magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. március 11., 19:15

Szuszékokra rótt üzenet

Először Rimaszombatban, majd Kassán mutatták be Makoldi Sándor Szuszékokra rótt üzenet címmel megjelent kiadványát, amely ősi bútorunk, az ácsolt, vagy más néven kelengyés láda jeleit és titkait fedi fel.

szuszék
Fotó: A szerző felvétele

A 340 oldalas színes, keménykötésű kiadvány rengeteg képpel és ábrával mutatja be a ma már leginkább a padlásokra, kamrák mélyére száműzött, egykori jellegzetes bútordarab felettébb érdekes történetét. 

Szuszék, könyvborító

A rimaszombati könyvbemutatón Mede Ferenc vállalkozó, a könyv kiadójaként köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy ez az összefoglaló mű hiánypótló a maga nemében, hiszen a láda geometrikus jeleinek értelmezésével eddig szinte alig foglalkozott a szakma. Mint elmondta, számára azért is volt fontos a könyv megjelentetése, mert az kidomborítja a Dél-Gömörben összegyűjtött szuszékok motívumait, üzeneteit és értelmezésüket.

Makoldi Sándor, a könyv szerzője ismert magyar festőművész és néprajzkutató az Egri Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem etnográfia szakát is elvégezte. 2017-ben hunyt el. Festmények mellett több monumentális munkát tervezett és készített. Az ácsolt ládák kapcsán első kutatási területe Észak-Magyarország és a Felvidék, azon belül is Gömör volt. Halála után özvegye rendezte kötetbe a gyűjtött anyagot.

Makoldi Sándorné Pap Gizella elmondta, hogy férjével már főiskolás koruk óta közösen gyűjtötték a szuszékokat, s az egész Kárpát-medencéből próbálták beszerezni a különböző típusokat. Férje halála után neki maradt a feladat, hogy a fél évszázad alatt összegyűjtött és felhalmozott anyagot bemutassa. 

A néprajzosok keveset foglalkoznak a szuszékkal, pedig olyan érték, olyan régi bútordarabunk és olyan gazdag mintakinccsel rendelkezik a Kárpát-medencében, ami nincs sehol a világon. Bátran nevezhetjük hungarikumnak. A mi feladatunk lenne, hogy megértsük, megbecsüljük és tennünk kell érte, hogy tovább-öröklődjön"

– hangsúlyozta Makoldi Gizella.

Makoldi Gizella
Makoldi Gizella
Fotó:  A szerző felvétele

A szuszék keményfából vagy sárral tapasztott vesszőfonadékból készült nagy láda, amelyben gabonát, esetleg lisztet tartottak. A díszes kelengyés ládák később, mint megbecsült bútorok a fő helyet foglalták el a házban. 

Pap Gábor művészettörténész szerint a ládák jelírása nem egyedi, hanem teljesen összefügg népművészetünk egyéb ágaival, s a magyarság ősi hagyatékát közvetíti.

Hatalmas kulturális, művelődési kincsről van szó, amely képírásba tömörítve tükrözi a nemzet karakterét, közösségi formáját, egyetemes mondanivalóját.

A szuszékok motívumait leggyakrabban kozmikus és szakrális szempontokból értelmezik, amelyekről részletesebben is írnak a gazdagon illusztrált kiadványban

Pap Gábor
Pap Gábor előadása
Fotó:  A szerző felvétele

A írás megjelent a Magyar7 idei 10. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.