2021. május 30., 19:03

Szép is, finom is!

A királyhelmeci Spišák Bukus Tímea öt éve különleges és rendkívül dinamikusan fejlődő hobbinak hódol: mézeskalácsokat süt, amelyek nemcsak finomak, hanem annyira szépek is, hogy aki hozzájut egy-két darabhoz, általában sajnálja azokat elfogyasztani.

spisak_bukus_timea_mezeskalacs_1

A kérdésekre, hogyan készülnek, milyen technikákat és eszközöket alkalmaz, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak, aki maga is szívesen kipróbálná a mézesek sütését, Tímea adja meg a választ.

Egy-egy mézesfajta elkészítése tulajdonképpen öt napot vesz igénybe. Az elsőn begyúrom a tésztát. Hogy jó minőséget kapjunk, nem szabad spórolni a mézzel. 1 kg liszthez 450 gramm házi mézet használok, s a tésztába 250 gramm porcukor is kerül. A második napon a kiszúrók segítségével elkészülnek a formák, majd megsütöm őket. A harmadik nap a mézesek alapozásának az időszaka. A legkreatívabb munkára a negyedik napon kerül sor, amikor a díszítésükkel foglalkozom, majd az utolsó napon jöhet a csomagolás.
spisak_bukus_timea_mezeskalacs_4

A díszítés alapja a cukormáz, amit Wilton-ételfestékkel színezek. A cukormáznak könnyen alakíthatónak és formálhatónak kell lennie, az ember idővel kitapasztalja, mit kell tennie, hogy jó legyen. A mézest ún. terülő alapozóval vonjuk be, a kontúrozáshoz már sűrűbb cukormáz szükséges.

Ami a technikákat illeti, jónéhányat ismerek és használok. A csipketechnika mutatós, pedig lényegében csak pontokból és vonalakból tevődik össze, igaz, türelem kell hozzá. A magyaros minta a kalocsai hímzésből ismert virágminták újragondolása. Van, aki előre kirajzolja őket, én rendelkezem képzőművészeti ismeretekkel, ezért erre nincs szükségem.

spisak_bukus_timea_mezeskalacs_3

A következő díszítési módszert nevezhetjük „máz a mázban” technikának. Ennek az a lényege, hogy a terülő alapmázba egy másik színű mázból pöttyöket rakunk, majd ezekből hurkapálcával egy-egy virágot, levelet formázunk. A 3D-s technika különlegessége abban rejlik, hogy ami díszítésként az alapmázra kerül, féldomborműre emlékeztet.

spisak_bukus_timea_mezeskalacs_5

Nemcsak mézeseket, díszdobozokat is készítek. Itt külön sütöm az alapot, a fedelet, illetve kisebb kockákból az ívet. Ezeket utólag cukormázzal ragasztom össze. A tésztával kapcsolatban megjegyzem, élő tésztáról van szó, amely érzékenyen reagál az időjárás változásaira, ezért nagyon fontos, hogy a díszítésre váró tészta elég száraz legyen, mert esős időben hajlamos megpuhulni.

Az elkészítéshez szükséges eszközöket internetes boltokban be lehet szerezni, a cukrászati kellékek között megtalálhatók. Nekem arra is van lehetőségem, hogy a közelben tudok adott méretű 3D-s nyomtatású műanyag formákat rendelni.

spisak_bukus_timea_mezeskalacs_2

Meggyőződésem, hogy alapszinten bárki képes a díszített mézesek készítését megtanulni, a magasabb szintű tudás elsajátításához már nem árt némi képzőművészeti ismeret. Magyarországon tanfolyamokon oktatják a fortélyokat, de sokat tanulunk egymástól is. Erről szól a közösségi oldalon a Mézeskalácskészítők Baráti Köre csoport. Sőt a YouTube-on is megnézhető a készítés folyamata. Bárki bátran belevághat, nem ördöngös dolog ez, csak biztos kéz, jó vonalvezetés, megfelelő sűrűségű cukormáz és türelem, nyugalom kell hozzá.

spisák bukus timea_es_a_munkai

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/21. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.