2023. augusztus 23., 16:47

További négy iskolabusz segíti a szórványban élő kisdiákok magyar iskolába járását

További négy iskolabusszal egészült ki a Rákóczi Szövetség jóvoltából a tavaly átadott 16 felvidéki iskolabuszból álló szórványbuszpark. Az új tanév kezdetével ugyanis munkába áll a szenci, nagycétényi, diószegi és szádudvarnoki iskolabusz, melyek megvásárlását és üzemeltetését Magyarország kormánya és a Rákóczi Szövetség finanszírozta.

iskolabusz Szencnek
Duray Rezső, Matus Mónika, Bárdos Gyula és Múčka Péter
Fotó: Facebook/Matus Mónika

A felvidéki és erdélyi szórványtelepüléseknek Budapesten augusztus 21-én adták át az iskolabuszokat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnökének jelenlétében.

Döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása

Az átadó ünnepségen Semjén Zsolt kijelentette, a határon túli magyarság megmaradásához döntő fontosságú az iskolahálózat fenntartása, a magyar nyelvű oktatás biztosítása és fejlesztése. Hozzátette: bízik abban, hogy a felnövekvő gyerekek büszke magyarok lesznek, akik majd gyerekeiknek adják tovább a magyar kultúrát, a nyelvet, a magyar öntudatot, mert ez jelenti a nemzet megmaradását.

iskolabuszátadás
Az iskolabuszok átadásán
Fotó:  Facebook

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt hangsúlyozta, hogy az iskola a határon túli magyarok önazonosságának, a közösségek és a kultúra megőrzésének a legjobb eszköze. A miniszter kiemelte: a kormány az alaptörvényben rögzítettekhez híven felelősséget vállal a határon túl élő magyarok sorsáért, támogatja a magyar közösségeket.

A programot koordináló és finanszírozó Rákóczi Szövetség elnöke Csáky Csongor úgy fogalmazott,

a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar jövő választásával, és minden külhoni gyerek, aki magyar iskolába jár, őrzője a magyar nyelvnek és kultúrának.

„A Rákóczi Szövetség mindig is kereste és keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel lassítani lehet az asszimilációt a külhoni területeken. Ennek egyik eszköze az iskolabusz-hálózat elindítása” – fűzte hozzá.

iskolabusz Szencnek
Forró szerint a cél, hogy ilyen támogatások a szlovák kormány részéről is érkezzenek
Fotó:  Facebook

Az iskolabuszok átadásán jelen volt a Szövetség párt elnöke Forró Krisztián is több párttársával egyetemben. Az esemény kapcsán a közösségi oldalán tett bejegyzésében Forró is hangsúlyozta, hogy az identitástudat erősítése szempontjából az anyanyelven történő oktatás kulcsfontosságú.

A Magyar Kormánynak és a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően további négy busz érkezik Felvidékre az iskolabusz-program keretén belül. Köszönjük. A cél, hogy ilyen jellegű támogatás a Szlovák Kormány részéről érkezzen. Jogunk van rá!”

– írta hozzátéve, szeptember 30-án a parlamenti választás során tegyünk meg mindent azért, hogy ismét legyen képviselete a magyaroknak a Szlovák Parlamentben.

Minden iskola más helyzetben van

A négy iskola közül ez egyik, amelyik iskolabuszt vehetett át Budapesten, a Szenci Molnár Albert Alapiskola volt. Matus Mónikát, a szenci magyar iskola igazgatóját az átadó ünnepségre elkísérte Bárdos Gyula és Duray Rezső, illetve az autóbuszt üzemeltető Boldogfa polgármestere, Múčka Péter és a busz leendő gépjárművezetője, Kis Péter is.

„Mi egy 21 férőhelyes autóbuszt kaptunk. Szenc olyan speciális helyzetben van, hogy a települések, ahonnan hozzánk járnak a gyerekek, egy csillagformát adnak ki.

Nekünk tehát nem az volt a célunk, mint mondjuk, az erdélyi szórványban, hogy egy-egy gyerek, akit a szülő hord, fel tudjon szállni a buszra, mert ebben az esetben nem tudnánk üzemeltetni az autóbuszt, ugyanis három óra kellene reggel, hogy minden falut végigjárjon, és felszedje a gyerekeket”

– mondta portálunknak Matus Mónika iskolaigazgató.

A rétei után megszűnt a zonci magyar kisiskola is

Az ő esetükben az volt a cél, hogy azokból a településekből, ahol megszűnt a magyar kisiskola, a gyerekeket be tudják szállítani a szenci magyar iskolába.

A rétei után idén megszűnt a zonci magyar kisiskola is. Három gyerek volt az iskolában, és a polgármester úgy döntött, hogy nem tartja fenn tovább a három gyereknek a magyar iskolát”

– mondta a szenci iskolaigazgató, hozzátéve, a zonci szlovák polgármester a döntése előtt előre egyeztetett vele is, annak érdekében, hogy minél kevesebb gondot jelentsen az iskola megszüntetése.

