2021. június 23., 08:33

A határnyitás jegyében – Megjelent a Magyar7 legújabb, 25. száma

Hogyan lehet egy bősi származású borász Magyarországon a legjobbak közt a legjobb? Márpedig tény, hogy csallóközi hölgynek, Bodó Juditnak ítélték oda az idén az év borásza címet. A Magyar7 legújabb számának nagyinterjúban nemcsak szőlészetről, de a közösség számára fontos dolgokról is szó esik. A beszélgetést Matus Tibor készítette.

Magyar7 - 2021/25. szám

Miért is kéne lojálisnak lennünk? – teszi fel a kérdést Kövesdi Károly vezércikkében, amelyben a felvidéki sors kis történelmi visszatekintésével szembesülhetünk. Ismét a Felvidéken járt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki kifejtette, a magyar kormány partnere a Szövetség lesz. A járványhelyzetről és a partnerségről szól Kolek Zsolt cikke. Ugyancsak a közélet rovatban ad hírt a lap arról, hogy az idén Duray Miklós kapta a Pro Probitate – Helytállásért díjat. Az átadó ünnepségről Tóth Tünde tudósít.  Hajtman Gábor külpolitikai jegyzetében a G7-ek és Kína viszonyáról ír, illetve a rajzolódó világpolitikai erővonalakról.

Magyar7 - 2021/25. szám

Ódor Lajossal, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökével készült beszélgetés nemrég a Ma7 médiacsalád Piac című műsorában. A lapban erről, pontosabban az alelnök által vázolt gazdasági helyzetről ír Matus Tibor. Annyi évtized pusztulása után újra régi pompájában áll a borsi kastély, ahol II. Rákóczi Ferenc, a nagyságos fejedelem született. Az átadó ünnepségről Zsebik Ildikó tudósít. 

Magyar7 - 2021/25. szám

Húsbavágó témát olvashatunk a lapban Somogyi Szilárdtól, aki arról írt riportot, hogy ha Vágsellyén megépül a tervezett gigantikus szemétégető, a Mátyusföld lesz az ország szemétgyűjtő és -feldolgozó központja. De hát nincs min csodálkozni, kapcsolódik a témához N. Gyurkovits Róza jegyzete (Csák Máté földjén), aki kiábrándító képet fest a közéleti dolgainkról.

Vidámabb témáról olvashatunk a lap kulturális rovatában, ahol Bárány János Ropog Józseffel, alias Joséval, a rapperrel beszélget a karvai Duna-parton. Lacza Tihamér kultúrtörténeti sorozatában egy elmaradt párbaj történetét írja le, amelynek politikai következménye lett. Komolyabb következménye lett a nyolcvan évvel ezelőtti eseménynek, amely Magyarországot háborúba sodorta a Szovjetunióval. Babucs Zoltán hadtörténész a kassai bombázásra emlékszik a lapban.

A Tájaink rovatban régióink történéseiről olvashatnak. Hasznos-e a zselízi kis vízerőmű? címmel olvashatjuk Kaszmán Zoltán riportját. Ami egyeseknek nagy biznisz, az másoknak – és sajnos a természetnek – az életét keseríti meg. Vajka és a szigetközi Dunasziget kapcsolatáról olvashatunk tudósítást Reczai Lillától, míg Radi Anita a Pozsonyban ismét megrendezett, Több mint szomszéd című magyar kulturális hétről ír. Kis falu nagy dolgai – talán így jellemezhetnénk azt az eseményt, amely Hanvára vitte Virsinszky Tamást. A magyar kormány segítségével felújított helyi óvodát ugyanis évtizedek után visszakapta a református egyház. A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban is megújult az élet. Erről tudósít Nagy-Miskó Ildikó.

Magyar7 - 2021/25. szám

Fábián Gergely egy új kassai turistacsalogató látványosságról számol be a lap rovatában. Agócs Szvorák Emese rendkívül tehetséges füleki óvodásokról ír. Bokor Klára ezúttal egy kürti kézműveshez látogatott el, de nem akármilyenhez. Kiderül az írásból. Zsebik Ildikó a bodrogközi Szinyérben élő hagyományőrző családról ír, míg Szomolai Andrea Kolonban járt; a község versenyben van az év faluja megtisztelő címért. Nem véletlenül.

A lap Kávézó rovatában Szilágyi Orsolya dietetikus egy különös nevű diétával ismerteti meg az olvasókat. A DASH-diéta sok magas vérnyomással küszködő ember számára nyújthat enyhülést.

Magyar7 - 2021/25. szám

Rajkovics Péter a tudomány és a technika világának néhány új hírét gyűjtötte össze, míg a Hazajáró csapata ezúttal Munkács környékén forgatott, itteni élményeiket írja meg Kenyeres Oszkár cikkében. A hobbi és a bulvár rovatok után Szabó B. Csilla receptjét olvashatjuk az Íz-lelő rovatban, míg Vas Gyula autós rovatában a Hyundai márka egyik Pazar modelljét mutatja be.

Kontinenstorna magyar szemmel. Erről ír Rajkovics György a lap sportrovatában, számba véve az egy évet késett labdarúgó-Európa-bajnokság hátterét, természetesen a Puskás Arénára fókuszálva. Rajkovics Péter pedig arról ír, hogy a szlovák köztelevíziónál valahogy nem bír megszületni a régen beígért sportcsatorna.

Magyar7 - 2021/25. szám

Ezúttal sem hiányozik a lapból a heti tv-műsor és a keresztrejtvény, míg a hátsó borítón ezúttal Diószeg templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.