2020. november 17., 14:01

A nap, amikor a Smer szövetséget köt a szélsőjobbal

Tavaly talán kevesen gondolták volna, hogy 2020-ban a bársonyos forradalomra nem az utcán, hanem otthoni környezetben emlékeznek a szlovákiai társadalom felelősségteljes polgárai. A koronavírus-járvány sajnos közbeszólt, azonban mégis lesznek, akik kimennek. A dolgok furcsaságához hozzátartozik az is, hogy november 17-én azok szónokolnak majd, akik az ellenkezőjét gondolják a történelmi eseményről.

Fotó: TASR

A múlt héten egészen érdekes hírekre lehettünk figyelmesek. Robert Fico, a Smer elnöke bejelentette, november 17-re egy demonstrációval készülnek, ezzel szeretnék ugyanis kifejezni nemtetszésüket a jelenlegi kormánykoalícióval szemben. Ficóékhoz csatlakoztak a szélsőségesek is: Marián Kotleba személyesen is támogatja a Smer akcióját, sőt kifejezte részvételi szándékát.

Ugye érzékelhető ez a képzavar? Vagy inkább nevezzük iróniának?

Mindenesetre a forradalom emléknapján azok a szereplők lépnek fel, akik az 1989-es értékeket tagadják, és mélyen megvetik. Ők lesznek ma azok, akik majd a novemberi eseményekre hivatkozva szólnak az egyéni szabadságról és az emberi jogokról. Ha sarkalatosan akarunk fogalmazni, akkor ez lesz az a nap, amikor a szélsőbal és a szélsőjobb kezet ráz egymással, és együtt feketítik be ezt a dátumot.

Talán túlzás a Smert szélsőbaloldali pártnak nevezni, de abban az értelemben megállja a helyét, hogy a párt tagja a szélsőbalos eszméket és szimbólumokat nyíltan felvállaló Ľubos Blaha, aki nemhogy a Smer egyik alapítója, de egyben főideológusa és politikaelméleti tanácsadója.

Ľubos Blaháról köztudott, hogy az 1989-as forradalmat teljes mellszélességgel elítéli s, ehelyett dicsőíti, illetve példaértékűnek tartja az azelőtti rendszert. Igen, nincs semmiféle félreértés, ő lesz az, aki a rendszerváltás évfordulóján fog tüntetni.

Sokszor mondták már, hogy kifordult a világ, de még csak április elseje sincs, tehát nem tréfa:

november 17-én a kommunisták és a fasiszták fognak érvelni a szabadság mellett.

S hogy mi is a valódi céljuk?

Elmondásuk szerint azért kell fellépniük (először) ezen a napon, mert a jelenlegi kormánykoalíciónak megálljt kell parancsolni. Az rendben van, hogy vannak fenntartások a kormány járványügyi intézkedéseivel. Még azt is el lehet fogadni, hogy Matovičék kommunikációja zűrzavaros és sokszor érthetetlen. Ez pedig az átlagpolgárok nagy részének a nyugalmát zavarja meg.

Azt azonban nagyon nehéz megemészteni, hogy éppen azok a közéleti személyek beszéljenek emberi és szabadságjogokról, akik annak az eltaposását gyakorolták a közelmúltban. Ha a Smeresek most is hatalmon lennének, tovább folytatnák ámokfutásukat. Ráadásul partnert találnának a verőlegényes ĽSNS-ben is, hiszen most már világos: ha a Smer nyerte volna a 2020-as parlamenti választásokat, Fico kezet nyújtott volna nekik.

Most is ezt látjuk, a demonstrációjuk valódi célja, hogy kéz a kézben lépjenek az emberek elé, és zavart keltsenek bennük. Továbbá meggyalázzák az ünnepet, illetve a düh és a bosszú zászlaja alatt még tovább szítsák a tüzet és a nyugtalanságot az emberekben. A valódi káoszt ugyanis ők képviselik.

Ha rajtuk múlna, és ők lettek volna hatalmon 1989-ben, akkor azt sem tudnánk, mi az a szabad véleménynyilvánítás. S hogy mit tehetünk mi?

Az idei eseményeket kénytelenek vagyunk távolról figyelni. A demokratikusan gondolkodó emberek megértik, hogy ezekben a nehéz időkben az otthonmaradás felelősségteljes és érett gondolkodásra vall.

A bársonyos forradalom tényleges üzenete a szabadság és az emberek iránti szolidaritás. Legyünk szolidárisak, hogy ha majd visszatérünk a rendes kerékvágásba, az emberek egészségesen és szabadon élhessenek tovább.

Megosztás
Címkék