2022. november 2., 12:31

Győzött a magyar egység – megjelent a Magyar7 44. száma

Ez a címe legfrissebb számunk vezércikkének. Molnár Judit főszerkesztő emlékeztet, előző számunkban „konok hitünk íratta velünk, hogy a magyar közösség akkor tud fejlődésnek indulni és sikeres lenni, ha a politikai képviseletünk erős, ott van a döntéseknél, és nem csupán a partvonalról kiabál be. (…) A számok magukért beszélnek, ám azon túl, hogy a sikert mutatják, a politika számára fontos útmutató, amely remélhetően a jövő irányultságát is meghatározza.” A megyei és helyhatósági választásokkal foglalkozik legfrissebb lapszámunk teljes közéleti rovata.

Magyar7 - 2022/44

A növekvő árak mellett az is komoly gondot jelenthet az elkövetkező időszakban, hogy az Európai Központi Bank (EKB) intézkedéseinek köszönhetően a banki kamatlábak is folyamatosan növekednek. Az év elején még 1 százalék alatti kamatlábaknak örülhettek az ingatlanvásárlást hitelből finanszírozók Szlovákiában, az év végén az előrejelzések szerint ugyanez a mutató már 3 százalék körül mozoghat akár egy középtávú rögzítés mellett is, írja Piac rovatunkban Rajkovics Péter.

Magyar7 - 2022/44

Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly folytatja eszmefuttatását a képmutatás magasiskolájáról. „Néhány napja arról adott hírt a sajtó, hogy a spanyol partoknál többtucatnyi palagázt szállító teherhajó vesztegel, mert a szállítmányokat kapacitás hiányában nem képesek feldolgozni és továbbszállítani. Nem épült meg ugyanis a MidCat becenevű gázvezeték, amely a Pireneusokat átszelve a spanyolországi LNG-terminálokat kötötte volna össze az európai gázvezetékekkel. Felmerül a kérdés, vajon miről hadoválnak az Európai Unió döntéshozói, amikor minden erejüket és energiájukat latba vetve azt bizonygatják, hogy Európának rakétagyorsasággal el kell szakadnia az orosz földgáztól, hiszen anélkül is el tudjuk látni az európai országokat elegendő energiával?

Magyar7 - 2022/44

A drónon rángatott háború Pomichal Krisztián írásának a címe, amelynek aktualitását az adja, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak az Ukrajnában zajló háborúban a drónok. Irániak vagy oroszok? És valóban drónokról van szó?

Magyar7 - 2022/44

A magyar feliratok sorsára egy „jogi útvesztő” tábla utalhatna inkább, hiszen a hivatalok mindegyik szintjén akad olyan megfogalmazás, amely a táblák mellett vagy éppen kihelyezésük ellen értelmezhető, írja Hosszú út az első kétnyelvű irányjelző tábláig című cikkében Somogyi Szilárd. A szlovákiai abszurd része, hogy a kulturális, a közlekedési és a belügyi tárca is kompetensnek érzi magát a kérdésben. „Ezek után jönnek a szabvány- és mintalapkészítők, majd a különböző területi útkezelők, sőt, arra is volt már példa, hogy egy táblákat gyártó cég rangidős, egynyelvű táblák készítésében megöregedett munkásai is kifejezték véleményüket, hogy szerintük miért nem lehet ilyen táblákat készíteni.”

Ha népszámlálást tartanának a temetőkben, a nemzetiségi arányok mást mutatnának, mint a városban. Érsekújvár napjainkban nemzetiségileg olyan, mint 30 éve Nyitra volt, de Komárom is kezdi idézni a harminc évvel ezelőtti Érsekújvárt. Minél régebbi részein sétálgatunk az újvári temetőnek, annál több a magyar sír. Az új részben már kiegyenlítettebb, és a jövőben elkerülhetetlenül több lesz a szlovák sír… Száraz Dénes: Népszámlálás a temetőben.

Oda megyek, ahol szükség van rám, mondta lapunknak az idén júniusban diakónussá szentelt, az ipolysági plébánián szolgáló Péter Ottó, aki negyvenkilenc évesen döntött úgy, a Szentlélek hívásának engedve papnak áll. Így történt, hogy a Comenius Egyetem Hittudományi Karának jelenleg ő a legidősebb teológushallgatója. Kocur László beszélgetett vele.

Magyar7 - 2022/44

Egy angol orvos keszthelyi élményeiről olvashatnak a Leporolt históriákban. A keszthelyi agrárszakember-képző, a Georgikon, a maga nemében úttörő iskola volt, híre külföldre is eljutott. Ez pedig egy angol orvos érdeme, aki 1814-ben hosszabb európai utazást tett, és ellátogatott Magyarországra is. Ő volt Richard Bright.

„A sátoraljaújhelyi Szár-hegyen, 342 m-rel a tengerszint felett járunk. Csúcsát  köves, folyton emelkedő úton lehet megközelíteni, legmagasabb pontján a Szent István-kápolna, illetve a 100. országzászló található. A trianoni tragédia után Sátoraljaújhely szerepe leértékelődött, csupán egy határszéli kisváros vált belőle, ám a két világháború közötti politikai légkör olyan összefogást eredményezett, amely révén közadakozásból megépült a Magyar Kálvária. Ezt mutatja be Múltunk rovatunkban Zsebik Ildikó.

Pátosz nélkül halálról, halottak napjáról. Sokan szeretik a temetők hangulatát így mindenszentek és halottak napja környékén, amikor fénnyel, virágokkal, rég nem látott ismerősökkel van tele a sírkert. De vannak, akiket pont a sok látogató zavar, mások rosszul vannak a sok műanyagtól, amit ilyenkor szeretteink sírjára hordunk. Bokor Klára szétnézett néhány temetőben, tapasztalatait Tájaink rovatunkban olvashatják.

