2021. február 25., 18:02

Dilettáns tobzódás

Ellenzéknek aligha volt még könnyebb dolga. Peter Pellegrininek a kisujját sem kell mozdítania, nem kell neki ál-Michellek után kutatni, hogy Európa másik szegletében talál-e egy rácsos kaput, amire kifüggesztheti: Szlovákia tulajdona.

Nem kell titkos belizei bankszámlákat sem nyálaznia, tulajdonképpen semmit nem kell csinálnia, csak végignézni azt a szomorú játékot, amit kormányzás címén Igor Matovič és társai előadnak. Látható munka és hallható hang nélkül is hízik a Hlas támogatottsága.

Ráadásul még a túlmozgásos Robert Fico is rádolgozik, amikor az előrehozott választásokért népszavazást gründolva nyal bélyeget.

Pótcselekvés ez, semmi más, hiszen Matovičék enélkül is ezerrel vágják maguk alatt a fát. És ugyan edzettek vagyunk, hiszen sok politikai kalandort, kóklert és brigantit láttunk már az évek során, csakhogy ezúttal nem a parlamenti homokozóban vagyunk, ahol minden következmény nélkül lehet hülyének is lenni.

A helyzet rendkívül súlyos, az egészségügy már túl van a teljesítőképességén, a koronavírus-járvány halálozási rátájával Szlovákia az elmúlt héten világelsővé avanzsált.

Megdöbbentő az adat, hogy a kórházban kezeltek 30 százaléka, vagyis minden harmadik ember meghal, az elhunytak száma mindennap száz körüli. Ilyen körülmények között teljesen érthető, hogy a kabinet a múlt héten nemzetközi segítséget kért. Csak arra nincs továbbra sem egyértelmű kormányzati válasz, hogyan jutottunk ide. A fekete statisztikák már kijózanítóan is hathatnának a kormányzásnak álcázott kontár próbálkozásokra. 

Az is sokat elárul a politika szellemi szintjéről, amikor a felelős felelősségről hadoválva hárít.

Marek Krajčí ezt tette a múlt héten, hiszen elismerte, hibáztak még karácsony előtt el kellett volna rendelni a szigorúbb lezárást. Ennek elmaradása miatt lobbant be nagy erővel a járvány januárban. Csak a felelősségvállalásról nem beszélt, holott a sok elhibázott döntésben vastagon benne van a kormányfővel és a többi döntéshozóval együtt. Megdolgoznak a hitel- és hatalomvesztésért, és ez előbb-utóbb kíméletlenül rájuk dől, és elsodorja őket.

Gondot már nemcsak a zavaros kommunikáció okoz, a papírra vetett szigorú kijárási tilalom nem működik, elbagatellizálták, sőt vásárlás címén még engedélyezték is a fertőzöttek kijárását.

Elenyésző az ellenőrzések száma, büntetésről meg szó sincs, pedig egyedül ennek lenne visszatartó hatása. Amíg ez nem változik, addig a fertőzöttség csökkenését is hiába reméljük.

De hogy ki ne essünk a rutinból, a múlt héten sem maradtunk ingyencirkusz nélkül. A kormány most épp vakcinaháborút vív maga ellen.

Ahogy mindig, most is mindenki a rosszabb arcát mutatta, az emberek meg élő adásban nézhették, hogyan tört elő a liberálisokból az oroszfóbiájuk és Brüsszel-függésük, Matovič pedig újfent hadakozhatott, vádaskodhatott és tolhatta másra a felelősséget. Krajčí pedig… Mindegy is mit mondott, súlya úgysincs.

Ezúttal a Za ľudí jócskán mellé lőtt, amiért meg akarta lovagolni, hogy sokan bizalmatlanok mindennel szemben, ami orosz.

A legtöbb embert ez már nem érdekli, elegük van a parttalan vitákból, a vég nélküli tesztelésekből, a lockdownból, az egzisztenciális bizonytalanságból, és a betegségtől való félelemből. Lassan talán már a szkeptikusok és az elutasítók is megértik, hogy a szabadulásunkhoz az oltás a kulcs. A kormány meg elbaltázott politikájával még az elmúlt hetekben sem az oltásra és az oltóanyag beszerzésére összpontosított, hanem a tesztelésre.

Néhány hónapja uniós szinten még Szlovákiában volt az egyik legalacsonyabb az oltási hajlandóság.

A járvány berobbanásával azonban növekszik az oltás elfogadottsága, az Akadémia felmérése szerint egy hónap alatt a duplájára nőtt (még így is csak 40%), azt pedig az AKO közvélemény-kutatása mutatta meg, hogy az orosz vakcina is elfogadható, miközben Matovičék azon veszekszenek, hogy ki, honnan és mennyi vakcinát rendeljen.

Az elégedetlenséget és a bizonytalanságot oldhatná, ha a kormánynak lenne átlátható oltási terve, de a káoszkormányzás nem a stratégiákról szól. Egyelőre a szaktárca hallgat arról, mikorra várható az emberek legalább kétharmadának a beoltása.

Válasza még a közeli jövőre sincs, nem tudni, húsvétra hol tarthat az átoltottság,

mint ahogy arra sem kapott érdemleges választ szerkesztőségünk, hogy miért éppen a déli, legnépesebb, magyarlakta járásokban nem lehet oltásra regisztrálni, miközben északon százával vannak szabad helyek. Végül is mellékes mit mondanak, mindig minden másképp van. Csak az a biztos, hogy ahány kormányülés, annyi kormányválság.

Megjelent a Magyar7 2021/8. számában.

2021. február 24., 12:40

Cirkusz, bűnbakkeresés, lealázó pásztorlevél - Megjelent a Magyar7 hetilap legújabb száma

Ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et, a felvidéki magyarok közéleti hetilapját!