Visszakerült az úttorlasz a kalondai határra - ha kell, a helyiek készek szétverni a betontömböt

2021. június 30., 09:00
Virsinszky Tamás

Alig pár napja számoltunk be róla, hogy a magyarországi határnyitás ellenére két nógrádi határátkelőhely továbbra is zárva tart. Most ismét utánajártunk, hogy miként fest a helyzet a Losonci járáshoz tartozó Kalondán.

Beton úttorlasz a kalondai határon
Fotó: Papp Sándor

Meglepve tapasztaltuk, hogy felpörögtek az események. Előző cikkünk megjelenése után nem sokkal a helyi lakosok eltávolították az úttestre helyezett betonpanelt, így szombaton ideiglenesen átjárhatóvá vált a határ ezen a szakaszon. Azért csupán ideiglenesen, mert

a szlovák hatóságok már másnap (vasárnap!) intézkedtek és visszahelyezték a több száz kilós betonpanelt az útra, amely azóta is ott van.

A legújabb fejlemény, hogy kedden már az ipolytarnóciak is megelégelték a helyzetet és kedden hosszú farönköket helyeztek az útszéli árokba, hogy azokon keresztülhajtva megkerülhető legyen az úttorlasz.

A környék lakosai nem értik, hogy ha hivatalosan a magyar és a szlovák fél sem végez ellenőrzéseket a határon, s engedélyezték a két ország lakosai számára az átjárást, akkor miért nem lehet közlekedni a Kalonda és Ipolytarnóc, valamint a Szécsénykovácsi és Szécsény közötti átkelőn. 

Papp Sándor, Kalonda volt polgármestere portálunknak elmondta, hogy igyekeznek minden követ megmozgatni, hogy elérjék a határzár feloldását, viszont a hivatali „egymásra mutogatás” miatt még azt is nehéz megmondani, hogy ki a kompetens az ügyben. Információi szerint a Besztercebányai Kerületi Rendőr-főkapitányság szerdán vitatja meg a további lépéseket. 

Előre jelezte azonban, hogy ha nem változik a patthelyzet, akkor közös összefogással fognak tenni a hatalom arroganciája ellen.

Megvárjuk, hogy történjék valami hivatalosan. Nem akarunk botrányt, nem akarunk összeveszni senkivel, de ez egyszerűen már nonszensz, egy agyrém! Amikor lezárták, a határokat azt elfogadtuk, és azt is, hogy a magyar honvédség is megtette ugyanezt. De most nincs miért zárva tartani, és ha csak egy hétre, vagy egy hónapra nyitják meg, az nekünk is jár, ugyanúgy, mint másutt! Semmi mást nem akarunk, csak visszatérni a normális életbe"

hangsúlyozta Papp, hozzátéve, hogy a minap éppen egy besztercebányai család állt értetlenül a határ másik oldalán. Ipolytarnócon tekintették meg a híres ősmaradványokat, de ők sem tudtak átjönni a határon csak nagy kerülővel. Szóval a jelenlegi állapotok az itt élő magyarokon túl, a szlovákságot is sújtják – mutatott rá.

„Most még visszafogjuk magunkat és ezzel a cikkel kiáltunk segítségért, várunk még pár napot, adunk esélyt a hivataloknak a helyzet megoldására, de ha nem érkezik segítség, akkor jön ismét a nyilvánosság ereje és sok-sok média jelenlétében fogja sok-sok palóc elvonszolni és szétverni a betontömböt” – írta a Felvidék.ma portálon megjelent írásában Papp Sándor.

Kövesse facebook oldalunkat is!