Természettudományi triatlon idén online módon zajlott

2020. december 11., 16:33
Szvorák Emese

A Füleki Gimnázium és a Pro Futuro polgári társulás szervezésében idén 12. alkalommal valósult meg a Természettudományi Triatlon elnevezésű országos verseny. A kétnapos megmérettetés idén rendhagyó módon, online formában zajlott, ami kihívás elé állította a szervezőket és a versenyzőket egyaránt.

A Természettudományi Triatlon egy országos verseny, mely levelező fordulóból és a döntőből áll.

A döntő első napján mérési feladatokat kellett megoldaniuk, és ügyességi versenyen kellett bizonyítaniuk a tehetségüket a diákoknak. A második nap során pedig matematika, informatika és fizika tudáspróbát kellett teljesíteni, illetve volt egy drónverseny is”

- részletezte Molnár László, a Füleki Gimnázium tanára, szervező.

természettudományi triatlon

Mivel a Füleki Gimnáziumban már jó ideje online oktatás folyik, ezért a szervezők a versenyeket is igyekeztek a virtuális térben megvalósítani. Így zajlott idén az Infoprog, az Algoritmánia, illetve most a Természettudományi Triatlon is.

Az idei versenyen hat magyar tanítási nyelvű középiskolából 14 háromfős csapat vett részt, ami rekord részvételnek számít. A feladatok megoldásához idén is matematika, fizika és informatika ismeretekre volt szükség.

A koronavírus okozta helyzetre reagálnunk kellett, ezért most más feladattípusokat készítettünk. Természetesen azt is szem előtt tartottuk, hogy a megoldás során a versenyzők tudják használni a jegyzeteiket, a tankönyvet vagy az internetet. Ezért olyan feladatokat állítottunk össze, amelyek a kreativitásra és a logikai ismeretekre építenek, nem a tárgyi tudásra, hiszen az kikereshető”

- magyarázta Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium tanára, szervező.

természettudományi triatlon

Péter Juraj, a Füleki Gimnázium igazgatója szerint a verseny 2008 óta rengeteget fejlődött.

„Idén a Cisco Webex-szel folytattunk tárgyalásokat, hogy a verseny technikai hátterét megteremthessük. Ebben Molnár László kollégám, a verseny egyik szervezője oroszlánrészt vállalt. És szerintem ebben a járvány időszakban nagyon nagy pozitívum, hogy a Füleki Gimnázium példaként tud szolgálni, hogy ilyen módon is meg lehet valósítani egy-egy megmérettetést”- nyilatkozta.

Az idei évfolyam legjobbjának a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium Nekemmindegy csapata bizonyult, a második helyen a komáromi Selye János Gimnázium Selyemhernyók csapata végzett, a megosztott harmadik helyezést pedig a galántai Kodály Zoltán Gimnázium NIMBUS 2020, és a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola NPC csapata érte el. Az ötödik helyen a Füleki Gimnázium Dundik csapata végzett.

A verseny anyagi hátterét a Pro Futuro polgári társulás pályázatok útján biztosítja. Az idei évfolyam a Besztercebányai Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával valósult meg.