2022. június 5., 18:40

Trianoni megemlékezés Taksonyban

A mátyusföldi Taksony település mindig szeretettel várja haza a második világháború után deportált testvéreit. Hagyománnyá vált, hogy évente találkoznak. Idén a Kálmánházára kitelepített egykori taksonyiak leszármazottai látogattak el felmenőik szülőföldjére.

taksonyi megemlékezés
Médialapozó
Fotó: Tóth Attila felvétele

Pünkösd vasárnap a szentlélek kegyelmében telt Taksonyon. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Salka László helyi plébános mellett a kálmánházai hívek lelkiatyja volt. Imre atya beszédében kitartást kívánt külhoni magyar testvéreinek az Úrban, elmondta, úgy érezték, itt a helyük idén ezen a hétvégén.

A szentmise után kultúrműsor keretében koszorúzták meg a Trianon 100. évfordulójára állított emlékoszlopot. Pőthe Zsófia szavalatával, Szőcs Emese énekével emelte a műsor fényét.

Beszédében Taksony polgármestere, Mészáros Márta Juhász Gyula szavait hívta segítségül.

"Nem kell beszélni róla sohasem,

De mindig, mindig gondoljunk reá.

Mert nem lehet feledni, nem, soha,

Amíg magyar lesz és emlékezet.''

Emlékbeszédében Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének volt elnöke, jelenlegi megyei képviselő történelmi kitekintést tett és mindenkit buzdított az összetartásra a széthúzás helyett.

A délelőtt záróakkordjaként a helyi 72. Számú Szent Lőrinc cserkészcsapat együttműködésével eltáncolták az összetartozás táncát, amelyhez a helyiek nagy örömére csatlakoztak a kálmánházai testvéreik is.

Könnyes szemek, meleg ölelések és kedves szavak voltak hallhatók és láthatók a tánc után. Az érzések pedig leírhatatlanok.

taksonyi megemlékezés
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.