2020. augusztus 12., 19:01

Felemás nyár

A derűlátó ember azt gondolta, a nyár másik fele már más lesz. Sokan tervezték ezért nyaralásukat inkább augusztusra, úgy gondolták, addigra teljesen lecseng a koronavírus-járvány tavaszi első hulláma. Arra álmukban sem mertek gondolni, közben a második hullám közelébe sodródunk. 

Fotó: pixabay.com

Ezért aztán nem árt továbbra se az óvatosság! Úgy tűnik, a nyár másik fele sem lesz más, sőt, elmondhatjuk, idén az egész nyarunk felemásra sikerült. Csokonai Vitéz Mihály után szabadon: az is bolond, aki nyaralóvá lesz valamelyik sárgával vagy piros jelzéssel besorolt országban! A „méla Tempefői” nyaralókat talán a sárga-piros járványgócok miatt olcsóbbá vált tengerparti nyaralások vonzzák, kockáztatva a kéthetes házi karantént, esetleg a megfertőződést is. De hát minden külföldi nyaralás egy nagy kaland!

Valljuk be őszintén, azért ezeknek a piros-sárga-zöld zónás besorolásoknak néhány esetben van némi politikai töltete is.

Ukrajna például egy időre piros zónába sorolta Magyarországot, annak ellenére, hogy ezt a magyarországi járványügyi helyzet egyáltalán nem tette indokolttá. A napi fertőzésszám alakulása alapján, fordított esetben, teljes mértékben jogos Ukrajna vörös jellege. Az ukrán lépést valószínűleg befolyásolta a hatályos oktatásügyi törvényre adott, indokolt magyar válaszlépés, ami pedig fékezi Ukrajna európai integrációját. Ezért a két ország között jelenleg elég fagyosak a kapcsolatok. Felemás törvény, felemás besorolás!

Felemásan alakulnak a balatoni lángosárak is az idén!

A magyarországi ellenzék szerint ezerforintosak, vagy még ennél is drágábbak lettek a lángosok, a nyaralók szerint viszont nem, ugyanúgy 500 forint körüliek a sima fokhagymásak, mint az elmúlt évben. Jómagam ez utóbbit tudom megerősíteni idei káptalanfüredi és balatonfüredi gasztronómiai élmények alapján. A kisfröccs is maradt 200 forint...Több kisfröccsre kedvezmény is volt. Egyébként érdekes megfigyelni, amikor a járvány miatt (is) a felvidéki magyarok hazai nyaralásokra biztatják magukat, legtöbbjük a Balatont emlegeti: idén ne menjünk külföldre, csak a Balcsira! Mintha hazai lenne, vagy inkább mintha mi lennénk ott hazaiak.

Nem adjuk a Balatont, harsogja a magyarországi ellenzék. Mi se, nektek!

Felemáspártunk is tízéves vajúdás után végre rádöbbent, „egyedül nem megy, egyedül nem megy. Ha-ha-ha-ha!” 

Felemás a plágiummal spékelt, hazai (szlovákiai) nyári politikai uborkaszezon is! Olyan kóstolgatós, elsősorban minket, magyarokat kóstolgatós. Úgy tűnik, a kulturális minisztérium szerkezet- és szemléletváltozásainak az áldozatai a kisebbségi kultúrák, köztük a magyar is, valamint a minisztérium magyar alkalmazottjai lesznek. És még jöhet ráadásul az állampolgársági törvény felemásnak ígérkező módosítása is. Felemás hab a tortán, amit még az OĽaNO magyar választói is keserű szájízzel fognak lenyelni! A második és harmadik számú közjogi méltóságunk plágiumügye viszont lassan, de biztosan elcsitul. Pedig az érintett személyek szakdolgozatai voltak csak igazán felemásak…

Sőt, felük se eredeti!

Felemás lett a szlovákiai házipálinka-főzős törvény is! Két éve kemény megszorításokkal ugyan, de törvény által lehetővé vált a saját célra történő, hazai pálinkafőzés, amit most viszont újra tiltani akarnak. Aki termékeny gyümölcsfái miatt a közelmúltban beruházott egy saját pálinkafőző berendezésebe, az legfeljebb álmokat szőhet  főzhet benne. Amíg Magyarország sikerrel megvívta Brüsszellel szemben a saját adómentes, hazai pálinkafőző-szabadságharcát, addig Szlovákia feltartott kézzel hódol be az EU-nak, illetve a hazai szeszgyáraknak.  

A hatalom korlátlan lehetőségei egy felemásan korlátolt országban!  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!