lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2022. május 19., 19:15

Szlovákul játékosan – Módszertani nap a zselízi Alapiskolában

2022. május 19-én a zselízi Alapiskolában a Szlovákul játékosan Polgári Társulás megalapítója, a felvidéki magyarok szlovák nyelvtudását fejlesztő oktatási program megalkotója, Bakos Adrienn vendégeskedett. A tartalmas módszertani nap a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által a szakmai képzés szervezésére meghirdetett pályázatnak a jóvoltából valósult meg.

Bakos
Galéria
+3 kép a galériában
Bakos Adrienn a zselízi módszertani napon
Fotó: Sokol Zsuzsa
Évek óta érik a változás igénye a szlovák nyelv oktatását illetően – úgy a szülők, mint a pedagógusok részéről, nem beszélve a tanulókról… Jól érezhető ez Zselízen is. A közelmúltban a helyi Cimbora Óvodát látogató gyerekek szülei között egy projekt keretén belül kérdőívet osztottak ki; ebben többek között az óvoda és az iskola közötti átmenetre vonatkozó kérdéseket is feltettek. A válaszokból egyértelműen kiolvasható volt, hogy a magyar iskolát választó családok nagy része fontosnak tartja a szlovák nyelv hatékony tanítását. Elvárják, hogy gyermekük megtanuljon az alapiskolában szlovákul”

– fogalmazta meg Máté Anikó igazgatónő, majd így folytatta: „Nagy reményeket fűzünk az új oktatási törvény elfogadásához, mely szerint a szlovák nyelvet idegen nyelvként oktathatjuk a nemzetiségi iskolákban. Nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy csak a törvény elfogadása nem elegendő, ettől még varázsütésre semmi sem változik. A kommunikációra épülő angol tankönyvek eredményességét jól mutatja azon magyar nemzetiségű diákok esete, akik jobban megtanulnak angolul, mint az államnyelven.”

Mint mondta, a tanulók mindig ugyanazokból a tankönyvekből tanulnak, amelyek tartalma nagyrészt a gyermekirodalomra és kisebb arányban a konverzációra épül. Ezért is keresték a lehetőséget, hogy megismerkedjenek más módszereket és tartalmat magába foglaló tankönyvekkel is.

Amint azt Bakos Adrienn kiemelte, nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan szavakkal gyarapítsák a szókincsüket, amelyekre tényleg szükségük van:

A tankönyveimbe a megadott minisztériumi irányelveket is bele kell foglalnom, ezzel együtt arra törekszem, hogy a szlovákot valóban idegen nyelvként tanítsuk. A gyerekek már az első osztálytól mondatokat alkotnak, ez a kommunikációjuk alapja. Megtanulják a főnevet, hozzá egy melléknevet; ezt összekapcsolják, hogy aztán egy-egy igével egészítsék ki. Lényeges, hogy a gyerekek a saját szövegkörnyezetükben hallják a szavakat! Már elsőtől ragozunk, és nem frázisokban tanulunk. Mindezt játékos formában, hogy a gyerekek szinte nem is tudatosítják, hogy ragoznak. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel szépen megszokja a fülük, így a második év végére már jól megy a tárgyeset és az eszközhatározó alkalmazása is.”

A pedagógusok visszajelzései szerint a Szlovákul játékosan tankönyvei által fejlődik a gyerekek logikai gondolkodása, memóriája és kézügyessége is, ezáltal olyan gyerekek is pozitív élményekhez juthatnak, akiknek a szlovák nyelv tanulása kevésbé megy jól.

Jelenleg Szlovákia magyar tanítási nyelvű alapiskoláinak mintegy 30 százaléka használja valamilyen formában a Bakos-féle kiadványokat. Az oktatási intézmények közel 20 százalékában minden tanuló számára meg is vásárolták a tankönyveket. Bakos Adrienn bízik benne, hogy projektjét hamarosan a minisztérium is támogatni fogja; mint mondja, nem azt szeretné, hogy minden iskola kötelezően az ő tankönyveiből tanuljon, a lehetőséget azonban minden intézménynek, illetve pedagógusnak megadná, hogy ezekhez állami pénzből juthasson hozzá.

Bakos
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.