályozná a párt járási és helyi szervezeteinek létrejöttét, viszont ezt csak az országos tanács tudja elfogadni miután összeáll. Így átmenetileg a platformok helyi és járási szervezetei töltik be a pártban ezt a szerepkört, ők jelöltek tagokat is az országos tanácsba. Remélhetőleg az elfogadandó működési szabályzat kiveszi majd ezt a jogkört a platformok kezéből, és átruházza a párt járási szervezeteire, alapszervezeteire.

A Szövetség működési szabályzata elfogadásának késleltetése a Híd és az Összefogás számára tűnik előnyösebbnek, hiszen egyik sem rendelkezik olyan struktúrákkal, amilyennel az MKP platformja. De a végtelenségig nem lehet húzni az időt, mivel nevetséges, hogy amíg országos szinten létrejött a Szövetség, helyi és járási szinteken még várat magára az egyesülés. 

Miért okozhatott ekkora felfordulást bizonyos körökben és bizonyos médiákban Jakab Elemér, bukott egykori hidas parlamenti képviselő személyének előretolása?  

A szlovák parlamentben több cikluson keresztül munkájával emlékezetest nem alkotott, alig volt számottevő felszólalása. Parlamenti képviselőként a „legemlékezetesebb tette” talán az volt, amikor hidas társaival együtt megszavazta a magyar himnusz éneklésének és eljátszásának tiltását célzó törvényt. Ez óriási felháborodást váltott ki, és rég nem látott egységbe kovácsolva a felvidéki magyarságot. A másik felejthetetlen parlamenti tette az volt, amikor a parlamenti folyosón kitépte munkatársunk kezéből a telefont, mert meg merte kérdezni tőle, igaz-e, hogy ötven cent per óradíjat keresnek nála a szegény sorsú emberek, illetve feltette azt a kérdést, hogy a kényszerítés az ilyen éhbér elfogadására nem jelent-e munkaadóként visszaélést ezeknek az embereknek a nehéz helyzetével. Jakab először hazugságnak nevezte ezt az állítást, majd miután Somogyi Szilárd felajánlotta, hogy a rendelkezésre álló dokumentumokat bemutatja neki, érthetetlen okból kitépte a kezéből a telefont, amellyel a beszélgetést rögzítette. Több emlékezetes parlamenti szereplése talán nem is volt…

Az egykori parlamenti képviselő plágiumbotránya is közismert. Angol és ukrán nyelvtudás nélkül egy ukrajnai egyetemen elég kétes és máig tisztázatlan körülmények között szerezte meg szakdolgozatát.

Le kell viszont szögezni, hogy Jakab átmeneti OT-tagsága nem az egész Szövetséget kompromittálja, hanem csak az őt delegáló hidas platformot. Nagyobb veszélyforrást jelent viszont az, hogy mint a Nagymihályi járás egyik platformelnökének komoly befolyása lehet majd arra, kiket jelöl a Szövetség a jövő évi összevont helyhatósági és megyei önkormányzati választásokon.

Pontosan ezért elgondolkodtató a jövőre nézve a Szövetségen belüli kisstílű és ártalmas platformos játszadozás jogosultsága. A bizalmat minden esetre nem fogja erősíteni! Hiszen ki tudja, hány ilyen Jakab-féle akna rejtőzik még valahol a mélyben…

Megosztás
Címkék