2022. november 3., 09:01

Győzött a magyar egység

Múlt heti lapszámunk címlapja a két magyar megyeelnökjelölt portréjával jelent meg, azzal az üzenettel, hogy az október 29-ei választás most történelmi esélyt kínál. Az üzenetet reményeink és az a konok hitünk íratta velünk, hogy a magyar közösség akkor tud fejlődésnek indulni és sikeres lenni, ha a politikai képviseletünk erős, ott van a döntéseknél, és nem csupán a partvonalról kiabál be.

szövetség
Fotó: Léczes Zoltán

De minden bizonnyal még a győzelem legmakacsabb hívei is volt, hogy elbizonytalanodtak: vajon nem túlzás-e történelmi esélyről beszélni, a hagyományos politikát tagadó világunkban nem merész elvárás-e bízni abban, hogy az emberek megértik a választások tétjét, és ismét bizalmat szavaznak az újra egységes magyar érdekképviseletnek. A számok magukért beszélnek, ám azon túl, hogy a sikert mutatják, a politika számára fontos jelzés, amely remélhetően a jövő irányultságát is meghatározza.

A történelmi esélyből történelmi siker lett! A megyei választások eredménye a legmerészebb várakozásokat is felülírta, hiszen sokszor elmondtuk már, a megyéket ellenünkben hozták létre, megrajzolásuknál a fő szempont számarányunk minimalizálása volt. Ennek ellenére a magyar Szövetség a ciklusban elvégzett munkával és jó kampánnyal a háta mögött 54 képviselői mandátumot tudott megszerezni, ami 12-vel több, mint öt éve a két elődpártnak volt.

Ez a többlete, hogy az energiákat már nem a magyar–magyar, pontosabban a magyar–vegyes párti szembenállásra kellett elpazarolni. A magyar egység meghozta tehát az eredményét, míg a szlovák szavazatok jobban megoszlottak, jobb- és baloldalon egyaránt. Kétségeink se legyenek, a szlovák pártok is levonják majd a tanulságokat, és valószínűleg ismét létrejönnek a nagy szlovák koalíciók, de most a Szövetség megyei szinten a legeredményesebb párt lett. Országos szinten összesen 505 ezer szavazatot kapott az 5 magyar érdekeltségű megyében, míg a második legerősebb a Hlas lett, a közel 400 ezer szavazatával a 8 megyében.

Rendkívül erősíti a Szövetség mozgásterét, hogy Pozsony kivételével a négy déli megyében a legerősebb frakciókkal rendelkezik. A döntéseknél megkerülhetetlenek lesznek, mint ahogy borítékolható a megyealelnöki poszt is mind Berényi József, mind Csenger Tibor esetében. És ugyan a jogos ambíciók ellenére egyikük sem lett megyeelnök, szereplésük mégsem fiaskó, hanem erős sikertörténet.

Berényi József 38 ezer szavazatával majdnem megduplázta öt évvel ezelőtti eredményét, ráadásul Nagyszombat megyében a magyarok aránya alig több mint 20 százalék, így a leadott szavazatok száma massszív választói bizalmat jelez. Csenger Tibor korábban nem indult elnökjelöltként, de a nagyon erős mezőnyben harmadik helye és 35 ezer szavazata megkönnyíti tárgyalási pozícióját. Rendkívül megerősödve, nagyon jó kondícióban vághat bele tehát a megyei munkába a magyar képviselet.

Kevésbé meglepő, de nem kevésbé fontos az önkormányzati választás eredménye is, ahol a Szövetség 263 polgármesterével országosan a második legerősebb párt, a Hlas után. A pártegyesítésnek itt is megvolt a hozadéka, hiszen a szövetséges pártlogó alatt több jelölt nyert, mint korábban az elődpártok színeiben. Két komoly veszteségét, Komáromot és Gútát – az előbbit nem tudta megszerezni, az utóbbit elveszítette – némileg kompenzálja, hogy Ipolyság és Galánta visszakerült magyar kézbe. Dél-Szlovákia önkormányzatainak jelentős része tehát a magyar érdekképviselet kötelékében folytatja munkáját. Nehéz időben fontos gazdasági döntések várnak a polgármesterekre, munkájuk kihívás lesz, a sűrű szövésű struktúra azonban azt is lehetővé teszi, hogy most testületileg, határozottan kiálljanak a közösségi jogok mellett is. A lehetőséggel élni kellene. Dél-Szlovákia vizuális kétnyelvűsítése például esszenciális tett lenne.

Túlzás nélkül leírhatjuk, a hétvégi választásnak a Szövetség az egyértelmű nyertese. Ez volt az első erőpróbája, s Forró Krisztián és csapata a kötelezőt nem csupán megugrotta, jóval az elvárások fölött is teljesített. A választók letették voksukat az egyesült magyar párt mellett.

Akik szombaton szavaztak, nem a közösségi média hangos kétkedőire hallgattak, és nem engedtek az aktivista hadak és trollkommandók nyomásának, sem a manipulatív felméréseknek, ahogy az elmúlt hónapok torzsalkodásai, belső pártvitái sem bizonytalanították el őket. Ők hisznek abban, hogy egyesült erővel a Szövetség visszakerülhet a politika fő asztalánál oda, ahol 1998 után bérelt helye volt az akkori MKP-nak.

De ezért még sokat kell tenni, mindenekelőtt azt kell eldönteniük a párt vezetőinek, megőrzik-e működésüknek kerékkötőjét, a platformpolitikát, ami teret ad annak, hogy a szándékok, a kommunikáció és a tettek is háromfelé futhassanak. A hétvégi győzelem ennek indokoltáságát már felülírta. Ideje lenne, ha ezt a politika is belátná. Ráadásul az idő is sürget, mert az előrehozott parlamenti választás nagyon valószínű. Remélhetően mihamarabb. A hétvégi választási eredmények mindenesetre jól megágyaztak egy leendő parlamenti sikernek. És nem kétséges, a választók a magyar egységre szavaztak.

Megjelent a Magyar7 2022/44.számában.

Megosztás
Címkék