2021. február 24., 12:40

Cirkusz, bűnbakkeresés, lealázó pásztorlevél - Megjelent a Magyar7 hetilap legújabb száma

Ezúttal is sok érdekes témáról olvashatunk a Magyar7 legújabb, 8. számában. A szlovákiai politika mindennapjait továbbra is az egyre kétségbeesettebb bűnbakkeresés uralja, miközben az ország világelsőséget ért el a koronavírus-járványban elhunytak arányában. Erről szól Kolek Zsolt cikke (Cirkuszt és bűnbakot!).

Fotó: magyar7

A lapban közölt publicisztikai jegyzetek is ezt a témát taglalják. Ahány kormányülés, annyi kormányválság, állapítja meg Molnár Judit vezércikkében (Dilettáns tobzódás), Kövesdi Károly jegyzete (Menjünk Magyarországra?) szintén a szlovákiai, egyre tűrhetetlenebb állapotokról szól, míg Haják Szabó Mária az oltásigenlők és az oltástagadók témájáról ír (Vaxxerek és anti-vaxxerek).

Tengerre magyar? Vajon mi késztet arra egy magyar fiatalembert, hogy átvitorlázza és átevezze az Atlanti-óceánt, egy szál deszkán evezve vágjon neki januárban az óceánnak, hogy gyalog érje el a Déli-sarkot? Megtudhatjuk a hetilap nagyinterjújából, amelyet Pomichal Krisztián készített Rakonczay Gáborral, akinek további hajmeresztő tervei vannak.

Jár-e több támogatás a kicsiknek? A lap gazdasági cikkében Matus Tibor a terület alapú mezőgazdasági támogatások témájával foglalkozik, illetve azzal, ki kapjon többet, ki kevesebbet. Mint minden téren, itt is zajlik a parttalan ötletelés. Harminc éves évfordulóhoz érkeztek a visegrádi négyek. Miért jött létre az eredetileg V3-as csoportosulás, s mi lett az eredeti szándékból? Pomichal Krisztián cikke ennek a hátterét nyújtja. S még egy évforduló: tízéves a Pro Civis Polgári Társulás, amely a maga nemében párját ritkítja a Kárpát-medencében. A kétnyelvűséget szolgáló társulásról B. Vida Júlia ír a lap közéleti rovatában.

Február közepén a szlovák püspöki kar a felvidéki magyarokkal is megünnepeltette a Trianon utáni impériumváltást. Az általa kiadott pásztorlevelet a magyar gyülekezeteknek is fel kellett olvasni. Erről ír Somogyi Szilárd a lap

közéleti rovatában. Ugyancsak itt olvasható Babucs Zoltán hadtörténész cikke, a Partizánvadászat. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatában az első magyarországi cukorgyár alapítójának portréját olvashatjuk, aki szintén a Felvidéken látta meg a napvilágot.

magyar7
Fotó:  Magyar7

A lap Tájaink rovatában ezúttal is a régióinkban élő érdekes emberekről, sorsokról és történésekről szóló tudósításokat találunk. Juhász Dósa János a jubiláló Kovács Magda írónő portréját írta meg, Szomolai Andrea a Csemadok-életműdíjjal kitüntetett Suba Annáról, Radi Anita a szenci magyarok életének egyik mozgatórugójáról, Duray Rezsőről, Agócs Szvorák Emese egy füleki fiatalasszonyról ír portrét. Kaszmán Zoltán a nagyölvedi és a zselízi hulladék témáját járja körül, Reczai Lilla pedig két medikussal beszélget arról, hogyan készülnek a hivatásukra a járvány idején. Fábián Gergely az üresen kongó rozsnyói éttermekről, illetve azok üzemeltetőiről ír tudósítást, míg Virsinszky Tamás Rimaszombat környéki vállalkozók segítségéről számol be. Nagy-Miskó Ildikó Ifjúságfalvára látogatott el, ahol nem állt le az élet, a község minden nehézség ellenére fokozatosan fejlődik. Zsebik Ildikó egy beteg kisgyermek édesanyjával készített beszélgetést.

magyar7
Fotó:  Magyar7

A hetilap Kávézó rovatában Domonkos Andor kutatóorvos az egyre divatosabbá váló „lúgosítás” veszélyeire hívja fel a figyelmet, illetve arról ír, hogy ne üljünk fel az alaptalan tévhiteknek. Pleva László állatorvos a koronavírusokról ír, értelemszerűen a háziállataink vonatkozásában.

Goethe, Bach, Schiller városát, Lipcsét mutatja be Protics János a lap Barangoló rovatában. Alkotói szabadság vagy történelemhamisítás? Rajkovics Péter cikkében arról ír, hogyan „érzékenyíti” a modern világ popkultúrája az ifjúságot, miközben kártékony társadalmi változásokat idéz elő. Az Íz-lelő rovatban Vass Laura egy közkedvelt étel receptjét kínálja, az autós rovatban pedig Vas Gyula mutatja be a Honda egyik sportos, hibrid változatát.

A vírusjárványnak „köszönhetően” egyre több tétmérkőzést, Bajnokok Ligája- és Európa-liga-futballmeccset játszanak Budapesten. Erről ír a lap sportrovatában Rajkovics György. Alázat, tanítás, művészet egy sportágban címmel olvashatjuk Rajkovics Péter interjúját egy tehetséges fiatal sportolóval, a dunaszerdahelyi IPPON karateklub versenyzőjével.

A hetilapból természetesen ezúttal sem hiányzik a szokásos heti tv-műsor és a keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal a vásárúti Páduai Szent Antal-templomot találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et, a felvidéki magyarok közéleti hetilapját!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.