Magyar7 - 2022/44

A múlt század első felében elkezdődött a pénzintézetek alapítása a mai Szlovákia területén is, elsősorban azokban a városokban, ahol az ipar és a kereskedelem virágzott. Így alakult meg 1842-ben a Pozsonyi Takarékpénztár, amely a takarékossági szellemet akarta terjeszteni megszabadítva az uzsorától a pozsonyi ipart és kereskedelmet – foglalta össze Gaučík István előadását Dunajszky Éva a Volt egyszer egy Pozsonyi Takarékpénztár című beszámolójában.

A Csemadok zselízi alapszervezetének kezdeményezésére 2022 júniusától már a zselízi Magyar Házban is lehetőség van a fejlődés és az önsegítés útjára lépni. Minderről a jelenleg Barsváradon élő life coach és Gyászfeldolgozás Módszer® specialista, Hancko Veronika gondoskodik. Kaszmán Zoltán: Az önfejlesztés útján

Márai Sándor hazaérkezett. Legalábbis szimbolikusan. Visszakerült ugyanis Kassára egy eredeti, a kamaszkorú Márai Sándort ábrázoló, Franz Wiesenthal által festett portré. A festmény az Egyesült Államokból került a Mészáros utcai házba, ahol egykor a Grosschmid család élt, s története ugyanolyan regényes, mint magáé az íróé, írja Fábián Gergely.

Kitüntetett lovagjaink a címe Méry János tudósításának. Október 15-én, Visegrádon tartotta meg éves rendi ülését a Szent György Lovagrend, amelyet 696 évvel ezelőtt alapítottak a visegrádi palota lovagtermében. Ez a legrégebbi, ma is működő, magyarországi alapítású világi lovagrend, ami azt jelenti, hogy nem egyházi alapokon jött létre. Az ülésen több felvidéki lovag is kitüntetésben részesült.

A Királyhelmec közvetlen szomszédságában fekvő Szentes község lakosainak száma 815, zömében reformátusok lakta településről van szó, amelynek temetője kincseket rejt. A néhol több mint százéves síremlékek sajátos, a népművészet körébe sorolható fajtáját alkotják a helyiek által kőfejfának nevezett, egyedien faragott sírjelek. A temetőben Molnár Gabriella tett sétát.

Újjászületett a komáromi „Szinnyei”. A fenntartó, Nyitra megye mintegy 900 ezer euróból újíttatta fel a komáromi Szinnyei József Könyvtár főépületét. Az irodalom fellegvárát az avatóünnepség után, november 2-án nyitják meg az olvasóközönség előtt, írja Nagy-Miskó Ildikó.

Ragyogó gyermekarcok, babaszínházak, szülőknek szánt előadások és közösségépítő produkciók színesítik a felvidéki családok mindennapjait. A Cseperedő program idei évada szeptemberben indult, és már hetven felvidéki helyszínen fogadják a kisgyermekes családokat – tudjuk meg Szomolai Andrea Cseperedő gyermekem dalolva ölelem című írásából.

Nem csupán a Paratétisz-tenger maradványai jelentik a Losonci járásban fekvő, csaknem 1200 lelket számláló Csákányháza község egyetlen vonzerejét. Kovács Tibor gyűjtő tájháza olyan ékszerdoboz, ahová minden arra járónak érdemes betérni. Agócs Szvorák Emese megtette, és tapasztalatait meg is írta lapunkban.

A XIX. Győry Dezső Kulturális Napok rendezvénysorozatának vendége volt Antal Mátyás fuvolaművész, a Miskolci Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. A 77 éves karmester a szakmáról, a zenei és pedagógusi pályájáról, a nem éppen pihenős nyugdíjas éveiről, valamint gömöri gyökereiről is beszélt a rimaszombati Csillagházban, olvasható Virsinszky Tamás Antal Mátyás rimaszombati gyökerei című beszámolójában.

Kávézó rovatunkban az ólommérgezés veszélyeiről és esetleges forrásairól találnak egy írást, majd a Barangolóban iraki élményeiről számol be Bokor Klára. Már a címe is sokatmondó: Gyere velem Irakba! A döbbenetből a lelkesedésbe (I.)

Magyar7 - 2022/44

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a következő lapszámunkban megjelenő Előretolt Helyőrség irodalmi mellékletet, Íz-lelő rovatunkban megtalálják a kicsit módosított Dubarry szelet receptjét, és a sütőtökös krémesét Szabó B. Csilla jóvoltából, Autó rovatunkban a MINI Cooper S Electric járgányt tesztelte Vas Gyula.

Magyar7 - 2022/44

Felvidéki gyökerekkel Sopronban címmel készített interjút Molnár Anna a nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte ismert és elismert sportvezetővel, Török Zoltánnal, aki a Sopron Basket női kosárlabda klub meghatározó személyisége.

Rajkovics György írásának címe: Az eltiltott Ricardo Moniz és a kettős mérce. Egy hónapra eltiltotta Ricardo Monizt, a Zalaegerszeg vezetőedzőjét minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága. Az október 25-ei ülésen a lehető legenyhébb büntetést kapta a holland tréner. Mi történt a ZTE–Honvéd bajnoki mérkőzésen? Miért vonultak le a pályáról a hazaiak? A kérdésekre a 66. oldalon kapnak választ.

Balassi Bálint Zólyomban és Hibbén található emléktáblái láthatók a Magyar7 44. számának hátlapján. Természetesen most megtalálják lapunkban a keresztrejtvényt és a részletes műsort. Ne feledje, ha még nem rendelte meg a lapunkat, meg is vásárolhatja a postán, a kioszkokban vagy a Slovnaft üzemanyagtöltő állomásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.