2021. november 30., 19:01

Új pavilonnal bővülhet a rimaszombati kórház

Egy teljesen új pavilont építene a rimaszombati kórház területén a kórházat üzemeltető Egészség világa (Svet zdravia) hálózat, amely a kormány kórházreformjának ellenére is érdekelt a regionális kórházak fejlesztésében.

A rimaszombati kórház új pavilonjának látványterve
Fotó: BBSK

A mai napon a megyei képviselő-testület határozatot fogadott el Besztercebánya megye és az Egészség világa hálózat közti együttműködésről  – számolt be róla a megyei önkormányzat keddi sajtótájékoztatóján Ján Lunter.

Besztercebánya megye elnöke ismertette, hogy a kerületben két kórház (a garamszentkereszti és a rimaszombati) van, amelyet az Egészség világa bérel a megyétől és üzemeltet. Hozzátette, hogy a megyének is érdekében áll az egészségügyi ellátás fejlesztése, ezért örvendetesnek tartja és támogatja a fenntartó ez irányú terveit.

Rimaszombati kórház fejlesztési terve
Fotó:  BBSK

Radoslav Čuha, a ProCare és az Egészség világa igazgatója elmondta, hogy ambíciózus fejlesztési terveik vannak, amelyekkel az egészségügyi minisztériumhoz fordulnak, abban bízva, hogy a helyreállítási alapból sikerül forrásokat elkülöníteni ezekre a célokra. Sikeres pályázat esetén 2026-os céldátummal számolnak a projektek megvalósítását illetően.

Rimaszombatban a nagymihályi kórház mintájára egy 279 kórházi ággyal rendelkező részleget építenének fel. Ezzel pedig radikálisan nőne a kórházi ágyak száma a megyében. A rimaszombati kórház új pavilonja, a lebontásra ítélt jelenlegi ”B”-pavilon helyén, a szülészet mellett létesülhet. A 21. századi követelményeknek megfelelő, újgenerációs kórház megépítéséhez már a projektdokumentáció is rendelkezésre áll, mivel az nagyban egyezik a nagymihályi beruházással. Garamszentkereszten a meglévő épületen végeznének felújítást, amely szintén jelentős beruházásnak számít az épület jelenlegi állapotát tekintve.

Ján Lunter hangsúlyozta, hogy a megye nem vesztené el a tulajdonjogát a kórházakat illetően, a bérleti feltételeket pedig az új szerződésben tisztázzák majd.

Juhász Péter megyei képviselő, a rimaszombati kórház sebészeti osztályának főorvosa szintén örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban. Felhívta a figyelmet, hogy mindkét érintett térségnek stabilitásra van szüksége, úgy az egészségügyi dolgozók, mint a páciensek szempontjából is. Mivel ezekben a régiókban alacsonyabb az életszínvonal, fontos lépés lehet ez ahhoz, hogy a normális élet feltételei megteremtődjenek helyben is, a fejlettebb országrészekhez hasonlóan. 

Cziprusz Zoltán megyei képviselő portálunknak elmondta, hogy további részleteket szerdai sajtótájékoztatójukon árulnak el, melyet a rimaszombati Csillagházban tartanak majd a kórházfejlesztés és megyei költségvetés témájában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!