2021. augusztus 22., 08:00

Trianoni emlékoszlopokat avattak Restén

Átadták szombaton Restén a trianoni emlékoszlopokat, az anyaországot és az elcsatolt országrészeket ábrázoló kopjafacsoport. Az emlékmű felavatását eredetileg a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján tervezték, de ezt akkor a járványügyi helyzet nem tette lehetővé.

2021-08-21 Reste, trianoni emlékoszlopok, kopjafa, átadás
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

Az emlékoszlopok a helyi temető mellett találhatók. A legmagasabb, központi kopjafa az anyaországot szimbolizálja, a kisebb kopjafák pedig az elszakított területeket, Délvidéket, Őrvidéket, Felvidéket, Kárpátalját és Erdélyt.

Bodnár Ferenc, Reste polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a kopjafák a százegy évvel ezelőtt történt égbekiáltó igazságtalanságra emlékeztetnek. Mint mondta, egy nemzetet sem ért ekkora sérelem, mint a magyart, amely évszázadokon keresztül védte a keresztény Európát. Ugyanakkor hangsúlyozta, a múlton nem kell folyton keseregni, de feledni sem szabad, hanem erőt kell belőle merítenünk és haladni tovább. Bodnár Ferenc végül köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az emlékmű létrejöttéhez.

2021-08-21 Reste, trianoni emlékoszlopok, kopjafa, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

Amelyik nép nem tud emlékezni, annak jövőképe is homályos – emelte ki beszédében Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány alelnöke hozzátéve, tisztán kell látnunk múltunkban, történelmünkben, de nemcsak az eseményeket kell ismernünk, hanem azt is, kik voltak a felmenőink, milyen utat jártak be, milyen körülmények között, hogy jutottunk ide. „A tisztánlátásból kezdődhet el egy párbeszéd azzal a néppel, amelyet akaratunk ellenére mostohánknak rendeltek el Trianonban. Sajnos, legtöbb esetben gonosz mostohánk volt” – mondta.

2021-08-21 Reste, trianoni emlékoszlopok, kopjafa, átadás, Mihályi Molnár László
Fotó:  Fábián Gergely

Az emlékoszlopok Árvai Attila fafaragó keze munkáját dicsérik. Mint elmondta, az anyaországi kopjafa fejrészében látható tulipán a nőt, az anyát jelképezi, felette a Föld látható, a kettő egységet alkot mint földanya. Lefelé haladva található a székely- vagy magyar kereszt, ami a magyarság és a nép iránti hűséget jelképezi, majd a darázsfészek, amely a világmindenséget szimbolizálja, alatta kapott helyet Nagy-Magyarország körvonala az évszámokkal, a törzsön pedig Magyarország címere látható a Szent Koronával.

Az elcsatolt területek kopjafáinak fő szimbóluma a nyolcágú csillag, a buzogány, ami a magyarságért való kiállást, a hős, harcos jellemet jelképezi, de rajtuk is megtalálható a székely-magyar kereszt a hazaszeretet, az anyaország és a nép iránti hűség jelképként, illetve a tulipán, amely ebben a formájában a világ magyarságának összetartozását jelképezi – magyarázta.

2021-08-21 Reste, trianoni emlékoszlopok, kopjafa, átadás
Fotó:  Fábián Gergely

(A témáról a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak bővebben.)

2021-08-21 Reste, trianoni emlékoszlopok, kopjafa, átadás
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!