2018. július 30., 14:20

Vissza a természetbe – látogatás Kiss Péter Cédrus ligetében

„Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel“ – jutott eszembe Jean-Jacques Rousseau felvilágosodás kori filozófus tanainak egyik alapgondolata, miközben a Virt melletti tanyavilág felé vezetett az utam. A 39 éves Kiss Péter Cédrus ligetébe tartottam, aki két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy mélyebb önismerete és nyugalma érdekében kivonul a zajos civilizációból, s a természet lágy ölén sajátkezűleg teremti meg a lelki békéjét biztosító földi édent.

Kiss Péter tanyája
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Erdőközelben megvalósult gyermekkori álom  

„Az eddigi életem során mindig mertem újrakezdeni, s ez a rugalmasságom hasznos tapasztalatokat és új élményeket eredményezett. A gyermekkori álom vált valóra azáltal, hogy végre egy saját tanyán élhetek. Farkasdon nőttem fel, s a falu végén ehhez hasonló, tóhoz vezető telekkel rendelkeztek a nagyszüleim. Korábban ott szerettem volna megteremteni a saját otthonomat és a tavacskámat, illetve fokozatosan lépegetni az önellátás felé. Nos, a természethez kötődő életmódhoz évtizedekkel később is ragaszkodom, csak időközben a helyszín változott“- fejtette ki.

Míg Farkasdon a falu szélén maradt volna, ahol központi vezetékekből kapta volna a villanyáramot, az ivóvizet és a földgázt, addig a Virt melletti tanyáján saját napelemrenszerrel termeli a szükséges energiát, télen pedig fával fűt a kályhájában.

„E fél hektáros területet, amelyhez erdő is tartozik, egymás után olyan dolgokkal gazdagítom, amelyek segítségével energiatakarékos módon tarthatom fel a létrehozott rendszeremet. Sok kicsi rendszert kell minimális erőfeszítéssel létrehozni annak érdekében, hogy egyszer majd teljesen önellátóvá váljon az egész rendszer“ – ecsetelte a liget kialakításának okait és céljait Kiss Péter, miközben a lábánál heverésző három kutya leste a határozott „falkavezér“ minden szavát.

Lelki érés és energiatakarékosság

Péter a saját telke megvásárlása előtt, 2013 és 2016 között nyaranta Varga Sándor szomszédos lovastanyáján élt egy jurtában, közben besegített az ott folyó munkálatokba.

„2016 nyarán az akkori párommal megvettük a saját telkünket. Eleinte sátorban laktunk, közben három és fél hónap alatt sajátkezűleg felépítettük a minden igényünket kielégítő házunkat, amit fokozatosan rendeztünk be. Kezdetben itt még kút sem volt, ezért a vizet a közeli tóból egy 3,5 tonnás kocsival kellett idehordanunk. Kályhával tüzeltünk, hogy a hideg időjárás beköszöntéig kiszáradjanak a falak. Ahogy épült a tanyánk, úgy következett be a lelki érésem is: a természet ölén egyre jobban odafigyeltem a belső dolgokra. Hiszem, hogy mindenkinek megvalósítandó feladata van az életben, s hagyni kell, hogy a lelkünk irányítson minket. A tanyámon mindent lelkierő által vezérelve valósítottam meg“ – árulta el.

A házépítésen kívül azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a napelemrendszerét alig ezer euróból létesítette, pedig a villanytelep közreműködésével csak több ezer euróért juthatott volna hozzá.

„Bár minimális mértékű húst fogyasztok, sajátkezűleg egyetlen állatot sem lennék hajlandó megölni. Azért vettem tíz libát, hogy azok a páros években a telek egyik oldalán, páratlan években pedig annak a másik oldalán legelésszenek. Hasznomra válnak azzal, hogy gaztalanítják és trágyázzák is a termőtalajt. Aztán úgy gondoltam, hogy a homokos telek dísze lehetne a közepén létesítendő műtó, amely pozitív energiát árasztana a száraz talajon, s fürdésre is alkalmas lenne. Több horribilis árajánlat után jött egy kedvező lehetőség, amellyel éltem, s a szokványos ár egyötödéért vettem egy megfelelő fóliát, kiástam a gödröt, s alig 200 euróból elkészítettem a tavacskámat“ – mesélte.

