2021. november 7., 13:11

Virágzik a magyar nóta hagyománya a Mátyusföldön

Baráti hangulatú nótás találkozót tartottak a mátyusföldi nótaénekesek a galántai Pázmány Péter Alapítvány székházában. Slezák Erika, operett- és nótaelőadó méltón képviselte a Mátyusföldet, mint régiót az Útikalauz magyaroknak – Mátyusföld bemutatón a budapesti Magyarság Házban.

Magyar nóta
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Nótás kedvű mátyusföldi énekesek

Egy régió életéhez és néphagyományainak megéléséhez méltán hozzátartozik a magyar nóta és dalvilág is. Ezt mutatta be a mátyusföldi Nagyfödémesről származó nótaénekes, Slezák Erika a budapesti Magyarság Házában, ahová az Útikalauz magyaroknak – Mátyusföld eseményre hívták meg.

A Mátyusföldet Budapesten Korpás Árpád, idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke mutatta be a budapesti közönségnek. Takács Mihály, régész, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója pedig a régió legértékesebb néprajzi örökségéről, a tallósi vízimalomról tartott beszámolót. Gasztronómiailag az alsószeli Cheesio Sajtműhely képviselte a Mátyusfödlet. A kulturális betétben Száraz Pál, nagyfödémesi íróval beszélgetett Száraz Erzsébet, a nagyfödémesi Csemadok vezetőségi tagja.

Slezák Erika a mátyusföldiek nótás lelkületű szívét vitte el Budapestre. Elmondta, leginkább olyan dalokat válogatott össze, amelyek bemutatják az ebben a régióban élők magyar lelkületét, magyarságtudatát.

Az Él a magyar mindörökké és a Turulmadár nótákhoz forgatott videoklipjeinek vágóképei is a Mátyusföld tájait mutatják be: a Kis-Duna folyását, Jókát, Nagyfödémest, a Holt-Vág partjait, a tallósi tájat.

Magyar nóta
Fotó:  Slezák Erika
A mátyusföldi vendégek a Magyarság Házában

A mátyusföldi nótaénekesek be is bizonyították, hogy a magyar nótának van létjogosultsága a régióban, november 6-ra baráti nótás találkozót szerveztek a galántai Pázmány Péter Alapítvány székházába. Slezák Erika és nótás partnere, Cséfalvay Zsolt látták vendégül a régió énekeseit és nótás kedvű közönségét. Sárkány Szilvia Nádszegről, Szőcs Márta Felsőszeliből, a pop-rock énekes Fitos Péter Nagyfödémesről, Plavucha Márk pedig Dunaszerdahelyről érkezett, hogy jó kedvet és dalos vigadalmat varázsoljon a rögtönzött, batyubál hangulatot idéző eseményre.

Az énekes találkozóra meglepetésvendégek is érkeztek, a szenci prímás Bertók Miklós és harmonikás Galambos Rudolf személyében, akik egész estén át kísérték a nótaénekeseket.

A régióbeli nótaénekesek szeretnének hagyományt teremteni az ilyen összejövetelekből, mint mondják, a közönségnek is jó, ha van hely és lehetőség arra, hogy magyar nótát, pop-rock és operett számokat hallhasson, az előadóknak pedig minden hasonló fellépés és megnyilvánulás jól jön a gyakorlásra, a hangjuk csiszolására.

Magyar nóta
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!