Tarka-barka rokolya

2021. június 27., 12:17
Szvorák Emese

A budapesti Hagyományok Háza ötödik alkalommal hirdette meg rajz- és alkotópályázatát, amelyre négy korcsoportból több mint 1000 pályamű érkezett. Az óvodások kategóriájában a füleki Daxner Utcai Óvoda Cica csoportjának gyerkőcei szerezték meg az első helyet.

ovisok
Fotó: Szvorák Emese
Az ovisok és Gyetvai Zsuzsanna óvónő a nyertes alkotásokkal

Érkezésemkor az ovisok éppen az udvaron játszottak, de az óvó néni kérésére örömmel mutatták meg a falra kiaggatott nyertes alkotásaikat. Gyetvai Zsuzsanna  óvónő lapunknak elmondta, hogy a csoportból öt óvodás vett részt a pályázaton.

– Tavaly, a pandémia idején, amíg a gyerekek otthon tartózkodtak, online tartottuk a kapcsolatot. Facebook-csoportban osztottuk meg velük és a szüleikkel az ötleteket, mivel foglalkozzanak.

Mesefüzeteket, fotókat, bábokat, videókat küldtünk, amelyekből visszanézhették, felidézhették és újra mesélhették az óvodában tanult meséket. Akkor jött az ötlet, hogy nevezzünk be rajzversenyre.

Az egyik kislány jelentkezett, és egy csodaszép mesekönyvet nyert. Amikor elhozta az oviba, a többieknek is tetszett, és ők is szerettek volna hasonlóban részt venni – avat be az óvónő, aki nyomban elkezdte böngészni az internetet. Így bukkant rá a Hagyományok Háza kiírására.

A Cica csoportnak a mindennapjai részévé vált az alkotás. Az Aranyhajszál meseprogramban 2018 óta foglalkoznak napi szinten népmesékkel, sokat festenek, rajzolnak, kézműveskednek. Kis alkotásaik az osztályt díszítik. Szalma-, fonal-, papír- és textilbábok, nincs olyan anyag, amihez ne nyúltak volna. A meseprogram keretében elsajátított 42 mesét, köztük 12 palóc mesét így a saját készítésű bábokkal játsszák és mesélik. A pályázatra is papírpól készült öltöztetőbabákkal neveztek.

– Délutáni foglalkozásként a nagycsoportosokkal alkottunk. Mivel öltöztető- babákról van szó, a kezük levehető, így bármilyen új ruhát rájuk tudunk adni. A gyerekek nagyon ügyeltek a részletekre. A babák viseletét ők maguk alkották meg az emlékeikből. Rajzoltak, festettek, nyírtak, ragasztottak. Munka közben megismerkedtek a magyar népviselet motívumaival, formavilágával, illetve megízlelték a csoportos alkotás örömét.

A lánybabákra kékfestő szoknya került, fülbevaló a fülükbe, masni a hajukba. A fiúkról nem hiányozhatott a kalap és a sarkantyús csizma. Az óvónő szerint nem a győzelem volt a fő szempont, hanem az alkotás folyamata.

– A foglalkozások során játékos módon fejlődik a kézügyességük, az elkészült babák pedig arra ösztönzik őket, hogy meséljenek, hiszen általuk könnyebben eszükbe jut a történet. A mese olyan útravaló, amely az életben is sokszor segít a bajban.

A Daxner Utcai Óvodába jelenleg 155 gyermek jár. A nyolc csoportból négy magyar és négy szlovák tannyelvű.          
2021. június 23., 08:33

A határnyitás jegyében – Megjelent a Magyar7 legújabb, 25. száma

Érdekes emberek, fontos témák, sok olvasnivaló a hetilap legújabb számában. Ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják.

Megjelent a Magyar7 2021/25. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!