2021. május 9., 10:46

Szép megoldás, féloldalasan

Pozsony önkormányzata a Pozsonyi Fővárosi Intézettel (Metropolitný inštitút Bratislavy) együttműködve felújítja a Nagyszombati vám (Trnavské mýto) régóta elhanyagolt közterét.

 

vamter
Médialapozó
Így nézne majd ki

A Nagyszombati vámon található új vásárcsarnok előtti tér sűrűn látogatott helynek számít. Maga a tér az útkereszteződéseivel a legforgalmasabb csomópontok közé tartozik Pozsonyban. Annak ellenére, hogy a teret utoljára négy éve rekonstruálták, az aszfalt túlhevülésének a problémája továbbra is fennáll a területen.

Közlekedési csomópont és átszállóhely lévén, a forgalmas köztéren autóbusz- és trolibuszmegállók találhatók, ahol főként a tikkasztó nyári hőségben a felhevült aszfalt miatt szinte elviselhetetlen a várakozás. Hiányoznak a fák, amelyeknek a lombja alá behúzódva kellemesebb lenne a kényszerű időtöltés. A tér üdébbé tételének érdekében tehát a legjobb megoldásnak egy zöldövezet kialakítása kínálkozik.

Négy éve, amikor felmerült a kérdés, még azzal érveltek az illetékesek, hogy a sűrű közműhálózat miatt itt nincs lehetőség zöldövezet létesítésére. A tér azóta is barátságtalan, kopár terület, ahol nyáron nincs hova elbújni a hőség elől, az autóbuszra, trolira várakozó emberek közül pedig sokan inkább a közeli aluljáróba húzódnak le, míg a vásárcsarnok ütött-kopott lépcsőjén hajléktalanok dőzsölnek és hangoskodnak.

A városatyák ezt a problémát igyekeztek orvosolni, amikor nemrég eldöntötték, mégis fákat ültetnek, és a csarnok meg az aluljáró közötti területen egy kis zöldövezetet alakítanak ki. Megvizsgálták a föld alatti hálózatokat, és megállapították, hogy ennek semmi akadálya. Az új vásárcsarnok előtti téren ezért a közeljövőben egy kellemes kis teret alakítanak ki,  fákkal, beépített padokkal és minőségi kövezettel, hogy kellemesebb legyen a várakozás az utazók számára.

A pozsonyi magisztrátus a Živé miesta (élőhelyek) nevet viselő kezdeményezés keretében a város elhanyagolt, elfeledett és gyakran funkciótlan, kis méretű tereit igyekszik kellemes hangulatú közterekké tenni, ahol a lakosok szívesen töltenék el a szabadidejüket. Egy másik kezdeményezés keretében pedig jelentősen szeretnék megnövelni a kiültetett fák mennyiségét az utcákban.

A Nagyszombati vám esetében tehát a két kezdeményezés találkozik. Az önkormányzat terve szerint a frekventált helyen egy kicsi, de teljes értékű, komfortos köztér lesz.

A városvezetés ismertette, hogy öt darab 12 méter magas platánfát tervez kiültetni, amelyek törzsének átmérője 80–100 centiméter lesz. A fák lombja így tavasztól azonnal árnyékot tud nyújtani a téren, és jelentősen megváltoztatja a terület hangulatát. Ahhoz, hogy a fák gyökeret tudjanak ereszteni ebben a környezetben, olyan eljárást kell alkalmazni, amely segíti a fák gyökerezését: elegendő levegővel és vízzel látja el őket és meghosszabítja az élettartamukat. Az önkormányzat szerint a kiválasztott fafajta a magas hőmérsékletnek és az éghajlatváltozás kihívásaink is ellenáll. A hosszú életű közönséges platán, avagy juharlevelű platán (Platanus x acerifolia) széles koronájú fafajta, amely a 17. század óta közkedvelt díszfának számít. Jól bírja a városi levegőt, és azt is elviseli, hogy a gyökerei némileg korlátozottan tudnak terjeszkedni. Méretének és gyors növekedésének köszönhetően ez a fa lesz a legmegfelelőbb.

Az öt terebélyes platánfa köré padokat helyeznek el, és nem fog hiányozni a minőségi kövezet sem. A munkálatok április utolsó hetében kezdődtek, a fák kiültetését május elejére tervezik. A Nagyszombati vám köztere így május végéig újulhat meg teljes egészében.

Már csak egy nem elhanyagolható kérdés kívánkozik ide: milyen összhangot fog alkotni a megújult, csinos kis tér a főút túloldalán az egykori Istropolis előtti lepukkant, sokkal nagyobb terjedelmű térrel? Az egyik (a csarnok előtti) emberi léptékű lesz, míg a másik (az Istropolis előtti) megmarad kései, kopott szocreál hangulatában? 

Megjelent a Magyar7 2021/18.számában.

vam01
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék