lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. március 20., 10:46

Ünnepi megemlékezés és születésnapi kiállítás Gellén – KÉPEKKEL

Több településen a múlt hét második felében és a hétvégén zajlottak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései. Gelle község önkormányzata és a helyi Csemadok alapszervezete pénteken, a Turul-emlékműnél tartotta meg az emlékünnepséget, melyet a kultúrházban Godány Sándor festőművész jubileumi kiállításmegnyitója követett.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-08
Galéria
+42 kép a galériában
Ünnepi megemlékezés és születésnapi kiállítás Gellén
Fotó: Lacza Gergely

Az ünnepi megemlékezés a Pósfa zenekar tagjának, Iván Zoltánnak tárogatójátékával kezdődött, majd Zirig Árpád költő, a község szülötte szavalta el A madár visszaszáll című versét, amelyet harminchárom évvel ezelőtt írt, amikor Csehszlovákiában elsőként került vissza a Turul-emlékmű az eredeti helyére.

Ez büszke és bátor cselekedet volt egész vidékünkre, de különösen a falunkra nézve”,

hangsúlyozta a költő.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-10
Zirig Árpád
Fotó:  Lacza Gergely

Ezután Iván Lajos, Gelle község polgármestere mondta el ünnepi beszédét, melyben részletesen elmesélte az emlékmű sorsát. Az 1939-ben felavatott emlékmű, bármilyen furcsa, igazán 1945 után töltötte be a magyarságot jelképező szerepét, hangsúlyozta a polgármester.

Pisztollyal belelövöldöztek, majd erőszakkal ledöntötték a talapzatról, a domborművet pedig megsemmisítették. A jelképnek ugyanaz lett a sorsa, amit jelképezett: a magyarságot is megfosztották jogaitól, eltiltották nyelvének használatától. Igaz, akadtak bátrak, akik visszatették, de az új hatalom őket is meghurcolta, a madár pedig rejtőzködni volt kénytelen, akárcsak a magyar nemzetrész, melynek jelképe volt. A reményt azonban, hogy egyszer visszakerül eredeti helyére, nem lehetett közösségünkből kiirtani”,

utalt Iván Lajos a falu lakosságának összetartó erejére. 1989 novemberében a helyi fiatalok rejtekhelyéről elvitték Godány Sándor festőművészhez és a nemrég elhunyt Zöld Pálhoz, akik restaurálták, a hiányzó farokrészt pótolták, a szárny sérüléseit „meggyógyították”, s egy golyó ütötte lyukat mementóként a szárnyában meghagytak. Még abban az évben, a március 15-i megemlékezésen a turul „visszaszállt” a helyére. 2000-ben a talapzat oldalán az országalapítás 1100. évfordulója alkalmából a Szent Korona domborművét is elhelyezték, elevenítette fel a 33 és a 23 évvel ezelőtt történteket a polgármester.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-12
Iván Lajos
Fotó:  Lacza Gergely
A ma Gellét alkotó nyolc községből 1848 nyarán 19-en jelentkeztek önkéntes nemzetőrnek, majd szeptembertől, a megalakuló reguláris honvédség ezredeibe további nyolcan.

Iván Lajostól megtudtuk, hogy a budafai Vermes család három tagja is részt vett a forradalomban és szabadságharcban. Az 1806-ban Nagybudafán született Vermes Illés nem a harctéren, de a politikában jeleskedett. Az 1848 júliusában a Pesten megnyító 1. Népképviseleti Országgyűlés képviselője lett, a honvédség felállítását elrendelő törvény egyik megalkotója volt. A szintén Nagybudafán, 1816-ban született Vermes Ignác fényes katonai karriert futott be. 1836-ban hadfi a 2. gyalogezredben, 1839-ben nemesi testőr, 1844-ben hadnagy, rá egy évre pedig már főhadnagy lesz a 2. Hannover huszárezrednél. 1848 júniusában a szerb felkelők ellen vezénylik. A szabadságharcot a Délvidéken, illetve 1849 tavaszán és nyarán a főhadszíntéren, a III. hadtest kötelékében küzdi végig. 1849. jan. 16-án századkapitány lesz, július 4-én a komáromi csatában tanúsított bátorságáért Görgei tábornok kitünteti a katonai érdemjel 3. osztályával.

Ezredénél őrnagy és osztályparancsnokként teszi le a fegyvert Világosnál. Aradon előbb halálra ítélik, majd büntetését 1850. január 16-án kegyelemből tizenhat év várfogságra változtatják, de nem sokkal ezután, 1851. május 16-án a munkácsi várbörtönben lelkét visszaadja a teremtőnek. Vermes László 1841-ben lépett be a hadseregbe a Coburg-huszároknál szolgált az akkor Lengyelországhoz tartozó Galíciában. Kossuth hívására azonnal jelentkezett a honvédseregbe 1848 novemberében.

