2022. január 24., 15:36

Szenc éke lesz a felújított zsinagóga - KÉPEKKEL

Az orientális elemekkel díszített szecessziós épület Szenc Főterén hosszú évtizedekig az enyészeté volt, kihasználatlanul, üresen állt. Az állaga 1948-tól, amikor kikerült a zsidóság szolgálatából, folyamatosan romlott. Az 1825-ben épült, valaha szebb napokat megélt zsinagógát a szocialista csehszlovák államvezetés gabonaraktárrá minősítette le, de később vegyszereket is tároltak benne, s mindez alaposan rányomta a bélyegét az épület állapotára. Ám még romos állapotában is megkapó volt ez a méltóságteljes épület a város szívében.

szenc
Galéria
+4 kép a galériában
A felújított szenci zsinagóga
Fotó: Agárdy Gábor

Amikor Szencen felújították a Főteret, a hanyatló állagú hajdani zsidó imaház még inkább szembeötlő lett. A város akkori önkormányzati és megyei képviselői a felújítását szorgalmazták, de sajnos sokáig nem sikerült előrelépést elérniük az ügyben. Mígnem 2011-ben hosszas tárgyalásokat követően a megyének sikerült szimbolikus 1 euróért megvásárolnia a hajdani imaházat a zsidó hitközségtől.

További előrelépésnek számított, amikor

2014-ben Németh Gabriella, Pozsony megye akkori alelnöke kezdeményezésére a szenci zsinagóga felújítása is bekerült a megye prioritásai közé.

Mindeközben a zsinagógához tartozó kertben végzett feltárás során egy rituális fürdő (mikve) maradványaira bukkantak a régészek, az udvaron pedig egy szinte teljesen megmaradt kemencére. Ebben sütötték hajdanán a zsidó hagyományok egyik elmaradhatatlan elemét, a kovásztalan kenyeret vagy pászkát.

szenc
A szenci zsinagóga belseje
Fotó:  Agárdy Gábor
Nehezen indult a felújítás
A zsinagóga megvásárlása és felújítása több mint tíz évig húzódott, és sokszor kellett az elejéről kezdeni az egészet, mert először tulajdonjogi gondok adódtak, majd az épület megvásárlása után a felújítás finanszírozása nem volt megoldott"

– nyilatkozta lapunknak Pomichal István Pozsony megyei képviselő hozzáfűzve, a felújítást végül 2018-ban saját költségvetéséből kezdte meg a megye.

Juraj Droba megyeelnök akkor úgy nyilatkozott, az épület történelmi és kulturális szempontból egyaránt értékes, ezért is akarják ezt a ritka műemléket megmenteni, s egyúttal Szenc Főterének arculatát is szebbé varázsolni általa.

A felújítás a műemlékvédelmi hivatal ajánlásai alapján történt, építészeti szempontból megőrizték azokat a stílusjegyeket, amelyek az épület egyediségét meghatározták. Az eredetileg kétévesre tervezett munkálatok azonban elhúzódtak, nyilván közrejátszott ebben a világjárvány is. 2021 elejére készültek el a kivitelezők az épület külső felújítási munkálataival. A hajdani imaház így kívülről szebb köntöst kapott, de a belső munkálatok tovább folytatódtak. A felújítás befejezését akkor 2021 végére ígérték.

"A belső felújítás munkálatai még néhány hónapot igénybe vesznek. A megye pedig elindítja a közbeszerzést a zsinagóga és a hozzáépített rész berendezésére, azaz a berendezés megvásárlására és az atípusos belső elemek legyártására" – nyilatkozta lapunknak Svetlana Waradzinová, a Pozsony megyei önkormányzat kulturális osztályának vezetője. Hozzáfűzte, emellett pályázatot hirdetnek a kiállítás feldolgozására is.

A zsinagógában helyet kap ugyanis egy állandó kiállítás is, amely a zsidó kultúrát és annak szenci vonatkozásait lesz hivatott bemutatni.

"Maga a kiállítás narratívája, az anyagválogatás és a történeti kutatás már elkészült, és elkészült az oral history, magyarán az elbeszélt történelem is, tulajdonképpen csak az anyag feldolgozására, vagyis a kiállítás megtervezésére és kivitelezésére kell a nyilvános versenypályázatot elindítani azok között az építészek, díszlettervezők között, akik kiállítások elkészítésével foglalkoznak a múzeumok és a galériák számára" – tette hozzá Waradzinová. Mint mondta, terveik szerint a kiállítás már a nyár folyamán, azaz az új kulturális szezonban megnyílna a nagyközönség számára.

szenc
Svetlana Waradzinova
Fotó:  Agárdy Gábor
Új funkciót kap az épület

A megye a felújítási munkálatok megkezdésekor azt ígérte, az épületben egy új multifunkciós kulturális-közösségi központot létesít, azaz különböző megnyitókon, beszélgetéseken, workshopokon, előadásokon, fesztiválokon, koncerteken és egyéb eseményeken találkozhatnak majd itt az emberek.

Az imaház mellett az udvart is felújítják a rituális fürdővel és a kemencével együtt. Waradzinová szerint a további külső felújítási munkálatokra a második szakaszban kerül majd sor.

Az épületen volt egy magyar emléktábla is. Pomichal István szerint ígéretet kaptak arra, hogy felújított állapotban az emléktábla is visszakerül a helyére. A képviselő a továbbiakban arról beszélt, hogy nagy kérdés, a teljes felújítás után ki fogja működtetni az épületet.

Volt egy olyan elképzelés is, hogy a városháza itt tartaná majd testületi üléseit, és ily módon a város is besegítene a működtetésbe.

Információim szerint azonban a jelenlegi városvezetéssel még nem született egyezség ezzel kapcsolatban" – mondta a megyei képviselő hozzátéve, az épület felújítása ebben a választási időszakban azonban biztosan befejeződik, és a működtetés gondja is minden bizonnyal megoldódik. A szenciek pedig nagyon örülnek annak, hogy végre méltó szerepet kap ez a város Főterét meghatározó patinás épület.    

Megjelent a Magyar7 2022/3. számában.

szenc
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.