2023. március 13., 14:00

Tetőzik a Galandia botránya

A nyári strandszezon közeledtével a termálfürdőkben és az akvaparkokban is elvégzik a szükséges felújítási munkálatokat, és egyre több reklámmal csalogatják a víz szerelmeseit. A botrányoktól elhíresült galántai Galandia fürdő megnyitása körül még sok a bizonytalanság, pedig június közepéig mindenképpen üzembe kellene helyezni.

Termálfürdő
Fotó: Horvtáth Szomolai Andrea

Szinte átokként ül a galántai önkormányzat nyakán a Galandia fürdőkomplexum, amelynek – rendeltetésének megfelelően – inkább áldásnak, de leginkább megfelelő bevételi forrásnak kellene lennie. Ehelyett a Galandia a város legnagyobb pénznyelőjének számít a csalások és emberi mulasztások következtében. Szerződésszegés esetén a visszatérítendő európai uniós támogatások miatt pedig időzített bomba a galántaiaknak. 

A szellemfürdő története

A Galandiát 2005-ben kezdték építeni, és két év múlva helyezték üzembe. Az első néhány évben 900 ezer euró körüli forgalma volt. A bekerülési költség elérte a 8 millió eurót. A város a gazdasági minisztériumon keresztül 4,3 millió euró uniós támogatást kapott azzal a felütéssel, hogy fejlődjön a járási központ, illetve a mátyusföldi turizmus.

A kezdeti sikerek után azonban jött a kiábrándulás, és 2015 decemberében be kellett zárni a Galandia fürdőkomplexumot, mert fennállt a veszélye, hogy beszakadhat a fedett medence tetőszerkezete, illetve a csúszdákkal is baj volt.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a pár éve üzemelő fürdő épületét fel kell újítani, a tartó- és tetőszerkezetet meg kell erősíteni, valamint kiderült az is, hogy a kivitelezésnél súlyos csalások történtek. Az építkezési anyagot ugyanis kispórolták az épületből. 2018 őszén lemondott az ügyvezető igazgató, Takáč Zsolt, helyét Szelle Zoltán vállalkozó, önkormányzati képviselő vette át. 

Mérföldkő lett a Galandia „életében” a 2019-es év, amikor a gazdasági minisztérium ultimátuma szerint az év végéig üzembe kellett volna helyezni, vagy vissza kellett volna fizetni az építésre kapott uniós támogatást. A felújítási munkálatok azonban alaposan késtek a közbeszerzési eljárások miatt. Szelle akkoriban azt mondta lapunknak, a város kérvényezi a kétéves haladékot.

A Galandiát 2021 nyarán szerették volna megnyitni, de ez a terv sem valósult meg, ugyanis csak 2021 decemberére sikerült teljesen, a várt projektterveknek megfelelően felújítani.

A munkálatok csaknem hárommillió euróba kerültek. A legnagyobb befektetést a tető rendbetétele, az új szivattyúk és a tobogánrendszer kijavítása jelentette. A fő kiadásokon kívül rengeteg apró probléma emésztett fel nagyobb összegeket. Például csak a pillérek megerősítése körülbelül 100 ezer euróba került. 

2007-ben, amikor megnyitottuk a fürdőt, sajnos rá kellett jönnünk, hogy nagyon sok mindent elhanyagoltak az építés körül. A középső pillér például le sem volt betonozva, csak kaviccsal beágyazva. A későbbi szakvélemények szerint egyszerűen szétlopták az építőanyagot

– magyarázta egy évvel ezelőtt az ügyvezető, Szelle Zoltán.

Termálfürdő
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Kérdésünkre hozzátette, a Galandiát sokáig tévesen prezentálták termálfürdőként. A Mátyusföld alatt értékes termálvízforrás húzódik, de a Galandiában nem ezt használják, hanem a városi vizet melegítik vele. A medencékben tehát nem termálvíz van. A víz zárt körben filtrálódik a medencékben, évente kétszer tartanak karbantartási napot, amikor az összes medencét megtisztítják.

Kinyit – bezár

Tavaly év elején megtörtént az épület használatbavételének engedélyezése is, de akkor a koronavírus-járvány szólt közbe.

A minisztériumi engedély úgy szólt, hogy a Galandiát 2022. június 30-ig üzembe kell helyezni.

A fürdő már áprilisban nyitott, de a helyiek és a turisták óvatosan kezelték a galántai komplexumot, hiszen a környéken hatalmas a kínálat akvaparkokból, fürdőkből. Komoly konkurenciát jelentett például a felújított deáki termálfürdő, amely a nyár folyamán nyitotta meg kapuját.

Termálfürdő
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
A Galandia luxus

Már ekkor érezni lehetett, hogy újabb botrány van kialakulóban a Galandia körül. Galánta akkori polgármestere, Peter Paška úgy döntött – a döntési folyamatból szinte teljes egészében kihagyta az önkormányzatot –, hogy a fürdőt nyitva tartani luxus, és bezáratta. Magyarázata szerint erre két oka volt, egyrészt a koronavírus-járvány utóhatása, valamint a szomszédban dúló orosz–ukrán háború miatt kialakult energia- és gazdasági válság.

