Agárdy Gábor

2019. május 18., 08:22

A többségi döntés kérdése

Vannak olyan jogkörök az Európai Unióban, ahol a szavazásoknál az összes tagország beleegyezése szükséges, tehát egyetlen ország is megvétózhatja a beterjesztést...

Ez így van már évek óta és garantálja az EU konszenzusos és demokratikus működését. Csak így lehet biztosítani, hogy a kisebb tagországok is beleszólást kaphassanak a döntéshozatalba.

Az EP-választások kampányában azonban felbukkant egy más nézet is – persze ki mástól mint Frans Timmermanstól, a szocialista frakció és Guy Verhofstadt, a liberális frakció csúcsjelöltjeitől. Mindketten kifejtették, hogy az EU-ban meghonosodott, konszenzusos döntéseket igénylő eljárások rosszak, mert így az EU egy béna kacsához hasonlít, nem tud érvényesülni a „nagyok“ akarata.

Javasolták, hogy ezt a sima többségi döntések szintjére kellene hozni. Így csaknem minden ügyben döntés születhetne, elmaradhatnának a hosszan tartó egyeztető tárgyalások és az EU sokkal hatékonyabb lehetne.

Látszólag egy logikus követelmény, amely csökkenthetné a brüsszeli bürokráciával szembeni ellenszenvet. Ha azonban összevetjük a javaslatot a történelmi tapasztalatainkkal (1905-1915-ös oroszországi időszakban a bolsevik-mensevik csatározásokkal és az 1933-1935-ös németországi kommunista-náci időszakkal), akkor kétségek merülhetnek fel a jobbítást célzó javaslattal szemben.

Az említett két időszakot két világégés követte. Az egyik ok pedig az volt, hogy az addig a hatalmat nem birtokló csoport erőszakkal kényszerítette ki a hatalomátvételt. Majd megalkotta a saját ideológiáját, amit tévedhetetlennek minősített és ettől a hatalom hamarosan diktatórikussá vált. Törvényszerűen  megjelent a diktátor is.

Ma ez a kényszerítési kísérlet az EU-s jobboldal és a szocialista-balliberális-zöld szövetség és ugyanúgy a globalisták és lokalisták között más, kifinomultabb eszközökkel zajlik. Ilyen például a migráció, a gender-ideológia, népszaporulati kérdések, kereszténység, az oktatás liberalizációja, a család fontos intézményének marginalizációja, a globalizáció támogatása...

Különösen kiéleződött a helyzet a mostani EP-választások előtt és elhangzottak olyan mondatok is, amelyeket a kampányon kívül ki sem ejtenének a szájukon.

A többségi döntés bevezetése teljes természetességgel megteremthetné azt az új ideológiát, amely hatalmi szempontból megfelelne a „nagyoknak“. Ezután már semmi sem állna útjába az Európai Egyesült Államok megteremtésének a „nagyok“ elitjének kizárólagos vezetése alatt.

Ugyanúgy, mint 1910 és 1933 körül, most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába, aminek csak nehezen elkerülhető következménye egy újabb világégés lehetne.

Az Európai Unió gondolata (az alapító atyák akarata és elképzelése mentén) egy jó dolog. Megteremtette a már több mint 70 éve tartó európai békét, fellendült a gazdaság és megnyíltak a határok. Uniós tagnak lenni jó a sajnálatosan megtapasztalt negatívumokkal együtt is. Itt az idő a jobbításra, az EU megreformálására.

Ezért nem szabad kiengedni azt a kártékony dzsinnt a palackból, amely a szolidaritás szép elve és  leple alatt valójában az új ideológia és az azt követő diktatúra alapjait rakná le – számunkra csaknem észrevétlenül.

Erről is szól majd a május 25-ei EP-választás. A magas lakossági részvétel segíthetne a problémák mihamarabbi megoldásában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Száraz Dénes 2019. július 15., hétfő

A magyarországi ellenzék európai megnyilvánulása

Ilyen Szlovákiában nem fordulna elő...

Kövesdi Károly 2019. július 14., vasárnap

Móricz Zsigmond ürügyén

A 140 éve született Móricz táboroktól, ízlésektől függetlenül talán a legsokrétűbb, a korabeli magyar társadalmat legkomplexebb módon megjelenítő írója. 

Haják Szabó Mária 2019. július 13., szombat

Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik a puszta valóságot, és a bűnösből nem csinálnak hőst?

Száraz Dénes 2019. július 12., péntek

Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.

B. Vida Júlia 2019. július 11., csütörtök

Életillat a levegőben

Ami nem változott, az a földes gazdák és földművelők kiszolgáltatottsága. Nagy lutri ez.

Száraz Dénes 2019. július 11., csütörtök

Ők tárgyalnak, mi kukkolunk!

Pszt! Állítólag ma tárgyalnak! Lábujjhegyre egész Felvidék! Most fogják egységesen eldönteni az eldönthetetlent!

Száraz Dénes 2019. július 08., hétfő

Turpiskodó összefogás

Az az ember érzése, hogy miután a Most-Híd és az MKP is a maga módján „otézott” egyet a felvidéki magyar összefogás témában, ezzel mintha letudták volna a kötelező kűrt.

Agárdy Gábor 2019. július 07., vasárnap

Míg kér a nép...

a leggazdagabbak mintegy megháromszorozták vagyonukat az elmúlt évtizedben.

Kolek Zsolt 2019. július 06., szombat

A velünk élő Kádár János

Kádár történelmi bűne, hogy a magyar társadalomból kiirtotta a szolidaritást.

Kövesdi Károly 2019. július 06., szombat

Az alagút népe

Most derült ki igazán, milyen elpackázott lehetőség volt a két évvel ezelőtti kerekasztaltól úgy felállni, hogy nem történt semmi.

Vélemény
Haják Szabó Mária: Már megint szembejött az a fránya valóság

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy Európában azok legyenek a hangadók, akik tudomásul veszik ...

Száraz Dénes: Idegenben jó a döntetlen

A focipályákon túl is zajlanak a párharcok.