cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. október 19., 18:01

Vízsodorta históriák: Medve, 1. rész

A huszonnegyedik órában vagyunk, ha meg akarjuk kérdezni azokat, akik átélték a második világháborút követő nehéz – deportálásokkal, reszlovakizációval, vagyonelkobzással – terhes éveket. A Pro Media Alapítvány támogatásával egy olyan sorozat első részei készültek el, amelyek ezeket a történéseket is feldolgozzák. Megrázó képsorok, hiteles történetek, amelyek elsősorban az utókornak szólnak, a fiataloknak üzennek: a múltat nem szabad feledni.

Vízsodorta hsitóriák

A Vízsodorta históriák különlegessége, hogy az elmesélt történeteket a helybeliek segítségével életre is keltik. A sorozat következő része, amelyet bemutatunk a Ma7 olvasóinak, a Medve község történetét bemutató három részes sorozat első része, amely az 1938-ban bekövetkezett visszacsatolás időszakát mutatja be. A történetet azok mesélik el, akik megélték azt az időszakot, a magyar hadsereg bevonulását, a medvei híd újjáépítését.

Hat idős adatközlő szólal meg a medvei részekben, köztük Medve legidősebb lakosa, a 96 esztendős Bajcsi Margit néni is. Rajta kívül id. Kulacs László, Kulacs Árpád, Horváth Irén, Horváth Katalin és Varjú Rozália mesél gyerekkoráról. Bajcsi Margit néni sajnos kórházba került, vele nem tudtunk találkozni, de a többieket felkerestük, hogy beszélgessünk velük a filmről. Elmondták, bár szokatlan volt számukra a forgatás, mégis örülnek, hogy elmesélhették történeteiket, és így azok megmaradnak az utókor számára.

A filmet a településen szerdán mutatták be a lakosoknak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.