2021. július 9., 11:01

Annyira drága a Balaton, hogy inkább a Balatonra megyek nyaralni

Nagy Ő-nek neveztük el gyerekkoromban bátyámmal a Balatont! Amikor vonaton közeledtünk feléje, azon versenyeztünk, melyikünk fogja hamarabb meglátni Őt. A győztes kapta az első gombóc fagyit. Őnagysága, a nagy zöldeskék tó azóta is rendkívül vonzó számomra, ha tehetem, minden évben meglátogatom, csobbanok benne egy jót.

Fotó: pixabay.com

Most pedig veled támad és kampányol a baloldal, hogy drága lettél, kedvesem! Mihez képest? Az egypártrendszer, a gulyáskommunizmus éveihez képest egész biztos, mert akkor 2 forint volt a lángos és majdnem 3 forint a fröccs és 50 fillér egy gombóc fagyi, a fizetések pedig havi 800 forint körül mozogtak. Szerintük iszonyat, hogy a tavalyi 600 forintos lángos most már 650 Almádiban, és vizesebb az a fokhagymás lötty is, amit rákennek.

A durvább só pedig alig tud kibújni a sószóró apró lyukain. Bezzeg, 2010 előtt volt minden, amit hazudtak! A kisfröccs maradt ugyan idén is160 forint, de jóval kevesebb benne a buborék. És a belépőjegy? Ugyanannyi, mint tavaly, de már tavaly is drága volt, és szinte megfizethetetlen! Ezért panganak annyira a fizetős balatoni strandok, hogy egy plédnek is nehéz helyet találni. Almádiban például 3500 forint egy hetibérlet, az érsekújvári strandon „csak” 8 euro a napi belépőjegy ára...Összehasonlíthatatlan!

Jövőre, miután hatalomra kerülünk, újra felszabadítjuk az egykori szabadstrandokat a munkásosztálynak, hangoztatják a kormányváltásra törekvők! Egyetlen egy fizetős strand se lesz! Hogy ki lesz a működtetője, ki viszi el a szemetet, ki nyírja le a füvet, ki szedi ki a hínárt a tóból, ki takarítja ki a mellékhelyiségéket, nem fontos, majd valahogy megoldják az önkormányzatok! Őket meg ezért a baloldal kárpótolni fogja szabad lángossal, szabad szerelemmel, szabad házassággal, szabad nemváltással, szabad gyerekneveléssel. Kender- és genderültetvények szerte a tó partján!

De lesznek még további progresszív, Balaton-térséget fejlesztő intézkedések is. Karácsony Gergely tervez a Balatonon keresztül-kasul vezető, bólyákkal kijelölt vízibicikli-utakat, ahova a hajók be sem tehetik a propellerjüket. Kitiltják a vitorlásokat is, esetleg teljes csak szélcsendben. A hagyományos balatoni Kék Szalag vitorlás versenyt megengedik, de szivárványosra tervezik átnevezni.

Egy kicsit meg kell billenteni a tó fenekét, hogy az északi partról átcsurogjon a víz a déli partra, hogy ne kelljen sokat gyalogolniuk például a Siófokon a strandolóknak a mélyebb vízig. Balaton-átúszó és átevező versenyek mellé terveznek víz alatt átúszó és átevező versenyeket is, hogy ne zavarja a felszíni vízibicikli forgalmat. Előbbre tervezik hozni a balatoni naplementéket is, hogy a dolgozó nép többet pihenhessen.

Nem tudják kötelezővé tenni, de javasolni fogják a fürdőzőknek a letérdelést a parton a vízbe csobbanás előtt az úszómester sípjelére. A sötétebb pikkelyű halak horgászatát betiltják, nincs kifogás! Igyekezni fognak a Balatont védett, nemváltó halakkal betelepíteni. Hungaricum lesz a balatoni szivárvány a hekkel és Gyurcsánnyal együtt. Dobrev Klárát pedig örökös Balaton szépévé kellene nyilvánítani... 

De a tavaszi választásokig bírálni kell mindent ezerrel! A balatoni strandokon a hűs árnyékot adó hatalmas fűzfák már nem elég árnyékot adók, ágai közül néha előbukkanó nap a kánikulában könnyen megtalálja az ellenzéket. Legutóbb egy hínár úgy megcsiklandozta az egyik jobbikos politikus talpát, hogy ijedtében fejest ugrott a sekély vízbe, hangzott el a sajtótájékoztatóján. Hogy a koronajárvány viharának hullámai már felülmúlják a balatoni vihar hullámainak nagyságát.

Jelszavuk: Szúnyogmentes Balatont! Jelszavunk: Blöffmentes kampányt!

Megosztás
Címkék