2022. március 3., 14:29

Zolna: Szent István-templom

A települést, amely ma Zólyom városrésze 1311-ben említik először. Első birtokosai fiágon kihaltak, így királyi adományként 1351-ben Madách fia Pál unokáié, a Zolnay család őseié lett.

A zolnai Szent István templom
A zolnai Szent István templom

A zolnai Szent István-templom 1220 körül épült román stílusban. 1310 és 1320 között gótikus átalakításakor nyerte el mai alakját. A torony ikerablakai máig megőrizték román kori jellegüket. A templom a 16. század végén a protestánsok kezére került. Ekkor erősítették meg a szentélyt támpillérekkel, festették ki kockadíszítéssel és vették körül védőfallal.

A 14. század vége és a 15. század eleje között a szentély új boltozatot kapott, ekkor készültek a szentély és a hajó freskói. A szentély kupoláján lévő freskódíszt 1948-ban fedezték fel. Keletkezési idejét az 1400-as évekre teszik. A kupola festett boltívének ívmezeiben négy magyar szent volt látható. Szemben jobb oldalról haladva: Szent László, Szent Imre, Szent István és Szent Erzsébet. Sajnos a szentély egész kupoláját 2009-ben lemeszelték, így ez az értékes freskódísz ma már nem látható.

A hajó északi falán a Passió-ciklus képei vannak, melyek közül a Levétel a keresztről és a Feltámadás a legszebbek. Ugyanitt látható a Szent György-kép, mely a templom legrégebben készült freskója. A diadalíven Szent Valentin és Szent Miklós püspök látható.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.