2022. április 11., 19:21

Zboró: II. Rákóczi Ferenc szobra

A Felvidéken található Rákóczi-emlékhelyek közül a legjelentősebb a Sáros megyei Zboró. Ez volt a Rákócziak felső-magyarországi nagykiterjedésű uradalmainak központja, és itt kötöttek házasságot a fejedelem szülei, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona.

zboró
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A vár alatti községben építtetett pompás kastélyt Rákóczi Pál 1625 körül. Ehhez a kastélyhoz építtette hozzá Báthori Zsófia, II. Rákóczi György felesége 1640-ben a Szent Zsófia-templomot. A kastély az első világháború idején az orosz betöréskor súlyosan megsérült, s a második világháború után véglegesen lebontották. A Szent Zsófia-templom megmaradt, jelenleg felújítás alatt áll.

A Szent Zsófia-templom előtti téren állították fel 2017. július 9-én Kligl Sándor Rákóczi-szobrát. A szoboravatásnak aktualitást adott, hogy 310 évvel korábban 1707-ben volt az ónodi országgyűlés, ahol kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. Az avatóünnepélyen beszédet mondott Soltész Miklós magyar államtitkár.

A szobor bronzból készült, magassága 1,9 m, s egy 1,8 méteres kőtalapzatra került. A szobrász a hónapokig tartó alkotási folyamat közben felhasználta a II. Rákóczi Ferencről rendelkezésre álló alkotásokat. Hogy miért álló szobrot alkotott, erről a szobrász így vallott: „Habár a fejedelmet gyakran lovon ábrázolják, én mégis úgy döntöttem, eltérek ettől. A hely is egy álló, ló nélküli szobrot igényelt.” A fejedelmet hosszú köpenyben, kezét kardján tartva, harcra készen formázta meg.

A szobor talapzatára felvésték a Rákóczi-szabadságharc zászlairól is ismert jelszót: „Cum deo pro patria et libertate”, „Istennel a hazáért és szabadságért”. Szlovákul is olvasható a jelszó a talapzaton.

Megjelent a Magyar7 2022/14. számában.

1.-zboro
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.