2022. július 28., 14:12

Világutazók mátyusföldi tábora

Mátyusföldi gyerekek százait táboroztatja szinte az egész nyár folyamán a Galánta és Vidéke Polgári Társulás. Gyerekek érkeznek az egész kistérségből, míg a szülők nyugodtan dolgozhatnak, hiszen biztonságban tudják gyermekeiket a nyári szünidő alatt is. A tematikus tábor idén a világutazás témakörét járta körül.

Galánta és vidéke gyerektáborok
Galéria
+3 kép a galériában
Galánta és vidéke gyerektáborok - kiránduláson a győri állatkertben
Fotó: Horváth Szomolai Andrea, GaVit

A GaVit által nyújtott lehetőség a legnépszerűbb nyári táborok közé tartozik a Mátyusföldön. Az idén már tizenegyedik alkalommal szervezték meg az eredetileg Kópé Tábor névre keresztelt sorozatot. A több turnusból álló táborsorozat színes és kreatív programokat, kellő pihenést és kirándulásokat is biztosít a gyerekeknek.

A tábor első turnusa általában utazótábor, vagyis a gyermekek külföldi kirándulóhelyszínen tartózkodnak egy hétig. Most a Balatonnál jártak. A többi turnusnak a Mátyusföld ad otthont. Két tábort a felsőszeli öreg iskola épülete fogad be júliusban, míg augusztus végéhez közeledve a galántai Pázmány Péter alapítványi házban is táboroznak a gyerekek.

Galánta és vidéke gyerektáborok
Galánta és vidéke gyerektáborok - labdamedencézni jó
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea, GaVit

Horváth Judit, a Kópé Tábor szíve-lelke, a Galánta és Vidéke Polgári Társulás vezetője mindig nagyon boldog és energikus a táborok után, pedig ezt épp ellenkezőleg gondolná az ember.

Egy turnus alatt közel ötven gyermekre vigyáznak a nevelőkből, aktivistákból és csoportvezetőkből álló csapattal. A közösség minden tagja felkészült szakmailag, tanárok, cserkészek, vagy komoly táborvezetői tapasztalatokkal rendelkeznek, így a szülők a lehető legnagyobb biztonságban tudhatják a gyerekeket.

Mindig más a tábor

Judit elárulta, nehéz dolguk volt idén a tábor árának megszabásával, hiszen az egekbe szökő árak miatt a tábori kiránduláshoz is drágább volt a busz, az étkeztetés, az energiafogyasztás is nagyobb összegeket emészt fel. A Gavit tábor az idén kilencven euróba került, ha összehasonlítjuk más hasonló kaliberű táborok árával, még mindig inkább alacsony, vagy középkategóriás az ár, minimálisat emeltünk – magyarázza Judit.

Galánta és vidéke gyerektáborok
Galánta és vidéke gyerektáborok - a második turnus lezárása
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea, GaVit
Minden évben más a tábor. Az érkező gyerekek hangulatához, igényeihez, temperamentumához kell igazodni, és nekünk is kreatívnak kell lenni”

– magyarázza a táborvezető. Hozzáteszi, megpróbálták a megszokott tábori menetet betartani. A gyerekek különböző programblokkokban vesznek részt – van sport, kézművesfoglalkozás, szabaduló szoba, kihelyezett programok, mesenézés zsákbamacskával, konyhai főzőcske és sok egyéb más.

Eszeveszett birodalom

A Gavit tábor egyik jellegzetessége a szabadulószoba. A gyermekek kifejezetten élvezik ezt a ritkaságot. Már harmadik éve rendezik be.

Mivel idén a világutazás volt a tábor fő témája, a szabadulószobát dél-amerikai témakör köré építették fel. A községi hivatal a szervezők rendelkezésére bocsátotta a tábori öreg iskola épületével szemben található valamikor felsőszeli hentesbolt üresen álló épületét. Abban rendezték be az Eszeveszett Birodalom nevet kapó szabadulószobát, Morvay Csaba vezényletével. A táborvezetők szerint ez a szabadulószoba nagyon profi, és látszott a gyerekeken is, hogy nagyon várták már.

„Az előző évekből emlékeztek arra, hogy a szabadulószobában mindig van egy kicsi rés, amin át kell mászni. A nagyok megörültek, mikor látták, hogy a csapattársuk egy aprócska leány, rögtön mondták is, hogy majd őt küldik át a résen a szabadulószobában. Már előre spekuláltak a feladványokon. Mindegyik csapat ügyesen teljesítette a feladványokat, így mindenki kijutott a szabadulószobából”- mesélte Judit.

A Gavit tábor szerves része a családi nap. Ilyenkor a szülők is összegyűlnek egy délután és közösen töltenek el időt a gyerekekkel, egymással és a táborvezetőkkel. Csapatépítő és közösségformáló ereje van ennek. Az idén a családi nap is a világutazás témaköréhez igazodott, azok a táborvezetők, aktivisták, akik izgalmas helyeken jártak, tartottak útibeszámolót. Nógely Mónika tanító néni például ausztráliai útjáról, a kengurukról, koalákról tartott érdekes beszámolót.

Öreg iskola

A tábornak otthont adó felsőszeli öreg iskola épülete a közelmúltban került át a katolikus egyháztól a Galánta és vidéke társulás gondnokságába. A szervezet neki is látott az épület felújításának. A munkálatokat a Rákóczi Szövetség és a Bethlen Gábor Alap is támogatja, mind anyagilag, mind morálisan.

Galánta és vidéke gyerektáborok
Galánta és vidéke gyerektáborok - sorakozó
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea, GaVit

A helyi közösség és mindenki, aki használja az épületet, szívesen segít. Megtörtént már a nyílászárók cseréje, az udvar kitakarítása, a melléképületek romjainak eltakarítása. Judit reménykedik abban, hogy a tizenkettedik táborra, 2023-ban már a belső terek és az udvar is sokkal vonzóbb állapotban várja majd a táborozókat.

A jövő évi tábor tematikáján nem kell majd sokáig gondolkodniuk, talán kitalálnak valami teljesen újat, vagy elővesznek egy régi témát.

Ezt még nem tudni pontosan, lényeg az, hogy a gyerekek ismét új élményekkel gazdagodjanak.

 

Galánta és vidéke gyerektáborok
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.