cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 29., 15:44

Visszakerült a helyére az első honvédemlékmű

Visszakerült eredeti helyére, Roskoványba az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc legrégibb emlékműve. A Sine Metu, a Nemzeti Örökség Intézete és a Csemadok együttműködésében felállították a megújult emlékművet, fákat ültettek, padokat és információs táblát helyeztek el.

roskovány
A roskoványi honvédemlékmű
Fotó: Éliás Ádám

A koszorúzott csonka oszlop a legelső honvédemlékmű, amelyet illegalitásban állítottak 1851-ben, mindössze két évvel az 1849-es héthárs-vörösalmai ütközet, másik nevén a roskoványi csata után. Dessewffy Gyula Mór lubotini ügyvéd és korábbi honvéd hadbíró hadnagy, valamint ismeretlen „hazafias úrihölgyek” kezdeményezésére 1851 júniusában állították fel Bánó József földbirtokos, későbbi képviselő birtokán, Roskovány falu határában. Az emlékmű érdekessége, hogy külső részén csak a héthársi csata dátuma volt látható.

Az elesett honvédeknek emléket állító feliratot csak a megrendelők és a kőfaragó ismerhették, az ugyanis azon a felületen található, amelyen két kőtömb egymásra fekszik, vagyis, ha az emlékmű áll, nem látható.
emlékmű
Az önkéntesek csapata
Fotó:  Orosz Örs

A 19. század végén felújított és egy közeli domb tetejére áthelyezett emlékművet 1918-ban a cseh légiósok döntötték le, majd a felháborodott helyi szlovákok ásták el, hogy megmentsék az utókornak. A közhiedelem szerint elpusztult emlékművet Orosz Örs és kollégái találták meg, majd a Sine Metu csapatával kiásták a 102 évig a föld alatt pihenő emlékművet, és ideiglenesen Gombaszögre szállították.

Három évvel később, 2023 októberében a restaurálást és a szükséges engedélyek beszerzését követően az emlékmű visszakerült a Roskovány fölötti dombra. A Sine Metu, a Nemzeti Örökség Intézete és a Csemadok önkéntesei megtisztították a helyszínt és elvégezték a tereprendezést, lépcsőt építettek, schönbrunni típusú öntöttvas padokat és információs táblát helyeztek el, valamint a héthársi csata emlékére hét nagy méretű hársfát ültettek ki.
A munka nagy része megvan

– Összeállítottuk az emlékművet, s bár még hiányzik a táblája, de az is a helyére kerül az avatásig, amelyre a csata 175. évfordulóján, 2024. június 17-én, illetve egy ahhoz közel eső hétvégén kerül sor. Ami az emlékhely kialakítását illeti, a munka dandárját elvégeztük, még körülbelül kétnapi munkája van hátra egy kisebb csapatnak és Éliás Ádám szobrásznak, restaurátornak. A helyszín már így is látványos, az emlékmű 105 év után újra az eredeti helyéről vigyázza a csodás sárosi tájat és a Tarca völgyét – mondta Orosz Örs, a Sine Metu elnöke.

emlékmű
Helyére kerül az emlékmű
Fotó:  Fábián Gergely
Bekapcsolódtak a Kárpát-medencei értékmentésbe

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének a főigazgatója felidézte, tavaly a tusnádfürdői Bálványosi Szabadegyetemen került kapcsolatba Orosz Örssel, akivel egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Mint mondta, lenyűgözte a Sine Metu egyesület által végzett munka, s felvetette, hogy indítsanak együttműködést az egyesület és a Nemzeti Örökség Intézete, mint a magyar nemzeti emlékezetet és a hozzá kapcsolódó fontos helyszíneket kezelő, támogató szervezet között. Ennek eredményeként az intézet aktívan jelen volt az idei gombaszögi táborban.

Egyik nagyon fontos feladatunknak tartjuk, hogy a magyar fiatalokat, az ifjúságot megpróbáljuk egyre közelebb hozni a magyar történelemhez, felkeltsük iránta az érdeklődést.

A táborba olyan játékokkal, kvízekkel érkeztünk, amelyekkel igyekeztünk az itteni fiatalokat is megszólítani. Ugyanezt tesszük egyébként számos más nyári fesztiválon, különféle rendezvényeken – magyarázta Móczár Gábor. A fiatalokat igyekeznek aktívan összekapcsolni a történelmi helyszínekkel, és a roskoványi helyszín felkeresésekor született meg a gondolat, hogy önkéntesek csapatával maguk is részt vennének az emlékhely kialakításában.

Nagy örömmel dolgoztunk Roskoványban azon, hogy a kollegákkal és a Sine Metu egyesület csapatával közösen kialakítsuk a helyszínt. Nagyon inspirál minket ez az értékmentő munka, amihez így mi is csatlakozni tudunk.

Az intézet vezetőjeként határozott tervem, hogy az otthoni feladatokon túl egyre több ilyen küldetéshez csatlakozzunk, részt vegyünk a Kárpát-medencei magyar történelemhez kapcsolódó értékmentő munkában. Keressük a további együttműködési lehetőségeket és igyekszünk bővíteni mindazokat az aktivitásainkat, amelyek a Kárpát-medencei magyar emlékezethez és a határon túli emlékhelyekhez kapcsolódnak – mondta a Nemzeti Örökség Intézetének a főigazgatója.

Megjelent a Magyar7 2023/43. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.