cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. január 19., 12:35

Megjelent a Magyar7 idei harmadik száma

Ezen a héten is gazdag tartalommal jelent meg a Felvidék közéleti hetilapja.

Magyar7 - 2022/3. szám

Tordától Helsinkiig még hosszabb az út, ha történelmi távlatban vizsgáljuk meg, mi történt 1568. január 13-án Erdélyben és mi várható 2022. január 24-én a finn fővárosban. Két dátum, amelyet 454 év választ el egymástól. Mindkettő vízválasztó Európa történetében. Négy és fél évszázada a fejlett Nyugat-Európa még a vallásháborúk tisztítótüzében hánykolódott, amikor az erdélyi Tordán, először Európában és a világon kimondták a vallásbékét, írja vezércikkében főmunkatársunk, Kövesdi Károly azzal, hogy néhány nap múlva akár el is tűnhet a vallásbéke. Hogy miért, kiderül a cikkből. 

Magyar7 - 2022/3. szám

Omántól az omikronig a címe Kolek Zsolt heti politikai összefoglalójának. Annyi biztos, a Heger-kabinet nem tervez újabb lezárásokat a következő napokban a várható omikron-hullám feltartóztatására. A múlt héten hozott járványügyi változtatások kapcsán azonban bőven maradtak kérdőjelek.

A soha véget nem érő orosz–amerikai háború, avagy állandósuló válság van kibontakozóban kelei határunknál. A szokásos szereplők természetesen az USA és Oroszország, amelyek között egyre mérgesebb a viszony. Talán folytatódik a hidegháború? Vagy még rosszabb forgatókönyv is bekövetkezhet? A kérdésekre Hajtman Gábor keresi a választ.

Magyar7 - 2022/3. szám

Már a címe is sokat sejtet: „A Nyugat azt méltatja, ami érdekeinek megfelelő”. Az idézett mondatot interjú-alanyunk, Szalay-Berzeviczy András mondta, aki a Címlapon Magyarország című könyv kiadójának igazgatója. Egy nagyon szép kivitelű, igényes könyv jelent meg arról, hogy miként szerepeltünk mi magyarok a legnagyobb nyugati újságok címlapjain 1848 és 2020 között. Értékek vagy érdekek alapján minősít a nyugati sajtó? A nyugat ellen vagy a klasszikus nyugati értékek védelmében harcol Magyarország? Az interjút Nagy Csomor András készítette.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter részleteiben is bemutatta a szülői bónusz tervét. A dolgozó gyermek két évvel korábbi bruttó bérének 2,5-2,5 százalékát kaphatnák meg a nyugdíjas szülők. A törvény jövőre lépne hatályba. A gyermektől érkező indirekt támogatásról van szó. Amennyiben a munkavállaló utód például havi bruttó 1000 eurót keresett, 2023-ban havonta 25-25 euróval több nyugdíjat kaphatna nyugdíjas édesanyja és édesapja. Rajkovics Péter összefoglalójának a címe: Mit hozhat a szülői bónusz?

Magyar7 - 2022/3. szám

Az önálló szlovák állam vége, avagy mivel jár a szlovák–amerikai védelmi együttműködés? Miért ez a nagy ellenállás? Imperialista megszállástól tart a szlovák ellenzék az USA-val köttetendő védelmi együttműködési megállapodás kapcsán. A szerződést, illetve annak különböző szempontjait járja körbe Pomichal Krisztián.

Egy illúzió emléke. A komáromi nagygyűlésre emlékeznek a főszereplök, illetve főszervezők, Kvarda József, az Együttélés alelnöke és Pásztor István, Komárom akkori polgármestere. Nem véletlenül kezdi írását Somogyi Szilárd azzal, hogy a komáromi városi sportcsarnok előtti üres zászlórudakon nincs amibe belekapjon a hideg januári szél. Nem leng itt semmilyen zászló, és az épület falán sem utal semmilyen felirat, emléktábla arra, hogy huszonnyolc éve itt majdnem megváltozott a történelem. Dicsőség helyett már az emlékezetből is kezd kikopni az akkori „komáromi nagygyűlés”, így legalább azzal járuljunk hozzá a daliás idők halványuló fényéhez, hogy kereteinkhez mérten helyt adunk a fő szervezőknek, mit tartanak ma legfontosabbnak elmondani az 1994. január 8-i eseményről.

Néhány százassal letudható a jogtalanul használt Mgr. titulus. Ezt megerősítette lapunknak egy jogász is. A jogtalan használat kihágásnak minősül, azaz nem számít bűncselekménynek. Ez utóbbivá csak akkor válik, ha a cél a haszonszerzés, például, ha valaki így jutna munkahelyhez, olvasható Somogyi Szilárd cikkében, amelyben Jakab Elemér volt parlamenti képviselő ügyét göngyölíti tovább.

