Agárdy Gábor

2019. május 18., 08:22

A többségi döntés kérdése

Vannak olyan jogkörök az Európai Unióban, ahol a szavazásoknál az összes tagország beleegyezése szükséges, tehát egyetlen ország is megvétózhatja a beterjesztést...

Ez így van már évek óta és garantálja az EU konszenzusos és demokratikus működését. Csak így lehet biztosítani, hogy a kisebb tagországok is beleszólást kaphassanak a döntéshozatalba.

Az EP-választások kampányában azonban felbukkant egy más nézet is – persze ki mástól mint Frans Timmermanstól, a szocialista frakció és Guy Verhofstadt, a liberális frakció csúcsjelöltjeitől. Mindketten kifejtették, hogy az EU-ban meghonosodott, konszenzusos döntéseket igénylő eljárások rosszak, mert így az EU egy béna kacsához hasonlít, nem tud érvényesülni a „nagyok“ akarata.

Javasolták, hogy ezt a sima többségi döntések szintjére kellene hozni. Így csaknem minden ügyben döntés születhetne, elmaradhatnának a hosszan tartó egyeztető tárgyalások és az EU sokkal hatékonyabb lehetne.

Látszólag egy logikus követelmény, amely csökkenthetné a brüsszeli bürokráciával szembeni ellenszenvet. Ha azonban összevetjük a javaslatot a történelmi tapasztalatainkkal (1905-1915-ös oroszországi időszakban a bolsevik-mensevik csatározásokkal és az 1933-1935-ös németországi kommunista-náci időszakkal), akkor kétségek merülhetnek fel a jobbítást célzó javaslattal szemben.

Az említett két időszakot két világégés követte. Az egyik ok pedig az volt, hogy az addig a hatalmat nem birtokló csoport erőszakkal kényszerítette ki a hatalomátvételt. Majd megalkotta a saját ideológiáját, amit tévedhetetlennek minősített és ettől a hatalom hamarosan diktatórikussá vált. Törvényszerűen  megjelent a diktátor is.

Ma ez a kényszerítési kísérlet az EU-s jobboldal és a szocialista-balliberális-zöld szövetség és ugyanúgy a globalisták és lokalisták között más, kifinomultabb eszközökkel zajlik. Ilyen például a migráció, a gender-ideológia, népszaporulati kérdések, kereszténység, az oktatás liberalizációja, a család fontos intézményének marginalizációja, a globalizáció támogatása...

Különösen kiéleződött a helyzet a mostani EP-választások előtt és elhangzottak olyan mondatok is, amelyeket a kampányon kívül ki sem ejtenének a szájukon.

A többségi döntés bevezetése teljes természetességgel megteremthetné azt az új ideológiát, amely hatalmi szempontból megfelelne a „nagyoknak“. Ezután már semmi sem állna útjába az Európai Egyesült Államok megteremtésének a „nagyok“ elitjének kizárólagos vezetése alatt.

Ugyanúgy, mint 1910 és 1933 körül, most is itt a veszély, hogy a döntések meghozatalának ilyen mértékű torzítása ismét megteremthetné azt az ideológiát, amely rövid idő után átcsaphatna egy újfajta diktatúrába, aminek csak nehezen elkerülhető következménye egy újabb világégés lehetne.

Az Európai Unió gondolata (az alapító atyák akarata és elképzelése mentén) egy jó dolog. Megteremtette a már több mint 70 éve tartó európai békét, fellendült a gazdaság és megnyíltak a határok. Uniós tagnak lenni jó a sajnálatosan megtapasztalt negatívumokkal együtt is. Itt az idő a jobbításra, az EU megreformálására.

Ezért nem szabad kiengedni azt a kártékony dzsinnt a palackból, amely a szolidaritás szép elve és  leple alatt valójában az új ideológia és az azt követő diktatúra alapjait rakná le – számunkra csaknem észrevétlenül.

Erről is szól majd a május 25-ei EP-választás. A magas lakossági részvétel segíthetne a problémák mihamarabbi megoldásában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
B. Vida Júlia 2019. május 21., kedd

Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes 2019. május 21., kedd

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások voltak.

Aich Péter 2019. május 20., hétfő

Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó – de ennyire?

Kövesdi Károly 2019. május 18., szombat

Európa megmentése

Ahhoz azonban, hogy mindez megváltozzék és valami normális süljön ki belőle, el kell menni szavazni.

N. Gyurkovits Róza 2019. május 18., szombat

Már a kommunista is jobboldali?

Bűn, sőt – divatosan mondva – szarvas hiba minden extrémizmust rányomni a jobboldalra, megpróbálni a jobboldal elhajlásaként magyarázni.

Száraz Dénes 2019. május 17., péntek

A himnusszal elszámoltak, a lelkiismeretükkel még nem!

Előbb csoportosan, felelőtlenül „félreszavaztak”, majd külső nyomásra helyrebillentik a szavazógombokat. Azt gondolják, velünk ugyanezt tehetik.

Matus Tibor 2019. május 17., péntek

Állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet

Pár napra nagyon trendik voltunk, aztán minden megy a régi szerint, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy az állandó növekedésre alapozott gazdaságunk a katasztrófába vezet.

Száraz Dénes 2019. május 16., csütörtök

Már az őrhelyén strázsál Štúr

Érthető, de minden logikát nélkülöző a párkányiak felháborodása a városban leleplezett Štúr-szobor miatt.

Somogyi Szilárd 2019. május 15., szerda

Az olvasók elérték: nem lehet tovább húzni a himnusztörvényt!

Ezek a mostani, áprilisi-májusi napok úgy maradjanak meg jó emlékezetünkben, mint az egységes kiállás azonnali reagálásra képes dicső képe!

Száraz Dénes 2019. május 14., kedd

Ki hol van otthon?

Nem valószínű, hogy a kanadai csapatban vagy a kísérők között valaki is értett volna szlovákul, ha véletlenül mégis, bizonyára nagyon elcsodálkozott ezen a buzdításon.

HIRDETÉS
Vélemény
B. Vida Júlia: Zöld asztalok ideje

Ha tetszik, ha nem, fejest kell ugraniuk a felnőtt életbe. Érettségükről kell most tanúbizonyságot tenniük.

Száraz Dénes: Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Hajdanán, a rendszerváltást követő években a felvidéki magyarok legerősebb fegyvere a választások ...

Aich Péter: Ámokfutás

Egy szép mondás szerint nem normális, ha egy fiatal ember nem akar forradalmi változásokat. Hát jó ...