2022. október 27., 18:31

Dzurinda lenne a szlovák jobboldal megmentője?

Az elmúlt időszakban szárnyra kaptak olyan hírek, hogy Szlovákia egykori kormányfője, Mikuláš Dzurinda visszatérne a nagypolitikába. Vajon az ő vezérletével újjászületne a haldokló szlovák jobboldal?

Dzurinda
Fotó: aktuality.sk
Mikuláš Dzurinda volt kormányfő és exkülügyér

A nyár elején még csak pletykának tűnt, de most már egyre biztosabb, Dzurinda komolyan gondolkodik a visszatérésen. Ám azt még mindig nem tudni, ez a visszatérés milyen formában valósulhat meg. Az azonban biztos, Dzurindát egyre jobban foglalkoztatja a szlovák belpolitika, hiszen folyamatosan véleményezi a szétesőben lévő szlovák jobboldal tevékenységét. A volt kormányfő szerint elkeserítő a szlovák jobboldal helyzete.

Dzurinda nem is vonult ki teljesen a politikából, a háttérből figyeli az eseményeket, főleg a külpolitikát, hiszen az Európai Néppárttal is szorosan együttműködő Martens Centre think-tank elnöke. Ez a szervezet az Európai parlamenten belüli jobbközép pártoknak nyújt tanácsokat. Úgy tűnik, az egykori kormányfő megunta ezt a szerepet, és inkább a szlovák jobboldalt segítené.

Adódik a kérdés, milyen állapotban van jelenleg a szlovák jobboldal, és milyen esélyei lehetnek Dzurinda új projektjének?

A szlovák jobboldal valóban válságot él meg. Az elmúlt időszakban ez csak tovább fokozódott, köszönhetően a jelenlegi jobboldali kormány tevékenységének.

Az egyedüli erős jobboldali párt, amelyik még tartja magát az SaS, de amióta kiléptek a kormányból, a támogatottságuk érzékelhetően csökkent. Dzurinda az OĽaNO-val nem szeretne együttműködni, a Za ľudí-nak frakciója sincs a parlamentben, a Sme rodina pedig azért nem sorolható egyértelműen a jobboldali táborhoz, mert a választói a baloldali ellenzékkel való együttműködést is elfogadnák. Ezen felül a színfalak mögött túlságosan is közel állnak egymáshoz, a jövőben pedig akár együtt is működnének.

De akkor mégis kikre számíthat Dzurinda, és milyen pártokat tudna megszólítani ahhoz, hogy a jövőben sikerre vigye a tervét?

Erre azért nehéz válaszolni, mert azt még nem tudni, az egykori kormányfő egy új pártot alapítana, vagy a meglévő jobboldali pártokból alakítana ki egy szövetséget. Saját pártot felépíteni nem egyszerű, főleg úgy, hogy olyan személyiségeket kell megszólítani, akik már ismertek és van politikai múltjuk. Felmerült, hogy az új formációt a volt külügyminiszter, Ivan Korčok vezetné, de ő már jelezte, egy ideig nem szeretne visszatérni a politikába. Az SaS javaslatát is visszautasította, Sulíkék azt szerették volna, hogy a következő választáson ő vezesse a liberálisok listáját.

Olyan pletykák is felmerültek, hogy Dzurinda több olyan korábbi politikust is megszólított, akikkel korábban együttműködött. A volt pénzügyminisztert, Ivan Miklošt, de magyar politikusokat is, Bugár Bélát, illetve Csáky Pált. Ivan Mikloš már jelezte, számára véget ért a politikai karrierje, és Csáky Pál is hasonlóan vélekedett. Bugár Béla pedig egyelőre nem nyilatkozott ezzel kapcsolatosan.

Ha Dzurinda pártot alapít, az valószínűleg nem lesz elég erős ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. Járhatóbb út lenne, ha a meglévő szlovák jobboldali pártokat maga köré gyűjtené, és egy olyan választási koalíciót alakítana ki velük, mint az 1998-as SDK volt. Erre van esély, azonban egy választási koalíciónak magasabb küszöböt kellene átugornia a parlamenti választáson.

A meglévő szlovák jobboldali törpepártok közül szóba jöhet a Spolu, a Za ľudí, az OKS, a Šanca vagy az ODS. Ezeknek a pártoknak legfeljebb egy-két százalékos a népszerűségi mutatója. Ha sikerülne Sulíkékat magukhoz csábítani, akkor már erőteljesebben tudnának fellépni, azonban az SaS aligha akarja feladni az önállóságát.

Dzurinda egyetlen esélye, ha a törpepártok mellé a parlamenten kívüli KDH-t sikerülne megszólítania. A KDH évek óta próbálkozik visszakerülni a parlamentbe, de mindig az öt százalékos küszöb alatt végeztek.

A hagyományos struktúrákkal rendelkező párt azonban nagy múlttal rendelkezik, és Dzurinda is egykoron ebben a pártban kezdte. A KDH szempontjából pedig kulcsfontosságú, hogy visszakerüljön az országos politikába. Egyes hírek szerint Dzurinda már felvette a kapcsolatot a KDH elnökével, Milan Majerskývel.

Vajon a KDH jelentené Dzurinda új projektjének az alapját? Egyelőre ezek csak feltevések, de ha az egykori kormányfő komolyan gondolja azt, hogy újra a nagypolitikában szerepeljen, akkor elkerülhetetlen számára a KDH-val és a többi parlamenten kívüli jobboldali párttal való szorosabb együttműködés. A másik nagy kérdés pedig az, vajon Dzurinda számára nem lesz-e nagy kihívás a szlovák jobboldal megreformálása? Elnézve a jelenlegi szlovák jobboldali pártokat, nem lesz egy egyszerű feladat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.