N. Gyurkovits Róza Álmok és valóság jegyzetében azon a faramuci helyzeten elmélkedik, hogy annak idején azt gondoltuk sokan, ugyanolyan jogaink lesznek majd, mint az alapító államok polgárainak, hogy ami jár nekik, járni fog nekünk is. Meg hogy a mi nemzeti nyelvünk is az EU egyik hivatalos nyelve lesz, és mint ilyet, a használatához való jogunkat az EU is védeni fogja. Aztán felébredtünk. Ma pedig már tudjuk, hogy az angol az EU hivatalos nyelve. Talán, hogy könnyebben értsen szót az Amerikai Egyesült Államokkal akkor is, ha már egyetlen olyan tagállama sincs, melynek a hivatalos nemzeti nyelve az angol lenne.

Lehetetlen lenne az összes szerzőt felsorolni, hiszen nyolcvanan szerepelnek az Esterházy-breviáriumban még csupán megemlíteni, hogy akadnak köztük egyházi és közéleti személyiségek, költők és közírók, politikusok és filozófusok, de a szó jó értelmében vett civilek is. Magyarok, lengyelek, szlovákok, csehek. De álljon itt egy mindegyiket összegző idézet a másik ajánlótól, Habsburg-Lotharingiai Eduárdtól, Magyarország vatikáni nagykövetétől: „…(Esterházy) személye valamiképpen megtestesíti a közép-európai népek huszadik századi drámáját.” A könyvet Kövesdi Károly mutatja be olvasóinknak.

Száraz Dénes jegyzetében azt írja, hogy a szomszédja, Józsi bácsi is szavazhat április 3-án, amennyiben teljesíti a feltételeket. Mivel Józsi bácsi tájékozott, nem kell neki elmagyarázni a részleteket, képben van a magyarországi országgyűlési választásokat illetően is!

Bárdos Artúr búcsúztat a címe a Leporolt históriák következő fejezetének, amelyben a magyar színháztörténet egyik jeles alakjáról, Bárdos Artúr (1882–1974) színházigazgatóról, egyszemélyben  rendezőről, esztétáról, íróról, dramaturgról és lapszerkesztőről elevenít fel egy humoros történetet Lacza Tihamér.

Kassa bombázásának jelentős szakirodalma van, így a történészek, a szemtanúk és a szakértők más-más szempontból közelítettek az eseményhez. Eddigi ismereteink szerint, amit Kassa bombázásáról biztosan állíthatunk, a támadást három ismeretlen felségjelzésű bombázó hajtotta végre. A hangsúly az ismeretlen felségjelzésen van. Kassa bombázása – egy mai napig megoldatlan rejtély (I.) a címe Baucsek Csaba történész dolgozatának, amelynek első részét megtalálják olvasóink a legújabb számunkban.

Magyar7 - 2022/3. szám

Vállalkozó legyen a talpán, aki a koronavírus-járvány miatt elrendelt folyamatosan változó szabályozásokhoz és korlátozásokhoz alkalmazkodni tud. Három különböző szektorban tevékenykedő gömöri vállalkozót keresett fel Virsinszky Tamás, hogy elmondják az elmúlt időszak tapasztalatait. Riportjának címe: Vállalkozók változó világunkban. 

Kaszmán Zoltán arról ír, hogy építési telkeket mérnek ki a zselízi kemping területén, mert egyre többen szeretnének Zselízen lakni. Akik viszont csak rövid időre akarnak megszállni mondjuk a Csallóköz egyik legismertebb fürdőjében, annak be kell tartania az új szabályokat. Fő a feje a szállásadóknak, írja rechai Lilla, mert a fürdők OP+ rezsimmel, 15 négyzetméterenként egy, de legfeljebb 50 vendéggel működhetnek. A Dunaszerdahelyi járásban a nagymegyeri szállásadók érzik meg leginkább a helyzet súlyát, ezért őket kérdezte.

Sikeres szezon után friss lendület tapasztalható a borsi Rákóczi-kastélyban. A felújított múzeumot a 2021 júniusi nyitást követő fél évben összesen mintegy 20 ezer ember látta, ebből 15 ezer vendég az állandó kiállításra volt kíváncsi, írja Molnár Gabriella.  És egy új múzeum lehetősége elől hárultak el az akadályok, mert elkezdődött a gombaszögi Andrássy-kúria felújítása, ahol közösségi múzeumot rendeznek majd be. erről Fábián Gergely írt lapunk legfrissebb számában.