Gyógy- és fűszernövény-termesztés folyamatos tanulással

Bár gyógy- és fűszernövény-termesztésbe is kezdett, hangsúlyozta: ahhoz folyamatos tanulásra és tapasztalásra van szükség.

„Rájöttem arra, hogy az adott talaj a zsálya, rozmaring, levendula, timián, bazsalikom, majoranna, citromfű, menta, illetve a rákbetegségek megelőzésére szintén használatos tárkony termesztésére is alkalmas. Ahhoz, hogy itt teljesen önellátóvá váljak, még több tapasztalásra és némi pénzre van szükségem. Az utóbbi biztosításához a tanyámon kívül a civilizált világban is dolgoznom kell. Korábban egy 30 alkalmazottat foglalkozó cégem volt, nyílászárókat szereltünk be. A céggel, illetve az alkalmazottaimmal kapcsolatos csalódások miatt ma már csak egy kollégámmal ketten foglalkozunk a megrendelések felvételével és a nyílászárók felszerelésével is“ – szólt vállalkozása szűkítéséről.

„Egyre bölcsebb vagyok, sokat olvasok és tapasztalok. Szabad folyást engedek a dolgok áramlásának, nem akarok folyamatosan valamit görcsösen megoldani és sok pénzt keresni. Csak annyit, amennyire szükségem van a megélhetéshez. Inkább a jelekre figyelek, amelyek idegtépő görcsölés nélkül is mindig elvisznek a megfelelő megoldásokig“ - vallott életfilozófiájáról.

Azt sem titkolta, hogy időközben szakított a volt párjával. „Ez azért következett be, mert a kapcsolatunk eljutott egy olyan fázisba, amikor ő már nem volt képes hozzátenni e természetes rendszer kiépítéséhez, ahelyett engem is húzott visszafelé. Mindkettőnknek jobb így, hogy kettévált az utunk. Később Viki személyében új párom akadt, hasonló lelkiségűek vagyunk...“

Szeretetteljes önismereti-stresszoldó hétvégék a tanyán

Kérdésünkre, hogy a virtiekkel milyen a kapcsolata, s hogyan vélekednek sajátos életmódjáról, így válaszolt: „Időnként a helyi kocsmában egy-két pohár sör mellett elbeszélgetek a falubeliekkel. Lassan megismernek, s elfogadnak ilyennek, amilyen vagyok. Talán meg is szeretnek, mert mindig a lelkükhöz szólok. Már többen meglátogattak a tanyámon. Mivel úgy vélekednek a tanyasi életmódról, hogy nagyon sokat kell dolgozni, nem nagyon értik, hogy ez miért jó nekem. Nem akarom minden áron meggyőzni őket arról, hogy ez a természetközeli élet egy sokkal tisztább lelkiségről, önmagam és a bennem rejlő lehetőségek mélyebb megismeréséről is szól. Aki ezt kipróbálja, úgyis magától rájön erre“.

Az utóbbi hetekben a Benyó Erzsébet vezette önismereti-stresszoldó hétvégéknek is helyet ad a negatív érzésektől védelmező cédrussal, vidámságot árasztó napraforgókkal és másféle virágokkal színesített liget tulajdonosa. Kiderült, hogy az önismereti munka a természet ilyen különleges pontján mély és nagyon intenzív lehet. A résztvevők mindig közösen lazulnak, ráhangolódnak a természet tiszta rezgésére. Miközben önismereti játékokat játszanak, sétálgatnak az erdőben, éjszakai csillaglesen vesznek részt s üldögélnek a lélekmelengető tábortűznél, közösen élhetik át a szeretetben-békességben való összetartozás érzését.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kiss Péter tanyája
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.