Peter Paška elsőként a médiának erősítette meg, hogy az energiaárak várható horribilis növekedése miatt be kell zárni a Galandiát, a város nem engedheti meg magának a hatalmas létesítmény fenntartását.

Az önkormányzati képviselők is a sajtóból értesültek arról, hogy a polgármester 2022. szeptember elején bezáratta a galántai fürdőt. Paška sajnálatosnak tartotta a fürdő körül kialakult helyzetet, hozzátette, természetesen nem ilyen tervei voltak a Galandiával.

Senki nem számolt a háborúval, a szárazsággal, és azzal sem, hogy a német atomerőművek bezárnak, a franciák pedig csökkentik a termelésüket. Ezáltal várhatóan horribilis mértékűre emelkednek majd az energiaárak

– nyilatkozta 2022 nyarán lapunknak.

A polgármester előzetes számításai alapján a Galandia havi energiaköltsége többe került volna, mint amit a forgalma hozni tudott volna. És akkor még csak az energiaárakról esett szó, ehhez jönnek az üzemeltetés egyéb költségei és az alkalmazottak fizetése

– indokolta akkori döntését, amely miatt a Galandia alkalmazottai is elveszítették állásukat. 

Peter Paškát ősszel nem választották meg újra polgármesternek, s azzal, hogy helyébe Kolek Péter került, sokan a Galandia körüli helyzet megoldását is várták. Kolek első dolga ugyanis az volt, hogy megpróbálta normalizálni a kínos helyzetet, számba vette a Galandia körüli piszkos ügyeket, átnézte az energetikai táblázatokat.

Szelle Zoltán ügyvezető igazgató lemondott, a város pedig kiírta a pályázatot a poszt betöltésére.

Dilettánsok markában

Ember legyen a talpán, aki a Galandia renoméját még helyre tudja állítani! A város új polgármestere és képviselő-testülete, ha meg tudná is nyitni, valamint üzemeltetni a rossz hírűvé vált fürdőt, az nyilván kezdetben veszteséget termelne. A dolog bökkenője, hogy amennyiben nem akarják – márpedig nem akarják – visszafizetni a fürdő felépítésére és üzemeltetésére szánt majdnem négy és félmillió eurót, akkor muszáj megnyitniuk legkésőbb 2023. június 15-ig. A városi építési bizottság a közelmúltban látogatást tett a fürdő területén, hogy felmérje az állapotokat.

Kővágó Zoltán, a bizottság elnöke és Kolek Péter polgármester egyetértenek abban, hogy a fürdőt azonnali hatállyal meg kellene nyitni, hiszen az, hogy nincs üzembe helyezve, csak ront a medencék, a csúszdák és a környezet állapotán. 

Kolek Péternek még sok fejfájást fog okozni a rossz hírű fürdő.

A fürdő sajnos nincs jó állapotban. Megint hazudtak, amikor azt mondták, hogy a Galandiát teljesen rendbe hozták. Hatalmas csalások voltak megint. A szerkezet felújítása közben tönkretették az egyik tetőt, amelyre rálépni se lehetett volna, ezek a munkások meg azon járkáltak, fűrészeltek. Egy rakás technológiai hiba van, amelyre nem derült fény, hiszen ki sem próbálták rendesen a múlt évben

– magyarázta Kolek.

Ilyen bajokból nagyon sok van, a környezet csúnya, a fű szét van túrva, a medencék le vannak engedve. Ezt nem lehet csinálni egy fürdővel! Én nem is tudom, hogy mi mindent fogunk még találni, de biztos, hogy reklamálni fogunk. Március, április folyamán még nem, de remélem, június elejére meg tudnánk nyitni, igaz, ez is csak egy előzetes terv. Ha azt látjuk majd, hogy nem tudjuk üzembe helyezni, akkor megint küldünk egy kérvényt a minisztériumba. Dolgozunk, majd meglátjuk, mi lesz! 

Kolek Péter csak a fejét csóválja, amikor a Galandiáról, mint pénznyelőről, és az energiaárakról kezdünk beszélgetni.

Termálfürdő
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Az energiaárak 2024-ig szerződésben rögzítettek. Teljes képtelenség volt az, amiről az előző városvezető beszélt. Ez dilettantizmus

– kelt ki magából Kolek Péter polgármester.

A gond ott volt, hogy a Galandiával kapcsolatban 27 megawattóra villanyáramra kötöttek szerződést. Vagyis abból indultak ki, hogy a fürdő zárva lesz, hiszen, ha működik, egy gigawattóra a fogyasztása. Ugye, nem akartak azzal előállni, hogy bocsánat, de elrontottuk, hülyeséget csináltunk, inkább bezáratták az akvaparkot, és rákenték az egészet a válságra. Ha nyitunk, 224 ezer eurót adunk ki energiára, ha nem nyitunk, 220 ezret. A számok alapján tehát teljesen mindegy, nyitva van-e a Galandia, vagy nincs. S ha már így van, akkor legalább élvezhessék ki az emberek a vízi parkot. Mi azért a jövőben napelemekkel szeretnénk normalizálni a fürdő fogyasztását

– zárta Galánta polgármestere.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2023/10-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.