2021. július 1., 08:03

A szivárványon túl - Megjelent a Magyar7 legújabb, 26. száma

Ki hinné, hogy még ma is vannak várurak! Lapunkban a Felvidék egyetlen magyar várurát, báró Máriássy Pétert mutatjuk be, aki 1992-ben súlyos terhet vett a vállára. Visszakérte és vissza is kapta az Igló melletti márkusfalvi birtokát, hogy megmentse az ősi családi fészket, amely 25 generáción át szolgálta tulajdonosait. A család nem mindennapi történetéről Matus Tibor kérdezte Máriássy bárót a Magyar7 legújabb számának nagyinterjújában.

borito_hn_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

A múlt héten újra uniós össztűz zúdult a magyar kormányra, az Országgyűlésben elfogadott pedofilellenes törvény miatt, amely kapcsán még az Európa-bajnokság is átpolitizálódott. A témával, illetve az LMBTQ-propaganda térnyerésével több írás is foglalkozik, Molnár Judit Magyar harcok címmel megjelent vezércikkében a liberális demokráciának hazudott szellemi orgia szomorújátékának nevezte az európai történéseket, amelyeknek beláthatatlanok lehetnek a következményei. Kolek Zsolt A szivárványon túl című elemzésében azt hangsúlyozza, hogy a kultúrbal fölényének az európai konzervatív erők új szövetsége állhatná útját.

kozelet_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Kövesdi Károly jegyzetében a holland miniszterelnök nagy felháborodást kiváltó megjegyzését tűzte tollára, feltéve a kérdést, hogy mi történhetett, hogy a Rutte-félék most már nyíltan kimondják, Magyarországot térdre kell kényszeríteni. Haják Szabó Mária pedig arról ír jegyzetében, hogy a nemváltásról szóló viták már a sportot is érzékenyen érintik.

Sok lehetőség van az agráriumban, a felvidéki falugazdász-hálózatnak az lehet az egyik legfontosabb feladata, hogy ezeket a lehetőségeket megmutassa a gazdáknak – fogalmaz gazdasági rovatunk írásában Matus Tibor.

piac_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Egyes információk szerint a kormány már dolgozik az önkormányzati reformon, ami magával hozná a települések összevonását is, s ez a magyarság számára beláthatatlan veszélyekkel járna. A kormány tagjai közül van, aki már olvasta a tervet, van, aki még nem is hallott róla – mi az igazság, mire készül a hatalom? Ennek járt utána Somogyi Szilárd.

tema1_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Véget ért egy gyötrelmes iskolaév, diákokon, tanárokon erőt vett a Zoom-fáradtság. B. Vida Júlia összeállításában szakértőkkel, pedagógusokkal értékeli a tanévet, s ugyanerről Furcsa tanév után vakáció címmel fogalmazza meg véleményét Száraz Dénes is.

oktatas_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

A Leporolt históriák legújabb részében Lacza Tihamér a szobrász Pátzay Pál egyik anekdotáját meséli el.

Vendégszerzőnk Pék László háromrészes sorozatban foglalja össze a magyar iskolák újraindítását a II. világháború után. Az első rész a jogfosztás éveit veszi górcső alá, rámutatva, hogy a diákok lelki teherként élték meg az akkori megpróbáltatásokat.

A Tájaink rovatban Quo vadis, vidékfejlesztés? címmel olvashatják Virsinszky Tamás riportját a görmöri régióról, amelyben arra keresi a választ, milyen lehetőségeik vannak a leszakadó térségeknek, a hiányzó infrastruktúra milyen hátrányokkal jár?

tajaink_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Fábián Gergely a Buzitán megtartott mezőgazdasági üzleti fórumon járt. A szenci Szabó Edit óvodapedagógus Brunszvik Teréz-díjat kapott Budapesten, szakmai hitvallását Radi Anita foglalta össze írásában. Az Állami Pedagógiai Intézet öt éve hirdette meg a szlovák nyelv oktatásának új módját, a tapasztalatokról a kísérletben részt vevő iskolákat és szakértőket Reczai Lilla kérdezte. Szép eredményeket tudhat magáénak a Vajáni Református Egyházi Alapiskola, Zsebik Ildikó riportjában egy példásan működő tanintézmény képe rajzolódik ki.

Új lemezzel jelentkezett az eredeti magyar népzenét játszó párkányi zenekar, a Varjos. Bokor Klára Madocsai Szilárd zenekarvezetővel beszélgetett. Nagyfödémes a fenyegető asszimiláció ellenére is a hűség és a kiállás faluja. Eredményekről és a gondokról Szomolai Andrea Gőgh Ferenc polgármestert kérdezte. Kalonda és Hollókő – mind a két falunak nagyon fontos a múlt öröksége, így most közösen is pályáztak. A pályázatról Agócs Szvorák Emese írásában olvashatnak. Az Ógyallához tartozó Bagotán a templom barokk főoltárát több szakaszban restaurálják. A részletekről Nagy Miskó Ildikó Józsa Attila esperesplébánost kérdezte. Június elején hivatalosan is megnyitották Léván az országban egyedülállónak számító erdeiiskola-komplexumot, amelyről Kaszmán Zoltán ír lapunkban.

Domonkos Andor Immunterápiával a daganatok ellen címmel foglalja össze a legújabb kutatások eredményeit.

kavezo_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Barangoló rovatunkban Varga Róberttel Thaiföldre utazunk, a hmongok ismeretlen világába.

thaifold3_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Néha a fonott is szakad – állítja Kövesdi Károly, aki horgászélményei közül ezúttal azt a nagy kalandot mesélte el, amikor a hal és horgász párviadalából a hal került ki győztesen.

Vass Laura konyhájában a héten kaporszósz készült és egy könnyű nyári málnatorta,

izlelo_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Vas Gyula pedig a Nissan Micrát tesztelte, megállapítva, hogy a kocsi változatlanul attraktív.

teszten_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György az Európa-bajnokság magyar és szlovák pillanatait eleveníti fel, Rajkovics Péter pedig arról ír, hová fejlődhet a dunaszerdahelyi kézilabda?

szurkolo_kiajanlo_magyar7_026_het_2021

Lapunk hátoldalán az abarai református templomot mutatjuk be.

Hasznos időtöltést, kellemes szórakozást és jó olvasást kívánunk lapunkhoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.