magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. május 9., 10:27

Színvonalas családi nap – KÉPEKKEL

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában 2023. május 8-án minden igényt kielégítő családi napot szervezett az iskola vezetősége és az intézmény mellett működő szülői szövetség.

szinvonalas-csaladi-nap-a-dunaszerdahelyi-szabo-gyula-alapiskolaban-16
Galéria
+21 kép a galériában
Színvonalas családi nap a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában
Fotó: Lacza Gergely

Kisgyermekes szülők lévén, az elmúlt években a feleségemmel gyakrabban járunk a gyerekekkel családi napokra, termelői piacokra, illetve olyan falunapokra, fesztiválokra és egyéb rendezvényekre, ahol gyermekprogramokban sincs hiány. A viszonyítási alapom nyilván több évtizedes, de míg régebben objektív okok miatt csupán a zenei felhozatal érdekelt, mostanában már más is. Azt tapasztaltam, hogy az utóbbi tíz évben tájainkon sokat javult a rendezvények színvonala, ellenben a legtöbb esetben még mindig találok olyan kivetnivalókat, amelyeket kis odafigyeléssel, minimális anyagi ráfordítással egyszerűen orvosolni lehetne. Hogy melyek ezek a kivetnivalók, az egy külön cikket érdemelne, és nem ez az a hely, ahol ezzel foglalkoznom kell. Épp ellenkezőleg.

szinvonalas-csaladi-nap-a-dunaszerdahelyi-szabo-gyula-alapiskolaban-17
Jó volt a táncház is
Fotó:  Lacza Gergely
Már a dunaszerdahelyi szabadidőparkban idén megrendezett Magyar Majális is szinteket lépett előre, magához képest is, és amit a Szabó Gyula Alapiskola folyosóin, tornatermeiben és az impozáns iskolaudvaron a hétfői napon tapasztaltam, szintén közel volt a tökéleteshez (mi meg csak sajnálhattuk, hogy az épp megbetegedett gyerekeinket nem hozhattuk el). Már az figyelemre méltó volt számomra, hogy az interneten is több helyen belebukkanhattunk a rendezvény felhívásába, és a főút mentén is jól látható molinó hirdette az eseményt.

Lassan azon is el lehet gondolkodni, hogy hova parkoltassák a sok autót, mert 11 óra körül bizony már nehezen fértek el a parkolóban, az utcákon és a környéken. Persze aki megteheti, jöhetne biciklivel vagy gyalogosan is, és akkor bizonyára több hely maradna azoknak, akik messzebbről érkeznek. Ezt a családi napot ugyanis nemcsak az adott alapiskolába járó gyermekek és hozzátartozóik számára hirdették meg, hanem mindenki részt vehetett rajta, méghozzá ingyen.

szinvonalas-csaladi-nap-a-dunaszerdahelyi-szabo-gyula-alapiskolaban-08
Népszerűek voltak a kézműves foglalkozások
Fotó:  Lacza Gergely

Nagy Árpád igazgatótól megtudtam, jóleső érzéssel töltötte el a tantestületet, hogy 2019 után ismét meg tudták rendezni a családi napot. Ami a dátumot illeti, a május 8. már szinte hagyománynak számít náluk, és igazán akkor tudnak rá jól felkészülni, amikor ez a nap a hét közepére esik. Most két szünnap után ugyan mindjárt hétfőre esett, de a szervezés terén ennek ellenére nem tapasztaltam hiányosságokat. Mindenképpen egy olyan időpontot szerettek volna kiválasztani, ami a gyermeknaphoz közel esik, és általában az időjárás is már a barátságosabb arcát mutatja.

Másfelől viszont segíteni is szeretnének a családoknak ezzel a programmal, hogy ezt az ünnepnapot kellemes környezetben, aktívan, élményekkel gazdagodva tölthessék el közösen. Főzni sem kellett, mert pecsenye, gulyás, kolbász, hamburger, csirkefalatkák stb., továbbá jégkrém és házi sütemények széles választéka várta a családokat. Az üdítők, az ásványvíz és kizárólagosan a felnőttek számára csapolt sör mellett még mobil kávéstandot is biztosítottak a szervezők. Reggel ugyan még be volt borulva az ég, de az igazgató úr aggodalma felesleges volt, ugyanis dél környékére már szikrázó napsütésben tölthették el az időt az érdeklődők. Általában több százan járnak ki a rendezvényre, ami a hétfői napra is érvényes volt.

nagy-arpad-igazgato-is-kivette-reszet-a-munkabol
Nagy Árpád igazgató is kivette részét a munkából
Fotó:  Lacza Gergely

A népi és modern játékok széles „arzenálján” és a vetélkedőkön kívül volt arcfestés, kézműves foglalkozások, légvár, Kobukrav-bemutató, rovásírás, fitneszfoglalkozás (jumping aerobic), lovaglás és lovasbemutató a Bíró Kert jóvoltából, sport- és ügyességi versenyek, néptánc és táncház a Csallóközi Táncegyüttes fiataljaival Oláh Attila vezetésével, továbbá érdekfeszítő előadás a mobil planetáriumban Nagy Sándor, a bősi Corvus amatőr csillagászati egyesület elnöke által. Ezenkívül a La La Land gyermekkoncertje és Nagy Árpád igazgató (aki lelkes természetjáró és természetfotós is) „makROVARvilág” című kiállítása is gazdagította a családi nap programját.

szinvonalas-csaladi-nap-a-dunaszerdahelyi-szabo-gyula-alapiskolaban-15
A Corvus mobil planetáriuma Nagy Sándorral és a gyerekekkel
Fotó:  Lacza Gergely

Végezetül mindenképpen fontosnak érzem elmondani, hogy gyakran komoly pályázati pénzekből sokkal silányabb rendezvények születnek, ez a családi nap azonban kizárólag önerőből, az iskola tantestülete és az intézményhez tartozó szülői szövetség által, továbbá lelkes önkéntesek és támogatók jóvoltából valósult meg. Bízzunk benne, hogy jövőre legalább ilyen szintű rendezvényen vehetünk részt.

szinvonalas-csaladi-nap-a-dunaszerdahelyi-szabo-gyula-alapiskolaban-05
Népi játékok is várták a gyerekeket
Fotó:  Lacza Gergely
kobukrav-bemutato
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.