2020. június 27., 07:00

Szent László-emlékek a Felvidéken

Szent László a magyar középkor legjelentősebb uralkodója volt. Szent István halála után a pogánylázadások és külföldi támadások által szétzilált országban uralkodása alatt a rend megszilárdult, és a friss erőre kapott királyság nemzetközi tekintélye megnövekedett.

Kakaslomnic
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő
Kakaslomnic

Legendájának írója Szent István mellé állítja, és a következőképpen értékeli Szent László történelmi szerepét:

Midőn uralkodott, egész Pannónia annyira rendezett s meggyarapodva virágzott, hogy boldog István ideje óta soha még ilyen csodálatosan nem csillogott. Magyarország kezdte gazdaságban, rangban és dicsőségben szinte valamennyi országot felülmúlni.”
1. Cserény
Fotó:  Görföl Jenő
Cserény

Miután 1192-ben III. Béla kezdeményezésére szentté avatták, tisztelete és kultusza kiteljesedett, különösen a Felvidéken. Pozsony, Nyitra, keleten pedig a néphagyományban Debrőd voltak ennek a kultusznak kiemelt helyei.

2. Pónyik
Fotó:  Görföl Jenő
Pónyik

Szent Lászlót választották templomok védőszentjéül (Csütörtökhely, Nagypaka, Pozsony), s így sok helyütt a templomcímből településnév is lett, ezért Szent László alakja bekerült a települések címerébe is (Nyitra megye, Necpál, Nagypaka)

8. Karaszkó
Fotó:  Görföl Jenő
Karaszkó

Szent László kultuszának egyik jellemző vonása volt, hogy templomokban faliképeken, oltárképeken, szobrokban ábrázolták.

12. Rimabánya
Fotó:  Görföl Jenő
Rimabánya

 

A 14-15. században általánossá vált a három szent király – István, Imre, László – együttes ábrázolása, néhány helyen a Háromkirályok imádása képen a bibliai három királyt az ő alakjukkal helyettesítették.

10. Gömörrákos
Fotó:  Görföl Jenő
Gömörrákos

Kultuszának legismertebb ábrázolása egy freskóciklusban történt. A freskóciklus történelmi alapja az 1068-as kerlési (cserhalmi) ütközet utáni epizód, amikor egy nomád kun (besenyő) által elrabolt magyar lányt szabadít meg László herceg. A freskóciklus általában hat képből, hat jelenetből áll. Ezt a képsort a Felvidéken mai ismereteink szerint 15 templomban találhatjuk meg.

14. Vitfalva
Fotó:  Görföl Jenő
Vitfalva

 

+22 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.