B. Vida Júlia

2019. július 11., 13:26

Életillat a levegőben

Aratnak. Néhány napja már zakatolnak a kombájnok, száll a gabonapor, fújja a szél messzire. Csípi a szemet, viszket tőle a bőr, beszökik a szobába és rátelepszik még a bútorokra is. Mégsem bánom. Mert a levegőben szinte érezni az élet illatát, s parasztivadékként örül a szívem, hogy lesz megint kenyerünk, legalább egy esztendeig.

Minden évben így van ez. Valahogy rácsodálkozom az élet nagy misztériumára. Ahogy a mag szárba szökken, majd nehéz kalászt érlel. Ahogy ring a búzamező, ha fúj a szél. Mikor a pacsirta meleg nyári napon átsuhan a búzaföld felett s énekel, mintha sosem akarná abbahagyni… Nincs ennél szebb látvány. Csendélet pacsirtával.

Eszembe jut, amikor még egyetemista koromban a nyári szakmai gyakorlaton azt a feladatot kaptam, menjek ki a fotóssal a gabonaföldekre, készítsünk afféle aratási hírmondót. Több aratónál is megálltunk, de a legtöbb helyen csak káromkodó gépészeket, kombájnistákat találtunk, akik aratás helyett azzal voltak elfoglalva, hogy a rég nyugdíjaskorú, jócskán elaggott NDK-s aratómasinákat bütykölték, miközben mondogatták a varázsszót: Működj!

Ha a gépet sok babramunkával sikerült „feléleszteni”, a vezetője visszaült a kormánykerék mellé – a negyvenöt-ötven fokosra felforrósodott kabinba – és napnyugtáig ki sem igen szállt belőle.

Három-négy-öt hétig is eltartott, míg a gabona magtárakba került. Utána pedig már indultak is tovább a gépek és az emberek Morvaországba. Ott is jól jött a csallóköziek segítsége.

Ma már pikk-pakk learat a modern, klímás kombájn, aminek vezetői kabinja olyan képet fest, mint egy repülőgép pilótafülkéje a fedélzeti számítógéppel. A szalmabálák is szinte észrevétlenül nőnek ki a tarlókon.

Hol van ez már attól, amikor megboldogult nagyapám első kaszásként vágta a rendet az árendás földeken! Lánya pedig alig bírta utána szedni a markot.

Amikor a gabona először kévékbe, majd cséplőgépbe került. Ahová bizony néha egy-egy szép lány is beleesett… Az aratás végén pedig mindig jött a mulatság, az ünnepség. Amikor már biztonságban volt az új kenyér.

Ami nem változott, az a földes gazdák és földművelők kiszolgáltatottsága. Nagy lutri ez. Az időjárás könnyen keresztülhúzhatja a számításokat. Ha nincs eső, ha túl sok eső van, ha túl meleg van, nem lesz jó a hektárhozam. Vagy, ha véletlenül rekordmennyiség terem, akkor meg a felvásárlási árakat viszik le.

Nehogy a paraszt jól járjon! Ő csak dolgozzon keményen, s reméljen ősztől nyárig, amíg az elvetett magból érett búzaszem lesz.

S amit a termésért kap, abból újra tervezzen, sokszor a mínuszból vetőmagot vegyen, ősszel megint vessen, aztán trágyázzon. permetezzen… Mert a földnek nem szabad parlagon maradni! Ezt eleink jól megtanították nekünk.

Mint ahogy azt is, hogy a kenyér szent és élő táplálékunk. Ma is, amikor sokan az étrendünkből való kihagyására buzdítanak, merthogy nem éppen egészséges. Még az is lehet, hogy igazuk van, de akkor sem szabad feledni, voltak idők, amikor néhány falat kenyér ez életben maradást jelentette. S nem jutott belőle mindenkinek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. július 15., hétfő

A magyarországi ellenzék európai megnyilvánulása

Ilyen Szlovákiában nem fordulna elő...

Kövesdi Károly 2019. július 14., vasárnap

Móricz Zsigmond ürügyén

A 140 éve született Móricz táboroktól, ízlésektől függetlenül talán a legsokrétűbb, a korabeli magyar társadalmat legkomplexebb módon megjelenítő írója. 

Haják Szabó Mária 2019. július 13., szombat

Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik a puszta valóságot, és a bűnösből nem csinálnak hőst?

Száraz Dénes 2019. július 12., péntek

Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.

Száraz Dénes 2019. július 11., csütörtök

Ők tárgyalnak, mi kukkolunk!

Pszt! Állítólag ma tárgyalnak! Lábujjhegyre egész Felvidék! Most fogják egységesen eldönteni az eldönthetetlent!

Száraz Dénes 2019. július 08., hétfő

Turpiskodó összefogás

Az az ember érzése, hogy miután a Most-Híd és az MKP is a maga módján „otézott” egyet a felvidéki magyar összefogás témában, ezzel mintha letudták volna a kötelező kűrt.

Agárdy Gábor 2019. július 07., vasárnap

Míg kér a nép...

a leggazdagabbak mintegy megháromszorozták vagyonukat az elmúlt évtizedben.

Kolek Zsolt 2019. július 06., szombat

A velünk élő Kádár János

Kádár történelmi bűne, hogy a magyar társadalomból kiirtotta a szolidaritást.

Kövesdi Károly 2019. július 06., szombat

Az alagút népe

Most derült ki igazán, milyen elpackázott lehetőség volt a két évvel ezelőtti kerekasztaltól úgy felállni, hogy nem történt semmi.

Száraz Dénes 2019. július 03., szerda

Lecsóban főve

Nyersen, megfüstölve is isteni tápálék, de sütve még jellegzetesebben kitűnnek a fenséges ízek.

Vélemény
Haják Szabó Mária: Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik ...

Száraz Dénes: Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.