A keresztények zöme nem ismeri a papi rekollekció szó jelentését. A templomba járók rávágják ugyan, hogy papi gyűlés, de semmi továbbit nem tudnak róla. Mi is ez tulajdonképpen? Erről beszélgetett Fóthy Zoltán esperes atyával, Párkány plébánosával Bokor Klára.

Megjelent Kopecsni Gábor legújabb kötete, amelynek címe Népi harci testkultúra az Abaúj-Torna vidéken. Ez a Felföldi Dalia Iskola Kiskönyvtár sorozat legújabb kötete. Szerzője, Kopecsni Gábor 2009-ben határozta el, hogy felkutatja az egyes tájegységek magyar nemzeti harcművészeti hagyományait, emlékeztet Agócs Szvorák Emese.

Szenc éke lesz a felújított zsinagóga. Az orientális elemekkel díszített szecessziós épület 1948-ban került ki a zsidóság szolgálatából, a szocializmus évei alatt raktárként használták.  A megye a felújítási munkálatok megkezdésekor azt ígérte, az épületben egy új multifunkciós kulturális-közösségi központot létesít, azaz különböző megnyitókon, beszélgetéseken, workshopokon, előadásokon, fesztiválokon, koncerteken és egyéb eseményeken találkozhatnak majd itt az emberek, írja Dunajszky Éva.

Szomolai Andrea a nyugdíjasok étkeztetésének helyi gyakorlatait járja körbe néhány mátyusföldi faluban. Van, ahol a helyi iskolai étkezdéből kapják a nyugdíjasok is az ételt, van, ahol vendéglőben főznek rájuk, de kétségtelen, a legtöbb település biztosítja a szociális étkeztetés szolgáltatását kedvezményes áron, hogy a szépkorúaknak, esetleg az őket gondozóknak ezzel is kevesebb terhük legyen.

Stadionfelújításra várva Komáromban a címe Nagy-Miskó Ildikó írásának, amely azzal az örök igazsággal kezdődik, hogy;jobb későn, mint soha. Ezt hangoztatják a 122 éves Komáromi Football Club stadionjának évek óta tervezgetett teljes körű újjáépítése, bővítése kapcsán a helyi polgárok. Szüllő Béla, a KFC alelnöke a város képviselőit nemrég arról tájékoztatta, hogy a tavaly kiírt közbeszerzés során két vállalat és három konzorcium ajánlkozott kivitelezőnek.

Zupko Mária logopédus folytatja a beszédfejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat. Elmondja véleményét a cumizásról és arról is, hogy miért fontos a gyermekek beszédfejlődésében az a korszak, amikor állandóan kérdez.

Magyar7 - 2022/3. szám

A Hazajárók csapata ezúttal a kevésbé ismert és látogatott Görgényi-havasokba kalauzolja el olvasóinkat, majd vizeink királynőjéről ír Kövesdi Károly.Ismerőseim kérdezik: mit csinál a horgász télen? A válasz egyszerű: sóhajtozva várja a tavaszt. Persze nem mindenki elégszik meg ezzel, hiszen a halak a közhiedelemmel ellentétben télen sem merülnek mély álomba, és nem várják mozdulatlanul a víz felmelegedését.

Íz-lelő rovatunkban megtalálják Vass Laura receptjeit: mákos keksz és vadkacsa vadasan. Vas Gyula Hyundai Bayon 1.0 T.GDI MHEV Style autót tesztelte.

Magyar7 - 2022/3. szám

Rajkovics György arról ír a magyar-szlovák közös rendezésű tizenötödik férfi kézilabda-Európa-bajnokság kapcsán, hogy a magyar válogatott nagyon rosszul kezdett, de vajon milyen lehet a folytatás. Rajkovics Péter a Szövetség párt sajtóértekezlete kapcsán azt kérdezi miért hagyta magára a sportot a kormány?

A Pázmaneum Társulás idén és megjelentette a Regnum Marianum Kalendáriumot. Ez már a 16. évfolyama a felvidéki és a Kárpát-medencei keresztény magyarság számára íródott naptárnak.

Lapunkban megtalálják az Előretolt Helyőrség idei első számát.

A Magyar7 idei első számában is megtalálják a részletes műsort és a keresztrejtvényt, hátoldalán pedig a gelléri református templom látható.

Kellemes időtöltést, jó olvasást kívánunk lapunkhoz. És ne feledjék, ha még nem előfizetői a Magyar7-nek, a Felvidék egyetlen közéleti hetilapjának, meg is vásárolhatják, nem csupán a standokon, már a postahivatalokban is kapható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.