cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. október 3., 08:40

Teltházas volt a Vízsodorta históriák premierje Csiliznyáradon

Október 2-án vetítették le az első részeit annak az új helytörténeti filmsorozatnak, amely a Ma7 médiacsalád felkérésére készült Csallóköz Duna menti településein. A filmben, amelynek alkotói Kósa Lőrinc és Zalka Lóránt, az elmúlt évszázad embert próbáló eseményeiről mesélnek a még élő adatközlők.

csiliznyárad
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Katona Tamás

A rossz idő ellenére színültig megtelt a csiliznyáradi kultúrház szerda este. Volt, akinek a pótszékeken sem jutott hely, többen állva nézték végig az előadást. Mindenki, az alkotók és a filmben szereplők is nagy izgalommal néztek elébe az estének, hiszen most derült ki, hogy az év eleje óta tartó munka eredményének milyen lesz a fogadtatása.

Az adatközlők
Az adatközlők
Fotó:  Katona Tamás

Kósa Lőrinc operatőr és Zalka Lóránt történész a huszonnegyedik órában szólították meg azokat az idős embereket, akik még élnek és emlékeznek a háború, és főleg az azt követő események embertelenségeire, amelyek a felvidéki magyar családok sorsát meghatározták.

Az alkotók: Zalka Lóránt és Kósa Lőrinc
Az alkotók: Zalka Lóránt és Kósa Lőrinc
Fotó:  Katona Tamás

A deportálásról, a reszlovakizációról, a szövetkezetesítésről mesélnek a filmben a megszólaló adatközlők, és az ő történeteiket elevenítik meg a rövid jelenetek, amelyeket szintén a helybeliek bevonásával forgattak a film készítői. A filmsorozat részeiben emberi sorsok elevenednek meg.

A szívszorító elbeszélések mellett a kitartásról, a hűségről, a becsületről szólnak ezek a történeteket.

És szólnak a csallóközi, a Duna menti táj szépségéről, a szülőföldről, ahova visszatértek, amit nem adtak fel, amit ma is őriznek a csallóköziek, ahogy anyanyelvüket, magyarságukat is.

Fotó:  Katona Tamás

A vetítés közben a nézők közül sokaknak szökött könny a szemébe, a Vízsodorta históriák egyértelműen elnyerte a nyáradiak tetszését. Az előadás után még sokáig ott maradtak a kultúrházban, hogy tovább beszélgessenek a filmről az adatközlőkkel és az alkotókkal, valamint a Ma7 munkatársaival. 

Eddig tizenkét rész készült el a filmsorozatból, ezek öt település, Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős történetei. Ezeken kívül Doborgazon, Vajkán, Bodakon, Felbáron, Szapon, Bakán és Csicsón is forgattak már. Az első sorozat után, amelynek 24 része lesz, a továbbiakban Gútor, Füss, Nagykeszi és Csallóközaranyos következik majd.

A Vízsodorta históriák egyes részeit mindig az adott település lakosságának vetítik le először, de azt követően a ma7.sk is sorra bemutatja a filmeket. Az első rész október 5-én kerül a nyilvánosság elé.

csiliznyárad
Galéria
+6 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.