magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. február 16., 18:22

A jó gazda

Ha a vagyont egy gazda nem kezeli kellő odafigyeléssel, az leromlik, lezüllik. Ilyenkor két lehetőség van: vagy megjavul a gazda vagy új gazdát kell keresni...

szlovákiai magyarok
Fotó: Wikipedia

A negyedik Fico-kormány programja már akkor sok kritikát kapott, amikor csak beharangozták a főbb beruházási irányokat. Hála az internetnek, a költségvetés sarokszámai  hozzáférhetőek voltak a polgárok számára is.

A parlament minimális változásokkal jóvá is hagyta a beterjesztett költségvetést, az előző kormányhoz képest vannak benne lényeges változások. Egyet azonban mindjárt meg lehet állapítani. Ez a kormány is ugyanabba a folyóba lépett, mint számos elődje. Most sem várható Szlovákia déli, magyarok által is lakott részének továbbfejlesztése és felvirágoztatása (és annak újboli elhalasztása).

Az átkosban a kommunisták azért ügyeltek arra, hogy némi ipar jusson ebbe a régióba (Kovosmalt, Levitex, Novofruct, stb...). Ezeket az ipari és mezőgazdasági központokat az 1989-es fordulat után tönkretették vagy privatizálták, majd utána tudatosan tönkretették. Még azt az egy vágányt is Čarnogurskýék gyorsan felszedették, amely Dunaszerdahelyt kötötte össze a bősi erőművel – nehogy ott már egy árumozgató kis kikötő létesülhessen...

Jobban szemügyre véve a kormányprogramot, azonnal látni, hogy megint elmaradt a déli régió út- és vasútfejlesztése. A szoroskai alagút 20 évre elnapolva, vagy inkább „elévezve, elszázadozva“. Az R7 gyorsforgalmi út csak addig megy, míg a főváros környékére a távolról beköltözöttek gyorsan beérnek Pozsonyba, meg estefelé fürgén hazaérhetnek. Tovább építeni már nem érdekes – nem éri meg. A déli autópályáról már írni sem merek, a helyette megálmodott gyorsforgalmi út Pozsonytól Kassáig a fellegekben van (lásd az alábbi térképet)...

autópálya
Fotó:  Archív felvétel

Fekete vonalak: kész gyorsforgalmi utak és autópályák, piros vonalkák: 2024-re tervezett fejlesztések

A vasúttal még rosszabb a helyzet, például a Pozsony-Komárom vonal úgy néz ki, mint az amerikai középhegység a 19. század közepén – egy pár vasúti sín végig. Ha itt intenzív mezőgazdaság folyna és élelmiszer-önellátásunk nem 30%, hanem 75% körül lenne, beleértve a mezőgazdasági termékek helyi feldolgozását is, zsúfolt lenne a forgalom a nemlétező két pár vágányon is. De ez nem érdek.

A minap hallottam, hogy a régióból a fiatalok 40%-a tervezi az elvándorlást, csaknem fele a magyarok lakta vidékekről, járásokból. Így még jobban lepukkad a vidék, és ezt az itt élő szlovákok is sajnálatosan meg fogják érezni.

Joggal érezhetjük úgy, ez a vidék nem vagy csak alig képezi Szlovákia területi vagyonát. Mintha ennek a területnek és az ottlakóknak nem lenne gazdája, aki kellő figyelemmel és jóhiszemű törődésel a gondos gazda eljárásával ügyelne az itt élők életszínvonalára, a terület fejlesztésére, iparosításra és az itt lévő, az átlagosnál nagyobb munkanélküliségre és annak csökkentésére. Mintha azt súgná a kisördög az elmúlt és jelenlegi kormányoknak, hogy minek oda befektetni, amely tulajdon kérdéses, kételyeket ébreszt akár rövid- vagy hosszú távon is. Kis színfolt lehetne az 1998 - 2006-os két kormányidőszak, amikor némi fejlesztést azért sikerült véghezvinni. Tudjuk miért...

Nagyanyám szokta mondogatni, hogy az ilyen rossz gazdát a falusi parasztok egykettőre rendbehozták. Vagy elűzték a faluból vagy a kocsmából kijövet, ha nem mutatott hajlandóságot a javulásra, két-háromszor alaposan fenéken billentették. Ha pedig mutatott javulási szándékot, akkor még segítettek is neki, hiszen ez a saját érdekük is lehetett.

A helyzet  csak még rosszabb lett a migráció, a Covid, a világgazdasági válság és a háború(k) miatt is, beleértve az EU nehezen érthető behódolását az amerikai globális nagytőkének. A lehetséges változtatást viszont ki kell követelni, hiszen a déli régióban ugyanolyan adófizető polgárok élnek mint máshol.

Nagyanyám mondogatta: ha bebizonyosodik a rossz gazda hosszantartó semmittevése, a vagyon gondatlan kezelése, akkor bizony el kell gondolkodni egy gazdaváltáson.

Jobbat kell találni...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.