2020. július 29., 18:24

Szlovákiában két év után újra betiltanák a házi pálinkafőzést

Újra betiltaná az otthoni pálinkafőzés lehetőségét a pénzügyminisztérium jövedéki adókról szóló törvénymódosítási javaslata, amelyet jelenleg ágazati egyeztetésre bocsátottak. A házi pálinkafőzést még két éve engedélyezték a Most-Híd javaslatára, de már akkor látni lehetett, hogy ez nem valódi szabadságharc lesz a szabad pálinkafőzésért, hanem olyan tipikusan szlovákiai – engedjük, de olyan szigorú feltételeket támasztunk, hogy ezeket a szabályozásokat úgy sem tartja be senki.

201112181154590.palinka-TASR.jpg

Márpedig érdemes lett volna legalább az otthoni pálinkafőzésben elkezdeni a valódi szabadságharcot, hiszen a javaslat beterjesztői is azért akartak a kérdéssel valamit kezdeni, mert felismerték, az illegális pálinkafőzés kezd túlságosan népszerűvé válni.

A szeszfőzdék saját felmérése alapján körülbelül 40 ezren főzik illegálisan a pálinkát. Amit szerény véleményem szerint kissé alulbecsültek,

hiszen már csak kulturális okokból, no meg kuruc hagyományból kifolyólag is, mindig jobban esik, ami tilos, különösen ha átvertük vele a fináncot.

A beterjesztők szerint ezért két lehetőség van:

az állam szigorúan fellép az illegális pálinkafőzés ellen, vagy rendezi a jogi helyzetet, és az ilyen főzést nem tartja többé törvényellenes tevékenységnek. Na, rendezték…

Persze szép gesztus, csakhogy nem tudták elengedni. Vagy az adóbevételt, vagy a régi berögződéseket, így olyan szigorú feltételeket teremtettek, hogy csak kevesen próbálkoztak betartani a jogszerű desztillációt.

A többségünk legyintett a feltételeken, még hogy lekorlátozzanak évi 25 literre, hiszen abból nekem még csak-csak kijutna a napi egy feles, de már az asszonynak nem, és hol van még a sógor és a koma. Az, hogy a főzés legfeljebb egy 100 literes desztillálóberendezésben történhet, az még elmegy, majd hosszabb ideig főzünk, az úgyis kellemes dolog, ahogy figyeljük, mint csepeg, miközben kóstolgatjuk a friss nedűt.

A többiről már ne is beszéljünk, hogy a szomszédnak nem főzhetek, meg csak a saját gyümölcsömből csinált cefrét főzhetem, meg be kell jelenteni, hogy főzök, meg a fináncok lepecsételik a készüléket – hol van itt a szabadság? Az meg egyenesen felháborít: nem elég, hogy én dolgozom vele, még fizessek jövedéki adót az államnak. Igaz, csak a felét, mint a nagyok – na de mégis!

Szóval borítékolható volt, hogy ki mindenki fogja ezt betartani.

Bár páran betartották, behozták külföldről az új készülékeket, sőt egyesek még a jövedéki adót is befizették 2019-ben. No, nem sokat csupán 2160 eurót.

Arra eszmélt a pénzügyminisztérium, hogy az nagyon gáz, amikor sikerül beszedni egy év alatt 2160 eurót, aztán meg a beszedésre 2019-ben 8975 eurót kellett kiadni (finánc bére, meg az útiköltség, meg a pecsét), és idén eddig ez a kiadás már 3153 euróra rúg.

Szóval nagyon bukta az egész történet, hiszen

csak 26 törvénytisztelő pálinkafőző akadt, aki hajlandó volt fizetni.

Márpedig a törvény szerint – közérthetően fogalmazva – 100 liter tiszta szesz után az állam jogosult 1080 euró jövedéki adót beszedni, ezt felezte a törvény az otthoni főzésre, tehát az 50 liter 50%-os (azaz 25 liter tiszta szesz) házi főzetünk után 135 eurót kellene befizetnünk, azaz spórolnánk 135 eurót. Persze azért most vakarózik az állam, hiszen jó pár készüléket behoztak az országba – méghozzá hivatalosan, nem mintha eddig nem csempésztek volna át hasonló készülékeket.

Kérdés, hogy tanulnak-e ebből az esetből, ha nem érdemes betarthatatlan törvényeket hozni.

Egy biztos az alkohol jövedéki adóját tárgyaló törvény még EU-komformabb lesz, hiszen mentesítik az adó alól azt a mennyiséget, amit azok a fegyveres erők fogyasztanak, akik „részt vesznek a közös európai biztonság- és védelempolitika keretében a védelmi erőfeszítésekben.”

Na, elmentek a…

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.