Továbbra is zárva két nógrádi határátkelő - a helyiek nem értik, miért

2021. június 25., 21:00
Virsinszky Tamás

Annak ellenére, hogy Magyarország június 23-tól visszaállította belső schengeni határain a normális átjárást két nógrádi határátkelő továbbra is le van zárva.

Lezárt határátkelő Kalondánál
Fotó: Papp Sándor

A járványhelyzet enyhülése miatt lehetővé vált határnyitás után két nappal még mindig

nem lehet közlekedni a Kalonda és Ipolytarnóc, valamint a Szécsénykovácsi (Pető településrésze) és Pöstyénypuszta közötti átkelőn.

A helyi illetékesek minden erőfeszítése ellenére a szlovák belügy (és külügy?) nem távolította el az úttorlaszokat. A régióban élők háborognak, dühösek. Joggal – írta a közösségi oldalon Papp Sándor, Kalonda község korábbi polgármestere. 

Telefonos megkeresésünkre elárulta, hogy a Kalondánál a határ szlovák és magyar oldalán is ott vannak még az úttesten keresztben elhelyezett betonpanelek, míg Szécsénykovácsinál a Katalin-hídnál a szlovákiai oldalon található a két tetemes súlyú úttorlasz.

A Losonci és a Nagykürtösi járásban található települések lakói is szeretnének végre szabadon közlekedni a határon. Nyár van, strandolni, vásárolni, kirándulni mennének az emberek a határ egyik, vagy másik oldalára. Van, ahol falunapok kezdődnek, de a határzár a turizmusnak is keresztbe tesz

– tette hozzá Papp Sándor, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke.

Portálunk információ szerint egyébként a többi nógrádi és gömöri határátkelőn zavartalan az átkelés, sehol sem kell fennakadásra, vagy ellenőrzésekre számítani.  

Kövesse facebook oldalunkat is!