A huszárezred századai végigharcolták az egész szabadságharcot, a tavaszi hadjárat minden egyes csatájában ott küzdöttek. Vermes László hadnagyi rangot ért el, de a világosi fegyverletétel után ő is fogságba esett, ahonnan 1850-ben büntetésül közkatonaként őt is besorozták egy osztrák huszárezredhez. 1867-ben leszerelték, így hazatért Nagybudafára, ahol 1886-ban hunyt el. Iván Lajos beszédében a Vermes család tagjain kívül megemlékezett a forradalom és szabadságharc legjelentősebb csallóközi hőseiről is.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-05
Ünnepi megemlékezés és születésnapi kiállítás Gellén
Fotó:  Lacza Gergely
1848 hőseihez igazodva mi is olyan világot akarunk, amelyben békében is biztonságban élve nemcsak szabadok, de szabad magyarok is lehetünk. Ahogy ők tették, úgy nekünk is ellent kell állnunk minden olyan külső nyomásnak és belső megosztási kísérletnek, amely veszélybe sodorná azt, amit közösen építettünk”,

figyelmezetetett a polgármester.

Iván Lajos beszédét az ünnepi műsor követte, melyben a Csemadok gellei alapszervezetének tagjai, továbbá a Pósfa zenekar muzsikusai, Iván András és Iván Zoltán közreműködtek. A Turul-emlékmű talapzatánál zárásképpen Gelle község szervezetei helyezték el az emlékezés koszorúit.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-19
Ünnepi megemlékezés és születésnapi kiállítás Gellén
Fotó:  Lacza Gergely

A nagyjából száz főt számláló közönség ezután átvonult a kultúrközpontba, ahol Godány Sándor Gellén élő festőművész 70. születésnapja tiszteletére rendeztek kiállítást a neves csallóközi alkotó műveiből. A nemzetközi elismertségnek örvendő művész Sárosfán született, s művei az egész világot bejárták. 2007-ben Olaszországban megkapta a művészi teljesítmény elismeréséért létrehozott díjat, 2010-ben pedig a kritikusok nemzetközi díjával ismerték el művészetét. 2018-ban megtisztelték, mint Nagyszombat megye elismert személyiségét. A művész a képein az ember és a világ meglehetősen bonyolult kapcsolatát ábrázolja sajátos eszközökkel, elsősorban azt a diszharmóniát, amely mindennapjainkat egyre inkább jellemzi. Újabb festményein a sok részre szakított magyarság sorsát is megjeleníti.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-31
Ünnepi megemlékezés és születésnapi kiállítás Gellén
Fotó:  Lacza Gergely

A tárlatot Viola József nyitotta meg, s kifejtette, hogy ilyen jubileumoknál általában retrospektív tárlatokat rendeznek, lehetőséget adva egyfajta elszámolásnak, számadásnak, leltározásnak.

Sándornál ez nem így van. Ez a kiállított anyag nagyon is a jövőbe nézésről, az előretekintésről, a »Sok dolgot szeretnék még elmondani« című dalról szól. A termet ölelő paneleken csak úgy izzanak, vibrálnak, lüktetnek, kiabálnak a képek. Nemcsak nézelődni hívnak, hanem gondolkodni, elmélyülni, magunkba szállni, akár vitatkozni is. Ezek a képek húsbavágóan őszinték. Nem bájosak, szentimentálisak, nem tetszeni akaróak. Ezekkel a képekkel meg kell vívnunk a csatáinkat. (…) A Gammapolis és a Kotta nélkül képeit a zenének köszönhetjük. Nem Vivaldi tavaszi zsongását vagy Chopin romantikus zongoráját idézik, hanem a színeibe a Black Sabbath felsikító gitárrifjei vagy akár Bach földöntúli fúgái hullámzanak át. (…) Godány Sándor sem a képeivel, sem emberi mivoltával nem akart sosem behódolni. Sem ideológiának, sem divatirányzatnak, sem közkívánatnak. Öntörvényű emberként és művészként különös érzékenységgel felvértezve mindig a saját útját járta. Ez az út a gyökerektől egészen a szárnyakig ível. A gyökerei a szülőföldje, gyermekkora, az emlékei, a szárnyai az alkotás, az érzések, az önkifejezés kínzó szükségessége mindnyájunk örömére”,

- sommázta Viola József.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-37
Viola József
Fotó:  Lacza Gergely

A kiállítás Iván Lajos születésnapi pohárköszöntőjével folytatódott, majd állófogadással zárult. A megnyitó zenei „aláfestésével” Zöld Emese és édesapja, Zöld László, valamint Iván András tette meghittebbé a rendezvényt.

unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-35
Ünnepi megemlékezés és születésnapi kiállítás Gellén
Fotó:  Lacza Gergely
unnepi-megemlekezes-es-szuletesnapi-kiallitas-gellen-01
Galéria
+42 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.