„Mindenről tájékoztatott bennünket is, felajánlotta, hogy a tankönyveket, munkafüzeteket, mindent, ami az iskolában marad, elhozza hozzánk, nekünk ajándékozza, nemcsak szó nélkül bezárta az iskolát, mert volt már ilyenre is példa.

Elmondta azt is, hogy az óvodában hány magyar gyerek van, mivel azt is számba vette, hogy a következő években nem töltődhetne-e fel a létszám az óvodásokból, mert akkor mégsem zárná be az iskolát, de sajnos azt látta, hogy a számok nem ezt mutatják a következő években sem”

– tette hozzá Matus Mónika.

iskolabusz Szencnek
A szenci busz
Fotó:  Facebook/Orosz Örs

„Mivel vannak olyan szülők, akik nem Pozsonyban dolgoznak, és nincs autójuk, vagy az anyuka gyesen van a kisebb gyerekével, így gondot jelentene a gyerek magyar iskolába hordása, és nincs olyan nagyobb gyerek a környezetében, akire a gyerekét rá merné bízni, így tömegközlekedéssel nem meri azt utaztatni, ezért beíratja inkább helyben a szlovák iskolába” – ecsetelte a szenci iskolaigazgató, hozzátéve, ilyen probléma az iskolabusznak köszönhetően most már nem lesz, ettől nem kell a szülőnek félnie.

Sok esetben nem szentelünk kellő figyelmet annak, hogy a szülők jó része aszerint választ iskolát, ahogyan él. Ha például Pozsonyban dolgozik, és csak hatra tud a gyerekért Szencre érni, akkor meg kell oldanunk, hogy hatig legyen napközi, mert ebben az esetben hozzánk hozza a gyerekét.

Ha a helyi iskolában csak fél négyig van a napközi, akkor nem fogja oda beíratni a gyerekét. Nagyon sok esetben tehát azt is nézni kell, hogy mi az a plusz szolgáltatás, amit az iskola a szülőnek nyújtani tud azért, hogy a gyerek magyar maradjon. A megélhetés ugyanis sok esetben felülír mindent” – mondta Matus Mónika.

Ahol van még magyar kisiskola, oda nem megy az iskolabusz

Mivel a csillagforma miatt idén két kört mehet az autóbusz, hogy az egy órába beleférjen, ezért Boldogfáról indul, ugyanis a boldogfai polgármester vállalta, hogy ő lesz az üzemeltető, és a falu sofőrjével biztosítja a gépjárművezetőt is.

A Rákóczi Szövetség mint fenntartó állja a költségeket, a busz összes költségét, a javítástól kezdve az autópálya-matricáig, az üzemanyagköltséget, és a sofőr bérét is beleértve.

A buszoztatást és az ezzel járó adminisztratív teendőket azonban valakinek biztosítania kell, és ezt vállalta fel a boldogfai polgármester, Múčka Péter, amiért nagyon hálásak vagyunk neki” – mondta az iskolaigazgató hozzátéve, mivel Boldogfán nincs magyar iskola, ott lesz az első megálló, majd felveszi a rétei gyerekeket, ezeket leteszi a napköziben, és a másik körben elmegy Zoncra, ahol most bezár az iskola, majd onnan Egyházfára, és újra visszatér Szencre.

A Rákóczi Szövetség számára ugyanis nagyon fontos volt, hogy véletlenül se válasszunk olyan települést, ahol még van kisiskola, mint esetünkben Hegysúr”

– mondta az iskolaigazgató még hozzáfűzve, elsősorban elsős és másodikos gyerekeket szállít a busz, ha marad hely, akkor negyedik osztályos korig utazhatnak vele a gyerekek.

iskolabusz Szencnek
A politikusaink is kipróbálták az iskolabuszt
Fotó:  Facebook/Orosz Örs
Azért is nagyon örülünk a busznak, mert itt, a szórványvidéken nagyon nehéz magyar kulturális programot találni a gyerekeinknek. Az iskolának kultúra mentő feladata is van, ezért rendkívül fontos, hogy milyen kultúrát hozunk ide.

S jó lenne az is, ha az egyre nehezebb gazdasági helyzetben világot is látnának a gyerekeink, vagy hogy például Szencről könnyebben, átszállás nélkül eljuthatnának a Duna Menti Tavaszra, ne a szülőnek kelljen szabadságot kivennie, hogy elvigye a gyerekét” – mondta hozzátéve, ebben is nagyon nagy segítség lesz ez az autóbusz, mert ugyan ilyen esetekben az iskola fizeti az üzemanyagot és a sofőr órabérét, de az messze nem kerül annyiba, mint ha autóbuszt bérelnének.

Mi azt szeretnénk ugyanis, hogy a mi gyerekeink is részt vehessenek olyan rendezvényeken, amelyek esetleg meghatározók lehetnek az életükben, ebben is elmondhatatlanul nagy segítséget nyújt ez az autóbusz, amiért nagyon hálásak vagyunk”

– zárta Matus Mónika.

A kisbuszok beszerzését az erdélyi és felvidéki szórványiskoláknak a magyar kormány 500 millió forinttal támogatta, amihez a Rákóczi Szövetség saját forrásból 150 millió forintot használt fel.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.