2021. július 3., 16:54

Természet a város közepén

2021. június elején hivatalosan is megnyitották az országban egyedülállónak számító erdeiiskolai-komplexumot Léván.

erdei iskola
Fotó: Magyar7

A közelmúltban – az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával – sikeresen befejeződött az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat és az Ipoly Erdő Zrt. közös projektje. A két szervezet az Erdészek a környezettudatos nevelésért elnevezésű projektet az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében valósította meg, hogy Léva és a Nógrád megyei Salgótarjánhoz tartozó Somoskő egy-egy helyszínén erdei iskolát alakíthassanak ki.

Növelni a határmenti térség vonzerejét

„A projektben a szakemberek interaktív eszközök, szakmai programok és rendezvények segítségével szeretnék minél szélesebb körben bemutatni természeti örökségünket, az erdőt és az erdészek munkáját a nagyközönségnek. Az Erdészek a környezettudatos nevelésért pályázat fontos célkitűzése, hogy a határ menti térség vonzerejét növelje. Ennek egyik eszköze a fiatal generáció környezettudatosságának a növelése, a természettudományi ismereteik bővítése az erdei iskolák és az erdőpedagógusok segítségével” – olvasható a projekt leírásában.

A Szlovák Földművelésügyi és Régió-fejlesztési Minisztérium által alapított Állami Erdőgazdálkodási Vállalat legfőbb feladata az ország erdei és egyéb vagyonának a kezelése. A vállalat a hagyományos erdészeti tevékenységek mellett harmincötnél is több erdei tanösvényt tart fenn, továbbá a környezetkímélő erdei turizmus valamennyi válfajának támogatása érdekében és a gyermekek környezeti nevelésének biztosítása céljából 250 erdőpedagógust foglalkoztat.

Az alig használt lévai üzemüket még 2018-ban kezdték átépíteni. A Koháry utcában levő ingatlan alig öt percnyi sétára van a városközponttól. A maga nemében egyedülálló erdőpedagógiai és környezetvédelmi oktatóbázis lévai létesítményei mintegy 4100 négyzetméternyi területen épültek fel, az erdő és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében. A szakemberek – interaktív természeti bemutatóteret kialakítva – tulajdonképpen bevitték az erdőt a városba, hogy így is garantálják az eljövendő nemzedékek környezeti nevelését.

erdei iskola
Fotó:  Magyar7
Rajzszoba és miniarborétum

Az interaktív bemutatótérben a térség turisztikai, történelmi, geológiai látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők. A helyiségek célja, hogy játékosan informálják a gyerekeket arról, mi mindent rejt magában az erdő.

A belső terekben festőállványokkal ellátott rajzszoba, kreatív műhely és konferenciaterem van, de a földszinten egy ún. diorámaterem is található. Itt dermoplasztikus preparátumok formájában mutatják be az erdei állatokat, köztük az őzet, a mezei nyulat, a vaddisznót, a vörös rókát, a nyestet és a borzot.

Az udvaron egyfajta zöld szigetként létrehozott miniarborétum is a vizuális megfigyelés lehetőségét kínálja.

Megismerhetők itt a térség fái, így a közönséges lucfenyő, a jegenyefenyő, a havasi törpefenyő, az európai bükk, a kocsányos tölgy és a fűzfa is. A természeti értékek ismertetése mellett erdei ökoszisztémaként mutatják be a régió területét, akárcsak a fenntartható erdőgazdálkodást.

Amint azt az erdei iskola ünnepélyes megnyitóján Tomáš Čuka, az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat igazgatója elmondta, a régió alap- és középiskolás tanulói számára a tanítás az osztályokban, négy fal között történik, márpedig arra is szükség van, hogy a tanítási idő alatt, főleg biológiaórákon a természetben is időzzenek. Ezért határozták el, hogy behozzák a városba a természetet.

A természet szeretete

Az alkotók célja, hogy a kisdiákokban fejlesszék a pozitív szemléletet a természet iránt, nagyobb hangsúlyt helyezzenek a környezetvédelemre, és megismertessék és megértessék a gyerekekkel az erdők életét.

A létesítmények kialakításán kívül a nagyközönség számára szervezett rendezvények és különböző szakmai programok is a pályázat részét képezik. Iskolai csoportok számára igény esetén speciális kézműves-foglalkozásokkal, sokszínű tapasztalati játékokkal készülnek, s az élménypedagógia eszköztárából merítve fejlesztik a kreatív gondolkodást, illetve a prezentációs és a kommunikációs készségeket. Az erdei iskola kínálatában szerepel továbbá lézerlövészet és az éjszakai égbolt megfigyelése is.

A pályázat költségvetése 1 438 000 euró volt, ebből az Állami Erdőgazdálkodási Vállalat vezető partnerként 723 ezer eurós, az Ipoly Erdő Zrt. pedig 715 ezer eurós összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat. Mindkét partner jelentős önrésszel egészítette ki ezt az összeget.

A magyar és a szlovák szakemberek több alkalommal találkoztak az elmúlt években, hogy szakmai műhelymunka során tapasztalatokat cseréljenek. Mindkét erdőgazdaság különböző gyermek- és ifjúsági programokat szervezett; a rendezvények alkalmával a fiatalabb generáció megismerkedhetett az erdők világával, játékos formában találkozhatott a természet és az erdei élővilág rejtelmeivel.

Igény esetén magyarul is
A lévai erdei iskola a www.forest-schools.eu honlapon tette elérhetővé gazdag programkínálatát, amelynek rendezvényei szakképzett erdőpedagógusok részvételével zajlanak, egyelőre hetente két alkalommal. A foglalkozásokat elsősorban 10–25 fős csoportoknak ajánlják.

Az intézmény vezetője, Slávka Pavlová kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben a magyar ajkú érdeklődők érkezésük előtt legkevesebb két héttel jelzik az igényüket, magyar nyelvű foglalkozásokat is biztosítanak.

Megjelent a Magyar7 2021/26. heti számában. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.