2022. május 19., 21:57

Új közösségi házakat avattak a magyar kormány támogatásával Nógrádban és Gömörben - Képekkel és videókkal

Ünnepélyes keretek között átadták a gömörpéterfalai Magyar Közösségi házat és a kalondai Palóc Közösségi Házat. Mindkét eseményre ellátogatott és beszédet mondott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

péterfala
Médialapozó
Potápi Árpád János felavatja a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házat
Fotó: Nagy Andrea

Kopecsni Gábor, aki egyben a Felföldi Dalia Iskola vezetője is, így emlékszik vissza a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Ház létrehozásának kezdeteire:

A közösségi ház nemcsak iskola tanulóinak ad otthont, hanem számos más előadás, illetve tanfolyam került már megrendezésre az épületben.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a közös célok fontosságáról beszélt.

Videó:  ma7

A felújítás összesen két évig tartott és Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közel 50 millió forinttal járult hozzá.

Kopecsni Gábor portálunknak elmondta, a közösségi ház két év alatt épült meg, ahol akár 40 fő részére tudnak szállást biztosítani. A ház megépülésével egy régi tervük vált valóra, hiszen egy saját tulajdonú ingatlanban tudnak az ősi magyar hagyományok fenntartásával és továbbörökítésével foglalkozni.

Videó:  ma7

A kalondai magyar közösségi ház múltja rendkívül izgalmas. Az épületet a Pro Kalondiensis polgári társulás működteti, melynek Papp Sándor a vezetője. 

kalonda-osszetartozas-1

 

A ház mindig is a  közösséget szolgálta, az elmúlt évtizedekben számos rendezvénynek adott otthont. A ház felújításához az államtitkárság 44 millió forint támogatást nyújtott. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte a község egyediségét.
Videó:  ma7

Papp Sándor elmondta, a most felújított épület már közel egy évszázada mindig is közösségi házként vagy vendéglőként működött, tehát a helyi közösségi élet helyszíne volt.

Ezért is tartották fontosnak felújítani az ingatlant, hogy ismét méltó helyszíne lehessen a térségben élő emberek számára biztosított találkozóknak, eseményeknek.

Videó:  ma7

A felújított magyar közösségi házak a közösséget és az összetartozást szeretnék erősíteni, élő helyekké válni, ahol erőt meríthetünk.

kalonda-magyar-haz-1
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.